TIPS AFLEVERING #9 SEIZOEN 2 GRONINGEN

beheerderTips seizoen 2020

GEZIEN IN GREEN MAKE OVER AFLEVERING 9 - SEIZOEN 2
GREEN MAKE OVER TIPS & TOOLS

PRAKTISCHE TIPS EN TOOLS AFLEVERING GRONINGEN OP EEN RIJTJE

“10 verschillende huishoudens en 2 verschillende scholen, 12 verschillende gemeentes, 12 verschillende hulpvragen. Geen aflevering is dan ook gelijk aan de vorige. Eén ding is wel altijd hetzelfde: elke aflevering zit boordevol uiteenlopende tips & tools om lekker, comfortabel en stijlvol te wonen met minder (energie)kosten en minder klimaatstress! Uiteraard is het aan jou om te bepalen wat je er uiteindelijk mee doet en welke vorm, merk, items je kiest. En vergeet niet… je eigen gedrag is het allerbelangrijkste. Als je je de deuren en ramen open laat staan terwijl je verwarming staat te loeien, schiet het nou eenmaal niet op. Hieronder belichten we in ieder geval nog even de items, tips en tools van onze partners die je in deze aflevering zag.”

Nutri-Score

Zijn tussendoortjes ‘boordevol fruit en granen’ wel echt zo gezond? Met het voedingslogo Nutri-Score weet je dat direct. Maar die staat nog bijna op geen enkele verpakking. De Consumentenbond vertelt aan de kinderen van de Brederoschool wat Nutri-Score is. En waarom het zo belangrijk is dat het logo snel overal op komt. Tot slot een uitdaging voor de kinderen: leg de juiste score bij het juiste tussendoortje! Verpakkingen bleken ook voor kinderen erg misleidend te zijn.

CONSUMENTENBOND

De Consumentenbond is de enige onafhankelijke belangenbehartiger van de consument in Nederland. De Consumentenbond komt op voor consumentenrechten, test heel veel producten, komt in actie voor het consumentenbelang, geeft diverse gidsen en boeken uit en biedt juridische ondersteuning en geeft antwoord op veel vragen. Ook zijn er collectieven waarbij je als consument kan profiteren van scherpe inkoopvoordelen. Bijvoorbeeld op het gebied van energie.

Lid worden van de Consumentenbond

Isolatiefolie achter de verwarming!

Plak TONZON HR-radiatorfolie op de achterzijde van de radiator zodat de buitenmuur niet meer wordt opgewarmd. Elke vierkante meter radiatorfolie bespaart je jaarlijks zo’n 8 euro. Alle kleine beetjes helpen!

https://tonzon.nl/radiatorfolie/

Supermagneetjes

De TONZON isolatiefolie bevestig je echt heel gemakkelijk aan de achterkant van metalen (ijzerachtige) radiatoren met de super magneetjes. Een kind kan de was doen.

https://shop.tonzon.nl/supermagneetjes

Nocciolo Perziksteen

De lelijke grijze tegels op de oprit van Annemarie, Joey en Nella hebben plaats gemaakt voor fraaie Nocciolo Perzikstenen.  Perzikstenen zijn een natuurlijk warm en chique alternatief als bodembedekker, in de border en isolatielaag op daken. Ze hebben een zeer lange levensduur ( 30 jaar+), zijn onderhoudsarm en daardoor ook erg  geschikt voor het jonge gezin in Groningen met weinig tijd maar natuurlijk ook voor ieder ander met weinig tijd of ouderen die langer willen wonen in hun eigen huis maar geen onderhoud willen aan de tuin. De perziksteen is een CO2 opslag, en door het lichte gewicht en de lange levensduur  vraagt het weinig transport vermogen. Kortom, wij zijn fan!

https://www.nocciolo.nl/producten/informatie/

Klimaatadaptief schoolplein

Het nieuwe schoolplein van de Brederoschool  laat zien wat je met kleine ingrepen al kunt doen om ervoor te zorgen dat leerlingen minder last hebben van hitte, droogte en wateroverlast. Het plein is daarnaast een uitbreiding van het bestaande buitenlokaal voor natuureducatie. Je hoeft echt niet direct je hele schoolplein aan te pakken, maar okan ook gewoon klein kunt beginnen. Bijvoorbeeld met een groenstrook. Daarvoor hoef je maar 4m2 stenen uit het plein te halen en er beplanting in te zetten.

Het Green Make Over Team werd hierbij versterkt door Dolmans Lanscaping Services die verantwoordelijk is voor het ontwerpen en het realiseren van dit prachtige, groene schoolplein. Zij werkten op hun beurt weer nauw samen hiervoor met Gemeente Groningen, Klimaatadaptatie Groningen en IVN Natuureducatie.

Het schoolplein is voorzien van regentonnen, groenstroken, klimplanten, een vernieuwde moestuin en bomen. Dit zijn allemaal elementen die het schoolplein groener én klimaatadaptief maken. Het zorgt ervoor dat de kinderen minder last hebben van de hitte, de droogte en het wateroverlast.

https://www.dolmanslandscaping.com

Gemeente Groningen

Klimaatadaptatie Groningen stimuleert bewustwording en actie rondom klimaatadaptatie. Dit betekent dat we ons leren aanpassen aan het veranderende klimaat. Zo houden we onze eigen leefomgeving gezond, veilig en leefbaar.

In dit kader wordt van dinsdag 19 t/m maandag 25 januari 2021 de Klimaatadaptatieweek Groningen georganiseerd. Ook in de aanloop, tijdens en na deze week worden initiatieven en activiteiten opgezet rondom klimaatadaptatie in heel Groningen. Door klimaatadaptatie hebben we minder last van hete dagen, aanhoudende droogte en wateroverlast.

www.klimaatadaptatiegroningen.nl

LAAT MAAR KOMEN DIE REGEN!

Zo blij als een kind zijn de kinderen nu als het regent. Ze vliegen dan op de regentonnen af die zijn geleverd door GTC-BV De eiken 225 liter vaten zijn gebruikte wijnvaten uit Spanje of frankrijk van uitmuntende kwaliteit. Hergebruikt dus!

Gebruik regenwater voor het besproeien van planten en bloemen in uw tuin! Regenwater is gratis en op de juiste temperatuur. Als je een regenton gebruikt, spaar je al snel duizenden liters per jaar. En een regenton is goed voor het milieu en past in een duurzaam waterbeleid. Voor de tuin, het wassen van de fiets,auto of het zemen van de ramen, water voor de konijnen is regenwater schoon genoeg. Door het op te vangen, hoeft het niet afgevoerd te worden naar de zuiveringsinstallatie. Daarmee bezuinig je ook op je eigen waterrekening. In een gemiddelde Nederlandse tuin wordt jaarlijks 2200 liter drinkwater gebruikt. Met een eigen regenton is dit niet meer nodig. tevens geeft het een mooi nostalgische uitstraling in uw tuin ook leuk i.c.m. een gietijzeren handpomp.

https://www.gtc-bv.nl/product-categorie/regenton/

VINTAGE’69

Yvonne en Richard [ons UpCycle Kluskoppel] pakten ook in deze aflvering weer flink uit. Ze maakten een indrukwekkende entrée voor de moestuin én een complete mussenflat!. Mussen zijn kolonievogels en zijn graag bij elkaar! Gelukkig hoeven zij geen 1,5 meter afstand te houden! 

https://www.facebook.com/vintage1969pakhuis/

GROENE OPRIT

Green Make Over werkt bij voorkeur zoveel mogelijk samen met lokale experts. Rixt van Gosliga van Tuinadviesbureau De Korenbloem Winsum (Gr) verzorgde daarom op verzoek van Gemeente Groningen, Klimaatadaptatie Grongen en Green Make Over in samenwerking met Arjan Sikkema van De Rode Stoel Tuinontwerpen de vergroening van de oprit van Annemarie, Joey en Nella. Oh wat een mooi resultaat!

https://dekorenbloemtuinen.nl

ENGBERTS HOVENIERS

De vaste groen expert Bram Engberts schakelde in deze aflevering de  lokale totaalontzorger Dolmans Landscaping Groep in met een prachtig resultaat. Uiteraard met het nodige overleg en waardevolle hulp van de kinderen, IVN, Klimaatadaptatie Groningen en gemeente Groningen. Wil jij ook eens sparren over het vergroenen van je tuin, project, balkon, schoolplein of dak? Bram staat voor je klaar!

Www.engbertshoveniers.nl

redactie@greenmakeover.nl

ROSE & VANILLA

Er zijn genoeg redenen om samen te genieten; een verjaardag, jubileum, bedankje, een nieuw huis, verbouwing of green make over… daar hoort verantwoord en lekkere taart bij! Rose&Vanilla maakt ambachtelijke patisserie met fantastische smaakcombinaties. Alles is glutenvrij en biologisch gecertificeerd, lactosevrij en ze hebben veel vegan opties. Zo kan je elk moment samen delen met taart!

www.roseandvanilla.nl

IK BAKFIETS, JIJ BAKFIETS!

Gwen heeft een elektrische bakfiets te leen gekregen dit seizoen en daar is ze maar wat blij mee. De bakfiets is geleend van DOCKR. Flexibele abonnementen in bedrijfsvoertuigen.

De binnensteden slibben dicht en de CO2-uitstoot stijgt nog steeds. Daarom komen de elektrische bakfietsen, elektrische auto’s en bestelwagens van DOCKR voor logistieke uitdagingen in de binnenstad als geroepen. DOCKR biedt klein elektrisch vervoer waarmee ondernemers bijvoorbeeld snel, betaalbaar en schoon in de binnensteden kunnen bezorgen. Met flexibele contracten en een breed palet aan voertuigen helpt DOCKR een leefbare binnenstad mogelijk te maken.

www.dockrmobility.nl

RIDE, DON’T HIDE

Wie denkt dat elektrische scooters duf zijn, loopt echt achter. Deze coole elektrische scooter maakt onderdeel uit van het Green Make Over wagenpark in 2020. Noem het een combi van elektrische scooter en step. Een e-step voor volwassenen. Een bigwheel. Of een elektrische cruiser. Wij noemen het de RubRider. Met de elektrische batterij rij je 25 km per uur met een actieradius tot 70 km. Comfortabel, geen stinkende, vervuilende uitlaatgassen én geruisloos. Een elektrische scooter is eigenlijk een doodnormale scooter waarbij het benzine motorblok vervangen is door een elektromotor. In plaats van benzine te tanken, hoef je alleen de accu op te laden en dat is bovendien goedkoper. De RubRider isRDW-goedgekeurd en je hebt geen helm nodig!

www.rubrider.nl

ELECTRISCHE VOUWFIETS

De Brompton Electric mogen we dit jaar uitproberen van Kok Fietsen te Utrecht. Wij zijn verkocht. Deze elektrische vouwfiets krijgen ze mooi niet terug. De Brompton Electric vouw je zo maar op en kan je snel in de trein of in de kofferbak van je auto meenemen of onder je bureau opbergen. De accu zit in de tas voorop dus die haal je er zo af. Je kan de fiets ook zonder trapondersteuning gebruiken.

www.kokfietsen.nl

BLOEMEN ZONDER ROTZOOI!

De duurzaamste gouden gecertificeerde bloemist van Nederland; Ad Hosman uit Utrecht levert voor Green Make Over de prachtige duurzame bloemen. Bloemen die zonder gif en rotzooi zijn grootgebracht en waarbij de mensen die bijvoorbeeld de bloemen plukken ook eerlijk betaald worden. Het resultaat spreekt voor zich! Kijk op https://www.barometerduurzamebloemist.nl/27/home.html voor een duurzaam gecertificeerde bloemist bij jou in de buurt.

www.adhosman.nl

 

 

Deel dit bericht