TIPS AFLEVERING #8 ROTTERDAM

beheerderTips

Het Green Make Over Team

GEZIEN IN GREEN MAKE OVER AFLEVERING 8
GREEN MAKE OVER TIPS & TOOLS

PRAKTISCHE TIPS EN TOOLS AFLEVERING ROTTERDAM OP EEN RIJTJE

“12 verschillende families, 12 verschillende gemeentes, 12 verschillende hulpvragen. Geen aflevering is dan ook gelijk aan de vorige. Eén ding is wel altijd hetzelfde: elke aflevering zit boordevol uiteenlopende tips & tools om je leven een beetje te ‘vergroenen’, terwijl je geld bespaart en lekker, warm, gezond & vrolijk leeft. Uiteraard is het aan jou om te bepalen wat je er uiteindelijk mee doet en welke vorm, merk, items je kiest. Hieronder belichten we in ieder geval nog even de items, tips en tools van onze partners die je in deze aflevering zag.”

Voorkom warmtelekken

In deze aflevering zie je hoe onze isolatie-expert Ton Willemsen van TonZon in Pier80 vrijwilligers van dit Huis van de Wijk laat zien hoe je heel veel energie bespaart door achter je radiatoren – onzichtbare – isolatiefolie te plaatsen. Want niet alleen bij radiatoren, maar ook bij buizen die de warmte transporteren en in ketelhuizen lekt heel veel warmte weg. Zo is er nog kilometers veel energiewinst te halen in publieke gebouwen in Nederland.

Lees meer over klimaat-efficiënte oplossingen en aanpak van warmtelekken hier https://tonzon.nl/warmtelekken/

ZORG ER VOOR DAT DE RADIATOREN GEEN WARMTE MEER STRALEN NAAR DE BUITENMUREN.

TONZON heeft een folie die onzichtbaar zijn werk doet. Dit houdt warmteverlies flink tegen naar de koude buitenmuur.

TONZON HR Radiatorfolie is sinds kort verkrijgbaar bij de Gamma. Bestel je via de webshop van TONZON met de code greenmakeover dan betaal je geen verzendkosten.

  Meer informatie

HERBRUIKBARE Warmtepads

Met de herbruikbare warmtepads die we toonden, kun je op ieder moment en waar je maar wilt warmte laten vrijkomen, bijvoorbeeld in je handschoenen, pantoffels of in bed: shop.tonzon.nl

Vul de kortingscode #greenmakeover in en wij sturen u de bestelde producten zonder verzendkosten toe.

  Meer informatie

Combinatiepakketten

Bovenstaande producten zijn ook in voordelige combinatiepakketten te bestellen via de webshop. Vul de kortingscode #greenmakeover in en wij sturen u de bestelde producten zonder verzendkosten toe.

 Meer informatie

 

Vragen kunnen altijd gesteld worden via info@tonzon.nl

Roy weet raad

Slimme energie-oplossingen en bespaartips

Eneco’s omschakeladviseur Roy helpt elke aflevering een gezin met slimme energie-oplossingen en handige bespaartips. Heb je ook een vraag aan Roy, wil je tips of advies? Roy en zijn collega’s helpen je graag verder!

 Meer informatie

PROFITEER VAN ZONNE-ENERGIE MET ENECO STUKJEZON®

Met Eneco StukjeZon® kan iedereen profiteren van zonne-energie. Zonder zonnepanelen op je dak. Met StukjeZon wek je namelijk zonne-energie op via een zonnepaneel in een Nederlands zonnepark. Hiermee verlaag je 5 jaar lang je energierekening met € 15 per StukjeZon per jaar.

Omschakelen met een elektrische boiler

Eneco’s omschakeladviseur Roy heeft de gasgeiser van Charlene vervangen door een elektrische boiler. Zodat er voor het verwarmen van het water, voor het afwassen en douchen, geen gas meer nodig is. En Charlene weer lekker kan slapen.

Klimaatgesprekken

Wil jij aan de slag met het verduurzamen van je huis? En wil je ook op andere vlakken klimaatvriendelijke keuzes maken? Doe dan mee aan KlimaatGesprekken bij jou in de buurt. KlimaatGesprekken biedt een interactieve workshopreeks van 6 sessies. Je leert om je klimaatimpact te verminderen én hierover het gesprek met anderen aan te gaan. Humor, hoop en handelingsperspectief staan hierbij centraal.

Koop biologisch katoen

De meeste mensen slapen op en onder plastic. Lees: synthetische materialen die op een onverantwoorde manier gemaakt worden van regulier katoen. Op dit moment is minder dan 1% van al het bedlinnen gemaakt van biologisch katoen. Ben je toe aan een nieuwe overtrekset, = vervang deze dan door een exemplaar gemaakt van biologisch katoen. Want door biologisch katoen te kopen voorkomt u vele liters vervuild water (NB: voor elke kilo ‘gewoon’ katoen wordt namelijk 1 kilo gif en 1.000 liter water gebruikt). Biologisch katoen is puur en gifvrij.

Biologisch katoen herken je aan het GOTS keurmerk.

 Yumeko overtreksets

Kies voor een all-seasons dekbed

Een all-seasons dekbed bestaat uit twee delen, zo heeft u 1 dekbed waar u het hele jaar gebruik van kan maken. Een dun zomerdeel voor de warme tijd van het jaar, een dikker gedeelte voor de koelere nachten en deze kunnen samengeknoopt worden voor de echte strenge winternachten. Een dekbed voor alle seizoenen en in de koude wintermaanden kan ’s nachts de verwarming prima uit!

 Yumeko all-seasons dekbed

Recycle mee

Maak de wereld nog mooier door je oude donzen dekbed en/of kussen door Yumeko te laten recyclen. Bij aankoop van een product uit de Yumeko ReNew collectie, kun je jouw gebruikte donzen dekbed en/of kussen terugsturen. Het kostbare dons dat nog aan de kwaliteitsnormen voldoet wordt grondig schoongemaakt en weer opnieuw gebruikt. #GroenPlan

 Meer informatie

Kussenbeschermer

Gebruik een kussenbeschermer om je kussen. Zo gaat je kussen namelijk veel langer mee. Dat bespaart een hoop afval en geld. Tel uit je winst!

 Yumeko kussenbeschermer

Samen met je buurt aan de slag

HIER verwarmt, helpt jou samen met je buurtgenoten op weg naar een aardgasvrije buurt. Samenwerken is daarbij belangrijk. Omdat je met elkaar tot een gezamenlijk plan moet komen voor de buurt en omdat je samen vaak voordeliger uit bent. Wil je van start? Volg dan deze vijf stappen.

 Lees hier verder

Waarom winkelen bij 100% Kringloop winkels?

100% Kringloop winkels zijn bijzondere winkels omdat zowel spullen als mensen een tweede kans krijgen. Het is super leuk om te snuffelen tussen alle unieke tweedehands spullen, maar daarnaast doe je met een aankoop in een 100%Kringloop winkel ook nog eens hele goede dingen voor mens en milieu!

 Lees hier verder

Veiling: bijzondere donaties

De 2 oudste kinderen van Charlene zijn nog steeds dolgelukkig met hun nieuwe bedden. En met de leuke lampen en alle andere spullen die hun huis zo knus maken. Maar wist jij dat Opnieuw&Co ook regelmatig heel bijzondere schilderijen, kostbaar antiek en andere spullen binnen krijgt? Dat hebben ze een jaar lang opzij gezet en as zaterdag 9 november om 13:30 uur veilen ze al die spullen. Kom ook en sla je slag!

100% Kringloop: Elke dag anders!

Vintage is hot en je kunt gerust trots zijn op een tweedehands aankoop. En kringlopen is ook vooral heel GROEN. Hier vind je de 100% Kringloop!winkel het dichtst bij jou in de buurt. Het mooie is: je hoeft niet te wachten op de nieuwe collectie, want het aanbod in de winkels wisselt voortdurend. In een 100% Kringloop!winkel vind je bovendien net dat ene kastje voor weinig geld, speelgoed voor je kleine, of die borden die je oma ook had.

 Meer informatie

LED DOUCHETIMER

De EcoSavers LED Shower Indicator laat via kleuren zien hoe lang je onder de douche staat.

• Groen 0 – 4 minuten
• Blauw 4 – 8 minuten
• Rood 8 – 12 minuten
• Rood knipperend > 12 minuten

Energie wordt opgewekt door de waterdruk. In 30 seconden tussen de kraan en doucheslang te plaatsen. Plug and play ! Ook leuk om kinderen via de kleuren leren om korter te douchen.

 Lees hier verder

SLIMME DOUCHE COACH

Met de Amphiro Douche Coach zie je in 1 oogopslag of jouw douchebeurt een positieve of negatieve impact heeft op de opwarming van de aarde. Deze douchemeter laat de temperatuur zien en ook hoeveel energie je verbruikt. Laat het ijsbeertje niet in het water vallen, he?!

 Lees hier verder

INFRAROOD POSTER VERWARMING

Een nieuwe, gezonde, veilige en goedkope manier van verwarmen. In 30 seconden is de poster warm. Geen installatie, gewoon ophangen en in stopcontact doen. Makkelijk mee te nemen en verkrijgbaar met fraaie designs.

Te verkrijgen via:

 Lees hier verder

Groene voetstappen

Leuke tip voor VVE’s en werkgevers, want het is gebleken dat als je groene voetstappen plaatst richting de trap mensen veel sneller de trap nemen in plaats van de lift. Veel gezonder en beter voor het energieverbruik.

 Lees hier verder

Floating Farm bezoeken?

Wil je net als Charlene en haar kinderen de Floating Farm in Rotterdam bezoeken? Dat kan! Deze wereldprimeur: de drijvende boerderij in hartje Rotterdam is op vrijdag en zaterdag tussen 11:00 en 16:00 uur open voor bezoekers.

 Lees hier verder

Spaar regenwater in je regenton

Per jaar besproeien we onze tuin gemiddeld met zo’n 1.300 liter drinkwater. Natuurlijk heeft elke tuin water nodig. Hoe kun je water besparen zonder je tuin uit te drogen? In Nederland haalt 1 van de 6 tuinbezitters zijn tuinwater al uit de regenton. Wist je dat regentonwater ook heel goed is voor kamerplanten? Het bevat namelijk minder kalk en zouten dan kraanwater!

 Lees hier verder

GreenPan: groener & gezonder

De keramische antikleeflaag (Thermolon) van de Green Pan is gemaakt van zand. En sinds kort bijzonder actueel: deze pannen bevatten geen schadelijke stoffen als PFOA, PFAS, lood en cadmium. Niet alleen maakt dat het bereiden van je voedsel een stuk gezonder. Ook wordt er bij het maken van deze pannen 60% minder CO2 uitgestoten dan bij andere pannen. Groen en gezond koken dus!

Dubbel groen

Die leuke rode plantenbakken die onze hovenier Bram Engberts op de reling van Charlene’s balkon bevestigde en vulde met vrolijke paarse asters en ander groen, zijn van Elho. En alle plantenbakken van Elho zijn gemaakt van gerecycled plastic. Lekker groen, met een rood tintje dus!

Groen geluk

Charlene en haar kinderen hadden 1 plant, een aloë vera. Dat is niet slim, want onderzoek wijst uit dat planten in huis je een stuk gelukkiger maken. En gezonder, want ze zuiveren de lucht. Dus vulde onze hovenier Bram Engberts het huis met mooie groene en luchtzuiverende planten.

Voorkom voedselverspilling

Deze Eco Egg fresher for longer zakjes zorgen ervoor dat jouw groenten en fruit veel langer meegaan. Het houdt je eten langer vers zodat je het minder snel weg hoeft weg te gooien. En dat scheelt weer flink voor het milieu. Heel simpel: je stopt je fruit en of groente in het zakje. Let op dat je niet meerdere soorten bij elkaar stopt. De zak neemt etheen op, het gas dat zorgt dat je fruit rijpt.

Zo blijft je fruit langer goed

Deze speciale pads van Eco Egg zorgen ervoor dat je groente en fruit veel langer goed blijven. Dat scheelt onnodig weggooien van levensmiddelen, wat natuurlijk beter is voor het milieu en de portemonee!
Het werkt heel eenvoudig: Je stopt een disc bij het fruit in de fruitmand of bij de groente in de groentelade van de koelkast. Een schijf werkt 3 maanden lang.

 Lees hier verder

Betrouwbare installateur nodig voor advies, installatie, reparatie of ontwerp?

Kijk op de website www.technieknederland.nl/home om een erkende installateur bij jou in de buurt te zoeken. Let op: het inregelen van een installatie doet een werktuigbouwkundige installateur oftewel een loodgieter!

6 Tips verwarmen zonder verspillen

  1. Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent. Hiermee bespaar je gemiddeld 240 euro per jaar. Tip: met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht.
  2. Zet je thermostaat ‘s nachts op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 100 euro per jaar. Maar: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.
  3. Zet je thermostaat als je thuis bent één graad lager dan je gewend bent. Daarmee bespaar je 90 euro per jaar. Als je bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg.
  4. Zet de thermostaat op 15 graden als er overdag niemand thuis is. Hiermee bespaar je gemiddeld 160 euro per jaar. Bij vloerverwarming is het advies 17 tot 18 graden.
  5. Verwarm je slaapkamer niet. Daarmee bespaar je gemiddeld 80 euro per jaar. Met een kruik of elektrische deken warm je je bed lekker op.
  6. Als je de thermostaat een uur voordat je gaat slapen al op 15 graden zet, bespaar je gemiddeld nog eens 20 euro per jaar.

Feestelijke LED-lamp

In deze aflevering zie je dat Bas Lathouwers van Xtra Warm Led het appartement van Charlene en de kinderen gezellig heeft verlicht met bollampen die je ook nog eens in elke gewenste kleur je kunt laten branden. Omdat ze waterdicht en oplaadbaar zijn, zijn ze ook prima te gebruiken als buitenverlichting.

LED LAMP IN JE BADKAMER

In de badkamer van Charlene hing Bas Lathouwers van Xtra Warm Led een LED Lamp in de klasse van IP44. Dat getal en hoger zijn veilig voor spatwater en stof. En daarmee geschikt voor natte ruimtes, zoals badkamers.

Heb jij ECHT al je gloei- en halogeenlampen vervangen?

Heel veel lampen in een huis hebben een grote fitting (E27) lichtbron hangen in een lamp met een kap er overheen. Maak die maar eens open en kijk maar eens wat voor soort lamp daarin zit. Je zult zien dat je meer gloei- en halogeen- lampen hebt dan je denkt. Om nou te weten welke LED lamp je nodig hebt kun je de volgende indicatie gebruiken. Gloeilamp deel het wattage door 10. Oftewel een gloeilamp van 40W vervang je door één LEC-lamp van 4W. Voor halogeen geldt dat je deze 7 deelt. Dat betekent dat je een Halogeen van 42W vervangt je door een LED lamp van 6W. Let hier bij wel altijd op of je de lamp wilt dimmen.

Zelfs het dimmen van je LED lamp bespaart geld

Wil je jouw LED lampen graag dimmen, dan doe er verstandig aan om een LED-dimmer te gebruiken. Als je dat niet doet loop je het risico dat de lamp gaat knipperen of niet goed dimt. Bijkomend voordeel van een LED lamp dimmen is dat je nog meer energie bespaart. Bij deze dimmer vervang je alleen het binnenwerk in de muur en blijft de dimmerknop behouden. Mocht je een nieuwe dimmer willen plaatsen dan kun je gewoon een afdekplaat en dimmer knop van het merk gebruiken wat al gemonteerd zit.

WAKA WAKA

Om onder de vloer te kunnen kijken gebruikt Gwen een handig WakaWaka lampje die werkt op zonne-energie. Dan heb je ook geen kabel nodig en het lampje kan je ook overal neerzetten. Handig voor op reis en de camping bijvoorbeeld. Met de nieuwe Waka Waka’s kan je bovendien je telefoon of laptop opladen. Super handig!

KLIMAATPOSITIEVE KIPSTER EIEREN

Elke week mogen wij aan bezoekers van ons mobiele Inspiratiehuis Kipster-eieren uitdelen. Diervriendelijke en klimaatpositieve eieren. Wist jij trouwens dat witte eieren beter zijn voor het klimaat? Je koopt ze bij de Lidl.

 Meer informatie

Groene Aggregaat

Wij proberen zelf ook steeds groener en groener te worden in alles wat wij doen. Een belangrijke stap hebben we kunnen zetten doordat de Groene Aggregaat ons elke week een hybride aggregaat levert op locatie, die wel 90% CO2-uitstoot bespaart! Geen wonder dat steeds meer festivals overschakelen op deze Groene Aggregaat.

 Meer informatie

UMIA: afval container

Bij Green Make Over moet op 1 dag alles gebeuren en veel verschillende afvalsoorten komen er dan vrij. Hoe fijn is het dat UMIA ons te hulp is geschoten met de levering van een container voor elke aflevering waar we alles in kunnen gooien. Zij scheiden daarna voor ons het afval en zorgen dat het gerecycled wordt!

Green Make Over - INSPIRATIEHUIS

Terwijl onze experts elke week een huis in een andere stad een green make over geven, nodigt ons team de buurtbewoners uit in ons mobiele Inspiratiehuis. Voor een Klimaatgesprek vol groene tips en tools en een lekker bakkie koffie of sapje. Dit alles wordt elke week weer mogelijk gemaakt door de Theo Pouw Groep die een mobiele zeecontainer heeft ge-upcycled tot Green Make Over Inspiratiehuis. Fijn zo een groene partner, die ons helpt om Nederland steeds groener en slimmer te maken!

 Meer informatie

Rijden op je eigen afval! Kan dat?

Ja, Gwen bewijst het door op groengas te rijden met een auto van PitPoint. Het is gemaakt van gft-afval en mest en is een van de schoonste brandstoffen die er op dit moment is. Wist je dat je daarmee 80% CO2-uitstoot reduceert?

Wij jij ook schoner en duurzamer rijden?

En is het tijd om afscheid te nemen van je benzine of diesel slurpende auto? Elektrisch rijden is de grote bekende in Nederland, maar er is meer. Waterstof staat nog in de kinderschoenen, maar doet nu ook zijn intrede. Paul de Winter van Pitpoint Clean Fuels laat je op hun website graag alle mogelijkheden zien.

CORRECTBOOK

Handig notitieblok met herbruikbare blaadjes. Je wist de inkt uit en bespaart zo veel papier.

Deel dit bericht