TIPS AFLEVERING #2 SEIZOEN 2 HOOFDDORP

beheerderTips seizoen 2020

GEZIEN IN GREEN MAKE OVER AFLEVERING 2 - SEIZOEN 2
GREEN MAKE OVER TIPS & TOOLS

PRAKTISCHE TIPS EN TOOLS AFLEVERING HOOFDDORP OP EEN RIJTJE

“10 verschillende huishoudens en 2 verschillende scholen, 12 verschillende gemeentes, 12 verschillende hulpvragen. Geen aflevering is dan ook gelijk aan de vorige. Eén ding is wel altijd hetzelfde: elke aflevering zit boordevol uiteenlopende tips & tools om lekker, comfortabel en stijlvol te wonen met minder (energie)kosten en minder klimaatstress! Uiteraard is het aan jou om te bepalen wat je er uiteindelijk mee doet en welke vorm, merk, items je kiest. En vergeet niet… je eigen gedrag is het allerbelangrijkste. Als je je de deuren en ramen open laat staan terwijl je verwarming staat te loeien, schiet het nou eenmaal niet op. Hieronder belichten we in ieder geval nog even de items, tips en tools van onze partners die je in deze aflevering zag.”

Rose & Vanilla

Er zijn genoeg redenen om samen te genieten; een verjaardag, jubileum, bedankje, een nieuw huis, verbouwing of green make over… daar hoort verantwoord en lekkere taart bij! Rose&Vanilla maakt ambachtelijke patisserie met fantastische smaakcombinaties. Alles is glutenvrij en biologisch gecertificeerd, lactosevrij en ze hebben veel vegan opties. Zo kan je elk moment samen delen met taart!

Tips van de Consumentenbond in deze aflevering

De Consumentenbond gaf de familie Mulder een mand vol ecologische schoonmaakmiddelen. De Consumentenbond test al sinds jaar en dag schoonmaakmiddelen, zoals onlangs nog allesreinigers: https://www.consumentenbond.nl/test/woning-huishouden/test-allesreinigers
Daarbij wordt ook gekeken hoe biologische producten het doen. Gelukkig doen die het steeds beter en komen er ook meer op de markt.
Misschien vind je het ook interessant om deze testen te bekijken!

Vaatwastabletten
Afwasmiddel
wasmiddelen (wit)
Wasmiddel (bont)

De Consumentenbond maakte de familie Mulder blij met een gratis jaarlidmaatschap. Denk jij er ook over na om lid te worden? Kijk dan hier: Lid worden van de Consumentenbond

CONSUMENTENBOND

De Consumentenbond is de enige onafhankelijke belangenbehartiger van de consument in Nederland. De Consumentenbond komt op voor consumentenrechten, test heel veel producten, komt in actie voor het consumentenbelang, geeft diverse gidsen en boeken uit en biedt juridische ondersteuning en geeft antwoord op veel vragen. Ook zijn er collectieven waarbij je als consument kan profiteren van scherpe inkoopvoordelen. Bijvoorbeeld op het gebied van energie.

VLOERISOLATIE VERLAAGT JE GASVERBRUIK

Wist je dat de energierekening van de meeste Nederlanders voor het grootste deel door gas wordt veroorzaakt? Een gemiddeld huishouden bespaart met vloerisolatie meer dan 200 euro per jaar op energiekosten. Vloerisolatie is een slimme investering in je huis. Je verlaagt je energierekening én het wordt er een stuk aangenamer door in huis.

De video hiernaast laat zien hoe je dit gemakkelijk ook zelf thuis kunt doen

SIMPEL ZELF EEN NORMALE RADIATOR ISOLEREN

Wil je met een kleiner budget je energierekening blijvend verlagen? Dan is radiatorfolie waarschijnlijk dé oplossing. Radiatorfolie is zelfs voor iemand met twee linkerhanden in een handomdraai te plaatsen en verdient zich meestal binnen een jaar al terug! Radiatorfolie bevestigen is bij de meeste radiatoren een eitje. Je moet alleen een beetje ruimte langs de bovenkant hebben om de folie er achter te kunnen drukken. Bij een paneelradiator lukt dat meestal wel. Hoe je handig om de bevestigingsbeugels heen werkt, laat TonZon zien in dit instructiefilmpje.

Anti-schimmel verf

Keim Innostar van leverancier EcoCoatings is een 100 procent natuurlijke, minerale muurverf vrij van biocides met een hoge zuurgraad. Hierdoor krijgen schimmels geen of weing kans om te groeien. Deze verf reduceert ook nog eens 14KG Co2 per m2.

ECOLIFETUBE

Een oplossing om te genieten van groen in je huis en toch de planten veilig te houden voor de poes is de EcoLifeTube. De familie Mulder kreeg een Big Jungle Ecosysteem. Dit Ecosysteem is een mini-jungle met een inhoud van 30 Liter met Led-verlichting en afstandsbediening. ‘s Avonds zet je de lamp met de afstandsbediening aan en je hebt meteen sfeerverlichting. Zo nu en dan draai je de Ecolifetube en zie je hoe fascinerend het leven er in de fles aan toe gaat. Materiaal van de fles: ge-upcycled PET-plastic.

Paris Proof Plan - Het beste plan maak je zelf

Onze gast expert deze aflevering was Lars Boelen van ParisProofPlan. Wil jij ook een compleet plan van aanpak voor je huis om je huis toekomstbestendig te maken? Kijk dan op https://www.parisproofplan.nl
of stuur een email met je verzoek naar redactie@greenmakeover.nl

 www.parisproofplan.nl  

WTW Systeem

Ventileren kan op verschillende manieren en is belangrijk. Dit heeft invloed op je gezondheid. Zo constateerden onderzoekers van de Universiteit Maastricht onlangs dat de zorgkosten van mensen in een woning met een slecht binnenklimaat aantoonbaar hoger zijn.
Natuurlijke ventilatie door je ramen op tijd open te zetten, is natuurlijk de meest voordelige ventilatie optie. In Hoofddorp was de uitdaging echter dat natuurlijke ventilatie niet echt gewenst was door de bewoners om meerdere redenen. Daarom koos onze installateur Patrick Schimmel voor een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning (wtw) . Dit is een gesloten systeem dat zorgt voor een goed binnenklimaat. Het systeem voert schone lucht aan en gebruikte lucht af. De afgevoerde lucht wordt gebruikt om de ingevoerde lucht op te warmen. Vandaar de naam warmteterugwinning.
Met een wtw-unit heb je volledige controle over de luchtkwaliteit. Gebruikte lucht uit vochtige ruimtes als de badkamer, wc en keuken wordt geluidloos afgevoerd en omgewisseld voor verse lucht.
Tijdig vervangen van de filters in de wtw installatie is wel van belang en eerlijk is eerlijk, je moet er wel voldoende plek voor hebben in je huis!

VOORRAADBUS MET MAATBEKER

Op zoek naar een slimme en vooral mooie voorraadbus waarmee je etensrestjes vermijdt en minder eten verspilt? Met de duidelijke markeringen op de maatbeker die tegelijk een deksel is, kun je precies de juiste porties rijst, pasta’s, couscous enz. per persoon afmeten. En – nog beter – voor elke verkochte voorraadbus doneert Brabantia aan The Hunger Project.

VELUX ONDERHOUDSSET

Vergeet niet zo nu en dan je huis (en dus ook je tuimelramen!) na te lopen op onnodige kieren en naden waardoor de warmte ongewenste naar buiten vliegt of de kou naar binnen kan dringen. Er zijn hiervoor verschillende Doe-Het-Zelf onderhoudssets verkrijgbaar. Bijvoorbeeld voor Velux ramen zoals bij de familie Mulder toegepast door Ruby en Gwen.

OPHANGEN DIE PLANTEN

Planten maken niet alleen gelukkig en blij maar menig plant zuivert ook nog eens de lucht. Om te voorkomen dat de poes de planten te pakken neemt, besloot het Kluskoppel om de planten op te hangen. Zie hier een instructiefilm naar hun top oplossing.

uHoo!

Het is echt belangrijk om in je huis de ventilatie goed op orde te hebben voor een gezond binnenklimaat. Wil jij nou ook weten hoe gezond de lucht binnenshuis is? uHoo is een zogenaamde luchtkwaliteitsmeter. De uHoo meet
Temperatuur – Vochtigheid – Kooldioxide – Airborne Chemicals / VOC – Fijn Stof (PM2.5) – Stikstofdioxide – Koolmonoxide – Ozon – Luchtdruk
Via de uHoo-app op je telefoon kan je alles in de gaten houden en krijg je ook op tijd alerts.

LUSH COSMETICA

Julia is gek op cosmetica, zeepjes en shampoo maar heeft een erg gevoelige huid en kampt met problemen rondom haar luchtwegen. Ruby gaf aan Julia daarom een paar natuurlijke alternatieven om te proberen als het gaat om cosmetica, shampoo en zeep. Het betrof producten van het merk Lush dat met haar producten sterk rekening houdt met de natuur, met de medemens en met alle dieren op deze planeet. Haar missie is om alle cosmeticaproducten over de hele wereld dierproefvrij te laten maken.

IK BAKFIETS, JIJ BAKFIETS!

Gwen heeft een elektrische bakfiets te leen gekregen dit seizoen en daar is ze maar wat blij mee. De bakfiets is geleend van DOCKR. Flexibele abonnementen in bedrijfsvoertuigen.

De binnensteden slibben dicht en de CO2-uitstoot stijgt nog steeds. Daarom komen de elektrische bakfietsen, elektrische auto’s en bestelwagens van DOCKR voor logistieke uitdagingen in de binnenstad als geroepen. DOCKR biedt klein elektrisch vervoer waarmee ondernemers bijvoorbeeld snel, betaalbaar en schoon in de binnensteden kunnen bezorgen. Met flexibele contracten en een breed palet aan voertuigen helpt DOCKR een leefbare binnenstad mogelijk te maken.

 www.dockrmobility.nl  

RIDE, DON’T HIDE

Wie denkt dat elektrische scooters duf zijn, loopt echt achter. Deze coole elektrische scooter maakt onderdeel uit van het Green Make Over wagenpark in 2020. Noem het een combi van elektrische scooter en step. Een e-step voor volwassenen. Een bigwheel. Of een elektrische cruiser. Wij noemen het de RubRider. Met de elektrische batterij rij je 25 km per uur met een actieradius tot 70 km. Comfortabel, geen stinkende, vervuilende uitlaatgassen én geruisloos. Een elektrische scooter is eigenlijk een doodnormale scooter waarbij het benzine motorblok vervangen is door een elektromotor. In plaats van benzine te tanken, hoef je alleen de accu op te laden en dat is bovendien goedkoper. De RubRider isRDW-goedgekeurd en je hebt geen helm nodig!

 www.rubrider.nl  

Electrische Vouwfiets

De Brompton Electric mogen we dit jaar uitproberen van Kok Fietsen te Utrecht. Wij zijn verkocht. Deze elektrische vouwfiets krijgen ze mooi niet terug. De Brompton Electric vouw je zo maar op en kan je snel in de trein of in de kofferbak van je auto meenemen of onder je bureau opbergen. De accu zit in de tas voorop dus die haal je er zo af. Je kan de fiets ook zonder trapondersteuning gebruiken.

  www.kokfietsen.nl  

Bloemen zonder rotzooi!

De duurzaamste gouden gecertificeerde bloemist van Nederland; Ad Hosman uit Utrecht levert voor Green Make Over de prachtige duurzame bloemen. Bloemen die zonder gif en rotzooi zijn grootgebracht en waarbij de mensen die bijvoorbeeld de bloemen plukken ook eerlijk betaald worden. Het resultaat spreekt voor zich! Kijk op https://www.barometerduurzamebloemist.nl/27/home.html voor een duurzaam gecertificeerde bloemist bij jou in de buurt.

 www.adhosman.nl  

Deel dit bericht