TIPS AFLEVERING #8 SEIZOEN 2 DEN HAAG

beheerderTips seizoen 2020

GEZIEN IN GREEN MAKE OVER AFLEVERING 8 - SEIZOEN 2
GREEN MAKE OVER TIPS & TOOLS

PRAKTISCHE TIPS EN TOOLS AFLEVERING DEN HAAG OP EEN RIJTJE

“10 verschillende huishoudens en 2 verschillende scholen, 12 verschillende gemeentes, 12 verschillende hulpvragen. Geen aflevering is dan ook gelijk aan de vorige. Eén ding is wel altijd hetzelfde: elke aflevering zit boordevol uiteenlopende tips & tools om lekker, comfortabel en stijlvol te wonen met minder (energie)kosten en minder klimaatstress! Uiteraard is het aan jou om te bepalen wat je er uiteindelijk mee doet en welke vorm, merk, items je kiest. En vergeet niet… je eigen gedrag is het allerbelangrijkste. Als je je de deuren en ramen open laat staan terwijl je verwarming staat te loeien, schiet het nou eenmaal niet op. Hieronder belichten we in ieder geval nog even de items, tips en tools van onze partners die je in deze aflevering zag.”

Consumentenbond

De neven Mathijs en Pieter huren samen een appartement in het Haagse Laakkwartier. Ze willen graag duurzamer leven, eten en energie besparen. Maar hoe doen ze dat met een klein budget? En kun je als huurder wel zonnepanelen hebben? Ze gaan bij de Consumentenbond op bezoek voor tips en adviezen. Daar krijgen ze ook te horen waar ze op moeten letten als ze hun oude koelkast vervangen voor een nieuwe.En natuurlijk maakte Joyce Donat van de Consumentenbond ook dit keer weer de deelnemers blij met een gratis lidmaatschap. De voordelen hiervan zijn groot.

Lid worden van de Consumentenbond
Zonnepanelen voor huurders
De beste koelkasten
Energielabel koelkasten

Isoleer je warmteafgiftesysteem

Ton Willemsen, de Green Make Over isolatie-expert en uitvinder van de bekende TonZon isolatiefolies liet via warmtebeelden zien dat er veel warmte onnodig verloren ging in de huurwoning. Onder andere via de buizen in onverwarmde ruimtes, via de koude buitenmuren maar ook omdat de vensterbanken onnodig verwarmd werden. Dus hij isoleerde het warmteafgiftesysteem in de woning vanaf het begin tot het einde!

STAP 1

Begin bij het isoleren van het punt waar de warmte de woning in komt. Bij de CV ketel en de CV buizen. Isoleer de CV ketel en de CV buizen met (buis)isolatie en Bandagefolie zodat de warmte warmer bij de radiatoren aan komt. Klik hier voor meer informatie: https://tonzon.nl/radiatorfolie/  en https://tonzon.nl/radiatorfolie/buizen/

Klik hier om direct te bestellen:
TonZon HR Bandagefolie
CV ketel folie

STAP 2

Plak TONZON HR-radiatorfolie op de achterzijde van de radiator zodat de buitenmuur niet meer wordt opgewarmd.  

STAP 3

Zorg dat de warmte voldoende de kamer in kan en niet gehinderd wordt doordat je vensterbank te dicht op je verwarming zit en/of je verwarming te dicht bij de vloer zit (circa 10 cm). Mocht je vensterbank toch direct boven je verwarming zitten, dan kan je  vensterbank spoilerfolie of een andere TONZON folie onder je vensterbank plakken. Daardoor wordt de vensterbank minder opgewarmd en komt de warme lucht sneller in de kamer.

https://tonzon.nl/warmtelekken/

Gemeente Den Haag

Gemeente Den Haag werkte actief mee aan de totstandkoming van deze aflevering. Via het platform Hou van je Huis biedt de gemeente een breed scala aan dienstverlening.

Dit varieert van slimme, kleine maatregelen op het vlak van bijvoorbeeld isolatie tot advies bij vocht- en schimmelproblemen. Onderhoud of renovatie nodig aan je woning, zoals nieuwe kozijnen of dak?

Denk eens na of je meteen je woning kan verduurzamen! Zo maak je tegelijkertijd je woning comfortabel, energiezuinig, gezond en veilig. Hou van je huis kan je hier stap voor stap bij helpen.

Of je nu huiseigenaar,lid van een VVE of huurder bent. Gemeente Den Haag biedt onafhankelijk advies en denkt mee! RESPECT!

Uw woning – Duurzame stad Den Haag

Tochtstrips

Gwen ging persoonlijk op jacht naar kieren en naden om daar de tocht tegen te houden en warmtelekken naar buiten te stoppen.
Als alle naden en kieren dicht zijn, kan de verwarming vaak ook een graadje lager. In een gemiddelde hoekwoning scheelt dat bij elkaar zo’n 170 euro per jaar (bron: Milieu Centraal). Lees hier alles over het dichten van naden en kieren.

Gwen plaatste in Den Haag diverse tochtstrips. Lees hier meer over het plaatsen van tochtstrips en je kunt ze overal bij bouwmarkten bijvoorbeeld aanschaffen.

Afvalscheiding totempaal

Door je afval te scheiden, help je niet alleen het milieu maar ook voorkom je eventuele onnodige verhoging van de gemeentebelasting. Gwen voorzag Pieter en Mathijs van een handige RVS afvalemmer van Joseph Joseph waarmee afval scheiden een makkie wordt. De afvalemmer heeft een ruimte van 36 liter voor regulier afval en een lade van 24 liter met een wegneembaar tussenschot voor papier, flessen of bijvoorbeeld schoonmaakproducten. De afvalemmer is makkelijk te verplaatsen door een handgreep aan de achterzijde en wieltjes. In de deksel zit een geurfilter waardoor vieze luchtjes geen kans meer krijgen. Deze bestel je o.a. hier: bol.com

Plantenasiel Voorburg

Gwen haalde voor Pieter en Mathijs planten op bij plantenasiel Voorburg. Het plantenasiel is een asiel voor planten. Vrijwilligers zorgen in het opvangcentrum voor afgedankte plantjes en brengen ze weer tot leven. Kamerplanten die moeten aansterken blijven zo lang nodig in het asiel. Daarna kunnen de plantjes op zoek naar een nieuwe adoptie ouders. In een plantenasiel kan je dus een zielige plant langs brengen of een geredde plant adopteren. In principe zijn de planten gratis, maar je geeft altijd wel een kleine donatie aan het asiel. Alles komt ten goede aan het plantenasiel: met jouw donatie kunnen de vrijwilligers potgrond en andere benodigdheden voor het asiel kopen. Plantenasiels zitten op de gekste plekken. Soms moet je een afspraak maken om het asiel te bezoeken, soms bent je welkom om gezellig binnen te komen lopen. Een plantenasiel wordt altijd gerund door vrijwilligers die van planten houden, dus als plantenliefhebber kan je in elk plantenasiel je hart ophalen.

Hier lees je meer over het fenomeen plantenasiel: https://www.mamabotanica.nl/blog/plantenasiel

Hier lees je meer over plantenasiel Voorburg: https://www.instagram.com/plantenasiel_voorburg/

Ecocoatings

De duurzame schilder Ernst Nobel van Ecocoatings heeft ervoor gezorgd dat de radiatoren weer met een gerust hart onder de radiatorombouw vandaan kunnen komen. Zonder de ombouw is hun warmteafgifte namelijk veel beter. De verwarmingen en de achterwand zijn wit geschilderd met de duurzame verven: Copperant Pura Muurverf en Pura Zijdeglanslak

De Pura Zijdeglanslak is een lakverf op waterbasis en plantaardig bindmiddel. De Monopac muurverf is ook met hetzelfde plantaardige bindmiddel gemaakt, Niet alleen een stuk beter voor het milieu maar het ruikt prettig en verwerkt makkelijk.

Meer informatie over Pura Zijdeglanslak
Meer informatie over Monopac muurverf

De Woonbond

De Woonbond is de landelijke vereniging van huurders. Zij vertegenwoordigen de belangen van circa 1,6 miljoen huurders in Nederland. Hoe meer leden de Woonbond heeft, hoe krachtiger de stem van hurend Nederland klinkt.

www.dewoonbond.nl

Plumeau van schapenwol

Stof op radiatoren en convectoren zorgt voor een minder goede warmteverspreiding in huis. Deze luxe plumeau is de duurzame oplossing voor stof in huis. De stoffer is herbruikbaar en gemaakt van goede materialen. Het handvat is gemaakt van bamboo, de snelst groeiende houtsoort. De microvezels zijn gemaakt van schapenwol. Schapenwol is een uitstekend materiaal om stof op te van door de kleine dikte van de haren. Daarnaast is schapenwol uitstekend wasbaar. Na enkele keren gebruik kan eerst de plumeau goed uitgeschud worden. Na lang gebruik, goed wassen op een lage temperatuur.

Bekijk hier de plumeau op bol.com

Hr-ketel van Vaillant

De bestaande Vr-ketel (ouder dan 13 jaar) is door de duurzame Green Make Over installateur Patrick Schimmel vervangen voor een energiezuinige Hr-ketel. Het verschil tussen een vr-ketel (verbeterd rendement) en hr-ketel (hoog rendement) is het verschil in rendement; het nuttig gebruik van energie. Een hr-ketel is een ketel met een rendement hoger dan 100%. Minimaal 100% van de energie wordt door de hr-ketel omgezet in nuttige warmte. Een hr-ketel hergebruikt de warmte van verbrandingsgassen voor warmte.

Via de online Ketelkiezer van Vaillant kom je er heel snel achter welke ketel voor jou geschikt is. Maar onze installateur staat ook altijd klaar om je vragen op dit vlak persoonlijk te beantwoorden. info@schimmel-tdi.nl

https://www.schimmel-tdi.nl/verwarming/

Modulerende kamerthermostaat met klokprogramma van Vaillant

Pieter en Mathijs hadden een aan/uit thermostaat. Dat wil zeggen dat je een bepaalde temperatuur instelt en de thermostaat zorg ervoor dat de kamer die temperatuur houdt. Patrick Schimmel heeft deze vervangen door een modulerend exemplaar van Vaillant die energiezuiniger en rendabeler is. Deze thermostaat vraagt namelijk aan de ketel een watertemperatuur die voor dat moment noodzakelijk is om de ruimte warm te houden. Als de gewenste warmte is bereikt dan gaat de hr-ketel op een lager vermogen branden. Op deze modulerende kamerthermostaat zit ook nog een klokprogramma waarmee de bewoners verschillende tijden in de thermostaat kunnen programmeren. Per dag afzonderlijk of voor een hele week. Dus alleen warmte als je het ook echt nodig hebt.

Meer info: https://www.schimmel-tdi.nl/verwarming/

Waterzijdig inregelen verwarmingen

Mathijs en Pieter, kregen het maar niet overall in huis comfortable warm, ook al stonden de radiatoren open en was het elders wel warm. In dit geval constateerde onze installateur Patrick Schimmel dat data het verschil in opwarming tussen de kamers kwam doordat het warme water vanaf de cv-ketel niet gelijk verdeeld door de verwarmingen liep. Dus hij zorgde ervoor dat de verwarmingen waterzijdig werden ingeregeld zodat er een gelijke verdeling is. Het warme water raakt nu veel beter verdeeld over het gehele verwarmingssysteem. Een voorwaarde om te kunnen inregelen is dat elke radiator een inregelventiel heeft. Deze heeft hij dan ook geplaatst.

Doorspoelen verwarmingen

De CV installatie bleek ook nogal vervuild te zijn van de binnenkant. Dus Patrick Schimmel spoelde de verwarmingen helemaal door. Een vervuilde CV installatie  levert namelijk minder rendement op. Door achterstallig onderhoud aan de verwarmingsinstallatie kunnen leidingen vaak deels verstopt raken. Dit gebeurt wanneer zuurstofdeeltjes in het water reageren met de ijzeren onderdelen van het systeem, voornamelijk de verwarmingselementen. Hierbij komen zeer kleine deeltjes (magnetiet) in het water wat uiteindelijk in uw leidingwerk ophoopt als zwarte slib, ook wel corrosieslib genoemd.

Green Make Over Box

Gwen heeft diverse kleine energiebesparende ‘groene’ hulpmiddelen uit de Green Make Over Box in het huis aangebracht.

Waterbesparende douchekop

Door uw bestaande douchekop te vervangen door een waterbesparende douchekop kan je per jaar veel water en energie (om het water op te warmen) besparen. Deze waterbesparende douchekop heeft een rijke straal, echter tegen maar 6-7 liter per minuut (standaard douchekop ca. 12-13 liter per minuut). Je kunt de douchekoppen in alle soorten en maten krijgen. Green Make Over gebruikt vaak deze twee:

Bekijk deze douchekop op bol.com

https://niebla.nl/waterbesparende-handdouche/5-l-min/

Waterbesparend mondstuk

De Ecosavers waterbespaarder mixt water met lucht waardoor een rijke straal ontstaat van water, echter met een verbruik van slechts 6 liter water per minuut. Dit bespaart water maar ook gas/olie voor het verwarmen van water. Deze past op 99% van de kranen (M22 en M24)

Bekijk deze  waterbespaarder op bol.com

Douchetimer

Met de EcoSavers tijdindicator weet je precies hoe lang je onder de douche staat. De gemiddelde douchetijd ligt tussen de 8 en 10 minuten en per één minuut korter douchen, bespaar je al snel 7 tot 10 liter water en veel gas voor het opwarmen van het water. De EcoSavers tijdindicator helpt energie te besparen en kan ook kinderen op een eenvoudige manier leren minder water te verbruiken. De indicator kleurt groen tussen 0-4 minuten douchetijd, blauw tussen 4-8 minuten, rood tussen 8-12 minuten en boven de 12 minuten zal de rode kleur knipperen. Hij is eenvoudig te monteren tussen de kraan en de doucheslang in.

Bekijk de douchetimer op bol.com

Stoommandje

Mathijs wil heel graag meer groentes eten en bereiden. Gwen voorzag hem daarom van een  handig inzetstoommandje zodat hij bijvoorbeeld zijn groentes en aardappelen in 1 pan kan koken. Scheelt weer gas. Deze Chef Kookmand heeft meer functies dan op het eerste gezicht te zien is. Je kan er in stomen, koken of frituren maar je kan het ook gebruiken als fruitmand of als vergiet.

Bekijk de stoommand op bol.com

Foodhuggers

Food Huggers zijn handige deksels die jouw groente, fruit en aangebroken verpakkingen afsluiten en langer vers houden. Dat voorkomt voedselverspilling.

https://www.ecomondo.nl/winkel/food-huggers/

Koele stickers

Bewaar je eieren nou het beste in of buiten de koelkast? En tomaten, druiven en broccoli? Daarover bestaat nog weleens verwarring.

Met de vriezer- en koelkaststickers van het Voedingscentrum zie je eenvoudig waar en hoelang je eten bewaart. Zo hou je je eten langer goed en voorkom je verspilling.

De stickers helpen je je om producten langer te bewaren en werken als een geheugensteuntje. Deze niet-permanente stickers plak je in de vriezer of koelkast. Bij het openen zie je in 1 oogopslag hoelang brood, kliekjes, vlees, vis, groente en fruit houdbaar zijn als je het invriest.

De stickers zijn gratis te bestellen. Je betaalt wel €2,45 verzendkosten. Deze verzendkosten betaal je ook in totaal als je beide stickers bestelt.

De vriezersticker bestel je hier.
Hier bestel je de koelkaststicker.
https://www.voedingscentrum.nl/nl.aspx

THERMOSTATISCHE radiatorknoppen

Duurt het bij jou thuis even voordat het lekker warm wordt? Hoor je soms suizende geluiden uit leidingen en radiatoren? Valt ieder jaar de energierekening weer een beetje tegen? Grote kans dat de cv-installatie niet goed waterzijdig is ingeregeld. Dus dat het water in de verwarmingen slecht verdeeld is zodat ze niet goed en/of niet gelijkmatig in huis opwarmen. Met de Danfoss Dynamic ValveTM radiatorafsluiter (ook wel radiatorkraan of inregelventiel genoemd) heeft onze duurzame installateur dit probleem voor Monika opgelost. De radiatorafsluiters in haar huis lieten te veel water door en verdeelden zo het water slecht over de radiatoren in huis, zeker als er eentje was dichtgedraaid. De Dynamic ValveTM radiatorafsluiters hebben een ingebouwde begrenzer, die er automatisch voor zorgt dat er nooit meer onnodig veel water door de radiatoren stroomt.

Lees hier meer over de Danfoss Dynamic Valve thermostatische radiatorkraan.

Direct laten plaatsen of installatie vragen? De duurzame installateur Patrick Schimmel staat klaar voor je met zijn team:

https://www.schimmel-tdi.nl/verwarming/

Slimme verwarmingsknoppen

Nadat de verwarmingen zijn gespoeld, ingeregeld en goede radiatorafsluiters hebben gekregen (zie hierboven) zodat ze altijd de juiste hoeveelheid water hebben, zijn door Patrick en zijn team op de verwarmingen Danfoss thermostatische regelelementen (wij noemen ze slimme verwarmingsknoppen) met ingebouwde voelers geplaatst. Deze knoppen hebben ingebouwde voelers die de temperatuur in de woonruimte meten. Ze regelen vervolgens de afgegeven hoeveelheid warmte volgens de ingestelde temperatuur. Zo wordt een constante temperatuur verzekerd en er wordt tevens rekening gehouden met de “gratis” warmte die door het zonlicht, de TV, computers en de verlichting in huis komt. Als de radiator op een ongunstige plaats gemonteerd is, zodat de voeler de temperatuur moeilijk kan opnemen, bijvoorbeeld achter gordijnen, dan is het raadzaam om een thermostaat met afstandsvoeler te kiezen.

Meer productinformatie: www.danfoss.com

Wilt u advies op maat? Patrick en zijn team staan voor u klaar: https://www.schimmel-tdi.nl/verwarming/

Zet’m op 60!

aanvoertemperatuur cv-ketels

Onze duurzame installateur Patrick Schimmel komt bij veel mensen over de vloer en merkt dan dat bij veel CV-ketels de aanvoertemperatuur veel te hoog staat. Daarom luidde de Doe-Het-Zelf kijkerstip van Patrick in deze aflevering: zet je CV ketel op 60 graden. Dan bespaar je de nodige centen en energie en je woning wordt net zo lekker warm.

Xtra Warm Led

Onze sympathieke ledlampen expert Bas Lathouwers heeft de vele spotjes in de huurflat vervangen door dimbare ledspotjes en er een dimmer opgezet! Maar goed ook want als je je lampen dimt, dan bespaar je ook energie en dus ook centen.

https://xtrawarmled.com/product/gu10-5w-dimbaar-1800-2700k/

De dimmer werkt ook nog volgens het dim-to-warm principe! Zo bepaal je zelf de sfeer!

https://xtrawarmled.com/product/dimmer-inbouw-5-150w-universeel-2/

SpeedComfort

Kan en/of wil je niet direct alle verwarmingen vervangen maar wil je wel dat ze het een stuk beter gaan doen? Dan is misschien de slimme SpeedComfort radiatorventilator wel wat voor jou. Je huis is sneller warm te stoken, het is snel te plaatsen, maakt nauwelijks geluid, gebruikt te verwaarlozen hoeveelheid stroom en is geschikt voor zowel radiatoren als convectoren. Ook neem je de SpeedComforts heel makkelijk mee als je gaat verhuizen. Kijk hier voor meer informatie:

www.speedcomfort.nl

STOOV-infrarood warmtedeken

In de slotscene met wethouder Liesbeth van Tongeren zaten Gwen en Mathijs heerlijk comfortable op de draadloze Big Hug infrarood warmtedeken van Stoov met twee verwarmingselementen voor rug- en zitverwarming. 

De Stoov verwarmde infraroodkussens verwarmen de mens direct, in plaats van een hele ruimte waardoor de thermostaat een paar graden lager kan. Niet verkeerd want met elke graad die de thermostaat lager wordt gezet, bespaar je energie! Heerlijk op de bank, in bed of zelfs aan tafel. Met Stoov heb je het overal warm. De warmtedekens van Stoov passen ook op jouw (bureau)stoel en op de bank.  En vind je het heerlijk om buiten te liggen, maar is het nog net iets te koud of koelt het erg af in de avond en wil je nog wat langer genieten? Dan zijn de draadloze Stoov warmteproducten ideaal voor op jouw tuinset.

Meer info: www.stoov.com

Fairtrade Badjas!

Een goed idee om ook minder te hoeven stoken in de ochtend en het toch niet koud te hebben thuis is om je warm genoeg aan te kleden. De heren hebben nu lekker warme badjassen van Yumeko gekregen! Uiteraard in de kleur groen! 100% biologisch en Fairtrade jersey katoen. 
 
 

ROSE & VANILLA

Er zijn genoeg redenen om samen te genieten; een verjaardag, jubileum, bedankje, een nieuw huis, verbouwing of green make over… daar hoort verantwoord en lekkere taart bij! Rose&Vanilla maakt ambachtelijke patisserie met fantastische smaakcombinaties. Alles is glutenvrij en biologisch gecertificeerd, lactosevrij en ze hebben veel vegan opties. Zo kan je elk moment samen delen met taart!

www.roseandvanilla.nl

IK BAKFIETS, JIJ BAKFIETS!

Gwen heeft een elektrische bakfiets te leen gekregen dit seizoen en daar is ze maar wat blij mee. De bakfiets is geleend van DOCKR. Flexibele abonnementen in bedrijfsvoertuigen.

De binnensteden slibben dicht en de CO2-uitstoot stijgt nog steeds. Daarom komen de elektrische bakfietsen, elektrische auto’s en bestelwagens van DOCKR voor logistieke uitdagingen in de binnenstad als geroepen. DOCKR biedt klein elektrisch vervoer waarmee ondernemers bijvoorbeeld snel, betaalbaar en schoon in de binnensteden kunnen bezorgen. Met flexibele contracten en een breed palet aan voertuigen helpt DOCKR een leefbare binnenstad mogelijk te maken.

www.dockrmobility.nl

RIDE, DON’T HIDE

Wie denkt dat elektrische scooters duf zijn, loopt echt achter. Deze coole elektrische scooter maakt onderdeel uit van het Green Make Over wagenpark in 2020. Noem het een combi van elektrische scooter en step. Een e-step voor volwassenen. Een bigwheel. Of een elektrische cruiser. Wij noemen het de RubRider. Met de elektrische batterij rij je 25 km per uur met een actieradius tot 70 km. Comfortabel, geen stinkende, vervuilende uitlaatgassen én geruisloos. Een elektrische scooter is eigenlijk een doodnormale scooter waarbij het benzine motorblok vervangen is door een elektromotor. In plaats van benzine te tanken, hoef je alleen de accu op te laden en dat is bovendien goedkoper. De RubRider isRDW-goedgekeurd en je hebt geen helm nodig!

www.rubrider.nl

ELECTRISCHE VOUWFIETS

De Brompton Electric mogen we dit jaar uitproberen van Kok Fietsen te Utrecht. Wij zijn verkocht. Deze elektrische vouwfiets krijgen ze mooi niet terug. De Brompton Electric vouw je zo maar op en kan je snel in de trein of in de kofferbak van je auto meenemen of onder je bureau opbergen. De accu zit in de tas voorop dus die haal je er zo af. Je kan de fiets ook zonder trapondersteuning gebruiken.

www.kokfietsen.nl

BLOEMEN ZONDER ROTZOOI!

De duurzaamste gouden gecertificeerde bloemist van Nederland; Ad Hosman uit Utrecht levert voor Green Make Over de prachtige duurzame bloemen. Bloemen die zonder gif en rotzooi zijn grootgebracht en waarbij de mensen die bijvoorbeeld de bloemen plukken ook eerlijk betaald worden. Het resultaat spreekt voor zich! Kijk op https://www.barometerduurzamebloemist.nl/27/home.html voor een duurzaam gecertificeerde bloemist bij jou in de buurt.

www.adhosman.nl

 

 

Deel dit bericht