TIPS AFLEVERING #12 DEN HAAG

beheerderTips

Inspiratiehuis Green Make Over

GEZIEN IN GREEN MAKE OVER AFLEVERING 12
GREEN MAKE OVER TIPS & TOOLS

PRAKTISCHE TIPS EN TOOLS AFLEVERING DEN HAAG OP EEN RIJTJE

“12 verschillende families, 12 verschillende gemeentes, 12 verschillende hulpvragen. Geen aflevering is dan ook gelijk aan de vorige. Eén ding is wel altijd hetzelfde: elke aflevering zit boordevol uiteenlopende tips & tools om je leven een beetje te ‘vergroenen’, terwijl je geld bespaart en lekker, warm, gezond & vrolijk leeft. Uiteraard is het aan jou om te bepalen wat je er uiteindelijk mee doet en welke vorm, merk, items je kiest. Hieronder belichten we in ieder geval nog even de items, tips en tools van onze partners die je in deze aflevering zag.”

Win warmte terug onder je vloer

Veel kruipruimtes onder bestaande woningen en gebouwen in Nederland worden nodeloos opgewarmd door CV-buizen. Zelfs wanneer deze buizen goed worden geïsoleerd met buisisolatie gaat er onderweg in de kruipruimte toch nog veel warmte verloren. TONZON-directeur Ton Willemsen heeft een methode ontdekt waarmee de warmte in die opgewarmde lucht terug wordt gewonnen en naar de bovenkant van de vloer wordt geleid. Door een brede folie te nemen kan de warmte worden uitgesmeerd over een groter deel van de vloer. Zo verhoog je direct de isolatiewaarde van je vloer.

 Meer informatie

Zelf je radiator type 11 isoleren

Een radiator straalt een fijne warmte uit en maakt het behaaglijk in huis. Toch straalt een radiator niet alleen warmte de kamer in, maar ook naar buiten via de muur erachter. Met radiatorfolie kun je onzichtbaar energie besparen en misschien wel belangrijker nog: het is sneller lekker warm! Gemiddeld levert radiatorfolie een besparing op van ongeveer 10 m3 gas per jaar per vierkante meter radiatorfolie. Wil je zien hoe jij zelf een radiator kunt isoleren? Kijk dan even dit handige instructiefilmpje van TonZon.

 Meer informatie

Vloerisolatie verlaagt je gasverbruik

Wist je dat de energierekening van de meeste Nederlanders voor het grootste deel door gas wordt veroorzaakt? Voor de familie Zoer is dat zelf ruim 3000 euro per jaar! Een gemiddeld huishouden bespaart met vloerisolatie meer dan 200 euro per jaar op energiekosten. Vloerisolatie is een slimme investering in je huis. Je verlaagt je energierekening én het wordt er een stuk aangenamer door in huis. Klimaatstichting HIER geeft je 6 redenen om je vloer te isoleren.

  Meer informatie

Simpel zelf een normale radiator isoleren

Wil je met een kleiner budget je energierekening blijvend verlagen? Dan is radiatorfolie waarschijnlijk dé oplossing. Radiatorfolie is zelfs voor iemand met twee linkerhanden in een handomdraai te plaatsen en verdient zich meestal binnen een jaar al terug! Radiatorfolie bevestigen is bij de meeste radiatoren een eitje. Je moet alleen een beetje ruimte langs de bovenkant hebben om de folie er achter te kunnen drukken. Bij een paneelradiator lukt dat meestal wel. Hoe je handig om de bevestigingsbeugels heen werkt, laat TonZon zien in dit instructiefilmpje.

 Meer informatie

Je convectorbak isoleren

In veel woonkamers zijn wel één of meerdere convectorputten aanwezig. Uw convectorput wordt een stuk effectiever door het aanbrengen van isolatie. Warmte stijgt, zou u zeggen. Maar juist bij een convectorput ‘lekt’ veel warmte naar de koude kruipruimte.
Warmte stroomt altijd van een warme ruimte naar een koelere ruimte. Daardoor zal de warmte niet meteen uw woning in gaan maar eerst de kou in de kruipruimte willen bestrijden. En dat merkt u, op uw energierekening. Een convectorput kan ook veel effectiever worden gemaakt door het beter te isoleren. Dat kan van binnenuit en/of vanuit de kruipruimte. Het mooiste is natuurlijk van beide kanten. In dit handige instructiefilmpje laat TonZon zien hoe je dat doet.

 Meer informatie

ZO ISOLEER JIJ ZELF EEN MOEILIJKE RADIATOR

Ton Willemsen van TonZon en Pieter van der Ploegh van Speedcomfort laten in dit korte instructiefilmpje zien hoe je een radiator op een lastige plek zelf kunt isoleren. Dat scheelt je een hoop onnodige stookkosten en zit je er van de winter toch lekker warmpjes bij.

 Meer informatie

HERBRUIKBARE Warmtepads

Met de herbruikbare warmtepads die we toonden, kun je op ieder moment en waar je maar wilt warmte laten vrijkomen, bijvoorbeeld in je handschoenen, pantoffels of in bed: shop.tonzon.nl

  Meer informatie

Roy weet raad

Slimme energie-oplossingen en bespaartips

Eneco’s omschakeladviseur Roy helpt elke aflevering een gezin met slimme energie-oplossingen en handige bespaartips. Heb je ook een vraag aan Roy, wil je tips of advies? Roy en zijn collega’s helpen je graag verder!

 Meer informatie

Wek zelf zonne-energie op

Op steeds meer daken zie je zonnepanelen. Logisch, want zonne-energie krijg je voor niets en is hartstikke duurzaam. Wek je meer op dan je zelf nodig hebt? Dat overschot lever je terug en geeft voordeel op je energierekening. Dat is goed voor jou én voor het klimaat.

PROFITEER VAN ZONNE-ENERGIE MET ENECO STUKJEZON®

Met Eneco StukjeZon® kan iedereen profiteren van zonne-energie. Zonder zonnepanelen op je dak. Met StukjeZon wek je namelijk zonne-energie op via een zonnepaneel in een Nederlands zonnepark. Hiermee verlaag je 5 jaar lang je energierekening met € 15 per StukjeZon per jaar.

SPEEDCOMFORT: DE SLIMME RADIATORVENTILATOR

In deze aflevering zag je hoe Pieter van der Ploeg van Speedcomfort zoon Marnix liet zien hoe je een radiatorventilator aanbrengt onder de radiator zodat zijn hele kamer sneller warm is en hij dus de thermostaat sneller omlaag kan draaien. Dit simpele apparaatje helpt je tot 30% besparen op je gasverbruik. Wist je dat zijn radiatorventilator tot groenste idee van Nederland verkozen is?

Schilders van Nu

In deze aflevering zie je hoe de oprichter van Schilders van Nu, Ernst de Nobel, een muur in de huiskamer van de familie van der Harst in een natuurlijke zacht roze kleur schildert met leemverf. Schilders van Nu is een landelijke vereniging van bewuste schilders die streven naar een schone, veilige en transparante schildersbranche. Het zijn duurzame schilders die bewust kiezen voor een bedrijfsvoering waarbij ze het milieu zo min mogelijk belasten. Maar daar blijft het niet bij. Een Schilder van nu wil een einde maken aan het gebruik van al het plastic in verf en de vele giftige stoffen. En het mooie is dat ze via OnderhoudNL nu ook de hele schildersbranche een Green Make Over gaan geven.

 Meer informatie  

Ecocoatings - duurzame verf op basis van natuurlijke grondstoffen

Stefan heeft de verweerde voordeur voorzien van een nieuwe laklaag van Ecocoatings. Dit is een duurzame verf gemaakt op basis van natuurlijke grondstoffen. Met deze laklaag is de deur zeker weer 6 jaar goed beschermd.

Tierrafino leemverf

De Tierrafino leemverven voor binnenmuren en plafonds zijn ecologische en biologische leemverf. Ze zijn gemaakt van leempoeder en hebben een fijne zachte structuur. Met leemverf je huis verven kun je makkelijk zelf doen! En het is nog geurloos ook.

 Meer informatie  

Tierrafino workshop

Speciaal voor professionals – architecten, stukadoor, aannemers en interieur-designers – organiseert Tierrafino elke vrijdagochtend workshops waar uitleg wordt gegeven over de leembouw in het algemeen, de technische toepassingen van leemproducten (leemstuc, glansstuc, duro, tadelakt), en de leemverven, ( Ipaint, Tpaint en Dry Paint) als duurzame wandafwerking, het gebruik van kleurvariaties, wandverlichting en -verwarming. Duur van de presentatie max 1,5 uur.

 Meer informatie  

Infrarood Schapenvacht

Van een frisse voorjaarsavond op het terras tot regenachtige herfstdagen en donkere winteravonden op de bank. Niet alleen lekker warm, maar ook beter voor je gezondheid, het milieu en je portemonnee.

 Meer informatie  

Tas van Omar Munie

De tas die Gwen draagt is handgemaakt door Omar Munie in opdracht van de NS. Omar Munie is een jonge getalenteerde designer uit Den Haag, gespecialiseerd in exclusieve en handgemaakte tassen. Vanwege zijn creativiteit en doorzettingsvermogen heeft hij een bekende naam in de modewereld weten op te bouwen en behoort zijn bedrijf Omar Munie Clothing tot één van de meest bekende tassenlabels van Nederland. Deze creatieveling bewijst dat je met hard werken en een beetje geluk alles kunt bereiken wat je maar wilt. Als kind vluchtte hij uit Somalië, om in Nederland een gevierd designer te worden.

 Meer informatie  

Woonwijzerwinkel

De woonwijzerwinkel is de grootste winkel voor duurzaam wonen in Nederland! Ze zijn hét officiële energieloket voor 24 gemeenten in de regio Rijnmond en Haaglanden en hebben als taak om zo goed mogelijk onafhankelijk advies te geven. Zowel online als in de showroom in Rotterdam vind je alle duurzame oplossingen voor isoleren, ventileren, zonnepanelen, warmtepompen, zonneboilers, duurzame materialen, financiering, subsidie, etc. onder 1 dak.

 Meer informatie  

Trendy inductiekookplaten met design

Inductiekoken is koken op een heel efficiënt, zuinig kooksysteem. De hippe kookplaten van MAKUS, maken inductiekoken extra aantrekkelijk. We weten het inmiddels allemaal: we moeten van het gas af. Gasverbruik is niet duurzaam. Bij verbranding van gas komt CO2 vrij, wat schadelijk is voor het klimaat. Gemiddeld verbruiken we bij het koken zo’n 37 kubieke meter gas per jaar. En dat is nog meer een klein deel van het totale gasverbruik. Maar koken op inductie helpt wel om Nederland volledig aardgasvrij te maken. Binnenkort zijn deze design inductiekookplaten van MAKUS verkrijgbaar. Houd het merk in de gaten.

 Meer informatie  

Soapshuttle: groener wassen

Ook in veel wasmiddelen zitten microplastics en chemicalien die slecht zijn voor het milieu. Met het universele doseersysteem/ doseerhulp Soapshuttle voor vloeibaar wasmiddel gebruik je nooit meer onnodig veel. Je plaatst deze in het zeepbakje van je wasmachine en vult deze met wasmiddel. Bijkomend voordeel is dat je kleding hierdoor langer mooi blijft. Ook zorgt de dosering ervoor dat je minder last hebt van huidirritatie en jeuk.

 Meer informatie  

Gifvrije nagellak: beter voor gezondheid en milieu

Gwen gaf dochter Nienke de tip om gifvrije nagellak te testen. Zeker voor vrouwen die vaak met nagellak in aanraking komen, maar ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, is het veiliger om met gifvrije nagellak te werken. Gifvrije nagellak betekent doorgaans dat er geen tolueen, formaldehyde en DBP in de producten zit. Maar er zijn nog meer ingrediënten die mogelijk giftig zijn of op zijn minst niet gezond zijn. Daarom proberen de natuurlijke en duurzame merken steeds meer chemische ingrediënten te vervangen met ingrediënten. Dit is beter voor onze gezondheid en het milieu. En minstens zo fijn is dat deze nagellak niet op dieren wordt getest.

 Meer informatie  

Dit is een goede gids voor een duurzame lifestyle

Zo simpel is het. Zou je best wat duurzamer willen leven, maar weet je niet hoe? En kun je er eigenlijk niet veel tijd, geld of gedoe in steken? Dan is dit wat voor jou. Dit moderne handboek staat vol praktische tips op het gebied van kleding, verzorging, eten, wonen, werken en vrije tijd – voor iedereen die op een positieve manier van de wereld wil genieten. Het laat zien dat mooi en verantwoord samen kunnen gaan. En dat het gaat om goed, niet om perfect: om echtheid, authentieke keuzes en een eerlijk verhaal. Met deze gids maakt Marieke Eyskoot, duurzame mode- en lifestyle-expert, een groen en eerlijk leven leuk en bereikbaar, met bruikbare suggesties, verrassende weetjes, de beste adressen, mooie merken, fijne plekken en slimme oplossingen. Iets goeds doen én het goed hebben tegelijk: wie wil dat nu niet?

 Meer informatie  

Kringloopwinkelen op zijn leukst

RataPlan heeft 23 kringloopwinkels in Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. Daarnaast beheert RataPlan 43 bewaakte NS fietsenstallingen verspreid over het land. De kringloopwinkels en fietsenstallingen bieden werk aan 850 mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Ook kan je werkervaring opdoen bij Rataplan. Maar het belangrijkste van al is natuurlijk dat je bij elke Kringloopwinkel elke dag weer een hele hoop nieuwe ouwe spullen kan vinden. Ideale plek voor speurders, avonturiers en creatieve geesten.

 Meer informatie  

Energiezuinig shoppen bij de Kringloop

Wist jij dat ze bij kringloopwinkels ook vaak nieuwe producten hebben? Voor ons was het nieuws in ieder geval. Kringloopwinkel Rataplan verving de wasmachine van de familie van der Harst door een energiezuiniger A++ exemplaar. Wil jij dus energiezuiniger leven en je klimaatimpact zo laag mogelijk houden, kijk dan ook eens even bij jouw lokale kringloopwinkels?

 Meer informatie  

Biologische bollen

Blaadjes van de bomen: bollen in de grond! Hovenier Bram Engberts plantte wel 16 verschillende bollen in de tuin van de familie van der Harst. Al die verschillende typen zorgen samen voor bloemen van januari tot juli waar de bijen, hommels, vlinders en egels ook blij van worden. Bram plantte namelijk biologische bestrijdingsmiddelen. Zonder bestrijdingsmiddelen dus. Een echt biologisch geteelde bloembol herken je aan het SKAL-keurmerk.

 Meer informatie  

Egelsnelweg

Zoals Gwen en Bram al vertelden, gaat het niet goed met de egels in Nederland. Daarom kocht Gwen een leuk egelhuisje voor de familie van der Harst en maakte Bram een echte egelsnelweg voor ze. Wil jij de egels ook een handje helpen, dan hebben we alvast 2 tips: 1. Maak je tuin niet bladvrij 2. Geef ze vooral geen melk. Water mag wel.

 Meer informatie  

E-bikes uitproberen

De familie van der Harst, en vooral vader Ronald, doet alles met de auto. Daarom mogen ze 1 week lang een e-bike uitproberen van de fietsspecialist Profile van der Hut, Eigenaresse Nicky van der Hut is gespecialiseerd in e-bikes. Ze heeft 2 winkels in Den Haag Leyenburg en Den Haag Loosduinen, waar ze persoonlijke service hoog in het vaandel hebben staan. Wist jij dat e-bikes het milieu 40x minder belasten dan auto’s op fossiele brandstof?

E-bike collectief leasen

Wil je een nieuwe e-bike of elektrische bakfiets kopen, dan kan dat een flinke hap uit je spaargeld nemen. Ook het verzekeren van een elektrische (bak)fiets tegen schade en diefstal is prijzig. Vooral in grote steden betalen e-bike bezitters al gauw honderden euro’s per jaar voor een fietsverzekering. Met het E-bike collectief wil de Consumentenbond deze drempels wegnemen. Een nieuwe elektrische (bak)fiets leasen kan voor een vast maandbedrag, inclusief verzekering, service, onderhoud en verlengde garantie op de accu gedurende de hele leaseperiode. Binnenkort hoopt de Consumentenbond ook mountainbikes en speed pedelecs aan te kunnen bieden.

Isolatieglas: goed voor je portemonnee en het milieu

Isolatieglas is al het glas dat voor een betere isolatie zorgt dan enkel glas, tenzij er net als bij de familie van der Harst een lek in zit natuurlijk. Om hun huis energiezuiniger te maken, monteerde onze schilder Stephan Molenaar fonkelnieuw dubbel glas. Dubbel glas, ook wel isolatieglas genoemd, is energiebesparend hoogrendementsglas (HR+, HR++, HR+++). Dubbel glas zegt het eigenlijk al, het glas bestaat uit twee (of meer) glasplaten die luchtdicht met elkaar zijn verbonden. Bij gewoon dubbel glas zit er lucht tussen de glasplaten. Bij HR++ glas wordt er gebruik gemaakt van een speciaal soort gas. Dit wordt edelgas of argongas genoemd.

Meer koud dan warm

Wist jij dat 30% van je energierekening opgaat aan het verwarmen van water? GROHE SilkMove technologie zorgt voor het spaarzaam omgaan van water en energie. De middenpositie van de greep geeft geen gemengd maar alleen koud water. Op deze manier wordt onnodig warm-watergebruik tegengegaan. Het gemengde water wordt pas geleverd wanneer je de hendel naar links draait.

Verminder je waterbruik

W-installateur Dick Gunst installeerde in het bad van de familie van der Harst Grohterm 2000, badmengkraan, met geïntegreerde EcoButton en Grohe EcoJoy (minder water maar perfecte straal). Deze kraan wordt nooit te warm om aan te raken omdat deze voorzien is van GROHE CoolTouch®. De bespaarfunctie helpt je waterverbruik te verminderen.

De nieuwste keukenkraan

Benieuwd naar die hippe keukenkraan, die onze installateur Dick in de keuken plaatste? Die superkraan, die water bespaart. Het is de allernieuwste keukenkraan in de collectie van Grohe: de 1x SmartControl Kitchen keukenkraan in 
chroom.

Hippe LED-lampen

Zag je die hippe LED-lampen die onze ledspecialist Bas Lathouwers plaatste. Deze prachtige lampen met een doorsnede van 25cm zijn een lust voor het oog. Met een speciale extra grote E40 fitting heeft deze lamp verder geen armatuur nodig. Hij is prachtig dimbaar met een dimmer die geschikt is voor LED verlichting.

LED dimmer inbouw 5-150W universeel

Deze universele inbouwdimmer is geschikt om bijna alle LED-lampen te dimmen en past door het meegeleverde opzet stukje in alle afdekramen waardoor je geen optisch afwijkingen van de dimmerkoppen hoeft te hebben. Zo bespaar je nog meer energie.

Robuuste kliko-ombouw

Wie niet op een flat woont en duurzaam leeft en afval scheidt heeft kliko’s in haar/zijn tuin. Echt mooi zijn ze natuurlijk niet. Maar huisvuil wil je natuurlijk ook niet te lang in huis hebben en buiten kunnen er vogels en muizen bij komen. Een kliko-ombouw biedt uitkomst en heeft nog een paar voordelen. De ombouw houdt de hoge temperaturen in de zomer bij de kliko beter tegen, zo heb je minder last van stank. Ook zal de kliko-ombouw ervoor zorgen dat de inhoud van de containers minder snel bevriest in de winter. Bevroren kliko’s zijn namelijk lastig te legen.

VAUDE: planeet- en mensvriendelijke outdoorkleding

VAUDE heeft een ruim assortiment aan hippe outdoorkleding en -jassen, waar je heel blij van wordt. Hun Green Shape label garandeert gebruik van planeetvriendelijke alternatieven en het gebruik van gerecyclede- en natuurlijke materialen zoals hennep en biokatoen, evenals bio-kunststoffen. VAUDE is ook het eerste outdoormerk dat fleece-jassen met TENCEL®-vezels produceert. De vezel wordt uit hout gewonnen. En de microdeeltjes die tijdens het wassen van de fleece los komen, worden biologisch afgebroken. Minstens zo belangrijk is dat VAUDE ook let op eerlijke lonen en goede arbeidsomstandigheden. Of dat nu in Duitsland, Europa of het Verre Oosten is.

NS Upcycle vogelbroedstation

Wie kent ze niet die gele borden op de stations? Waar je niet zo bij stil staat, is dat al deze borden vijf keer per jaar allemaal worden vervangen omdat de dienstregeling dan wijzigt. Dit levert ieder jaar 15.000 oude borden op. In samenwerking met VerdraaidGoed is het NS-Upcycle project opgezet en wordt er een geheel nieuw leven gegeven aan deze gebruikte vertrekstaten. Er is ondertussen een complete NS-Upcycle productlijn beschikbaar, bestaande uit simpele, verrassende producten voor dagelijks gebruik.

Teenslipperkunst uit Kenia

In deze aflevering zag je de vrolijk gekleurde buffel en olifant van oude teenslippers die Gwen bij Nic&Mic kocht. Teenslippers worden in Kenia veel gedragen. Lekker simpel en goedkoop, maar tegelijkertijd zijn ze ook heel vervuilend. Partners van Nic&Mic verzamelen deze oude teenslippers en maken er de mooiste dingen van. Upcycling dus. Koop jij een van deze vrolijk gekleurde kunststukken, dan maak je niet alleen jezelf blij maar help je gelijk de plastic soep te verkleinen.

Samen met je buurt aan de slag

HIER verwarmt, helpt jou samen met je buurtgenoten op weg naar een aardgasvrije buurt. Samenwerken is daarbij belangrijk. Omdat je met elkaar tot een gezamenlijk plan moet komen voor de buurt en omdat je samen vaak voordeliger uit bent. Wil je van start? Volg dan deze vijf stappen.

  Meer informatie

Vergelijk eens met je buren

Wil je je energierekening verlagen? Dan heeft Klimaatstichting HIER een goede tip voor je: 1 van de makkelijkste manieren om te zien waar jij kunt besparen in huis, is jouw energierekening vergelijken met die van je buren. Heeft één van jullie een veel hogere rekening? Ga dan na waar de verschillen liggen; is er geïsoleerd, liggen er zonnepanelen en wat voor glas en kozijnen zitten er in de woning?

  Meer informatie

KLIMAATGESPREKKEN

Wil jij aan de slag met het verduurzamen van je huis? En wil je ook op andere vlakken klimaatvriendelijke keuzes maken? Doe dan mee aan KlimaatGesprekken bij jou in de buurt. KlimaatGesprekken biedt een interactieve workshopreeks van 6 sessies. Je leert om je klimaatimpact te verminderen én hierover het gesprek met anderen aan te gaan. Humor, hoop en handelingsperspectief staan hierbij centraal.

  Meer informatie

INFRAROOD POSTER VERWARMING

Een nieuwe, gezonde, veilige en goedkope manier van verwarmen. In 30 seconden is de poster warm. Geen installatie, gewoon ophangen en in stopcontact doen. Makkelijk mee te nemen en verkrijgbaar met fraaie designs.

Te verkrijgen via:

  Meer informatie

Waarom winkelen bij 100% Kringloop winkels?

100% Kringloop winkels zijn bijzondere winkels omdat zowel spullen als mensen een tweede kans krijgen. Het is super leuk om te snuffelen tussen alle unieke tweedehands spullen, maar daarnaast doe je met een aankoop in een 100%Kringloop winkel ook nog eens hele goede dingen voor mens en milieu!

  Meer informatie

WAKA WAKA

Om onder de vloer te kunnen kijken gebruikt Gwen een handig WakaWaka lampje die werkt op zonne-energie. Dan heb je ook geen kabel nodig en het lampje kan je ook overal neerzetten. Handig voor op reis en de camping bijvoorbeeld. Met de nieuwe Waka Waka’s kan je bovendien je telefoon of laptop opladen. Super handig!

KLIMAATPOSITIEVE KIPSTER EIEREN

Elke week mogen wij aan bezoekers van ons mobiele Inspiratiehuis Kipster-eieren uitdelen. Diervriendelijke en klimaatpositieve eieren. Wist jij trouwens dat witte eieren beter zijn voor het klimaat? Je koopt ze bij de Lidl.

 Meer informatie

Groene Aggregaat

Wij proberen zelf ook steeds groener en groener te worden in alles wat wij doen. Een belangrijke stap hebben we kunnen zetten doordat de Groene Aggregaat ons elke week een hybride aggregaat levert op locatie, die wel 90% CO2-uitstoot bespaart! Geen wonder dat steeds meer festivals overschakelen op deze Groene Aggregaat.

 Meer informatie

UMIA: afval container

Bij Green Make Over moet op 1 dag alles gebeuren en veel verschillende afvalsoorten komen er dan vrij. Hoe fijn is het dat UMIA ons te hulp is geschoten met de levering van een container voor elke aflevering waar we alles in kunnen gooien. Zij scheiden daarna voor ons het afval en zorgen dat het gerecycled wordt!

Green Make Over - INSPIRATIEHUIS

Terwijl onze experts elke week een huis in een andere stad een green make over geven, nodigt ons team de buurtbewoners uit in ons mobiele Inspiratiehuis. Voor een Klimaatgesprek vol groene tips en tools en een lekker bakkie koffie of sapje. Dit alles wordt elke week weer mogelijk gemaakt door de Theo Pouw Groep die een mobiele zeecontainer heeft ge-upcycled tot Green Make Over Inspiratiehuis. Fijn zo een groene partner, die ons helpt om Nederland steeds groener en slimmer te maken!

 Meer informatie

Rijden op je eigen afval! Kan dat?

Ja, Gwen bewijst het door op groengas te rijden met een auto van PitPoint. Het is gemaakt van gft-afval en mest en is een van de schoonste brandstoffen die er op dit moment is. Wist je dat je daarmee 80% CO2-uitstoot reduceert?

Wij jij ook schoner en duurzamer rijden?

En is het tijd om afscheid te nemen van je benzine of diesel slurpende auto? Elektrisch rijden is de grote bekende in Nederland, maar er is meer. Waterstof staat nog in de kinderschoenen, maar doet nu ook zijn intrede. Paul de Winter van Pitpoint Clean Fuels laat je op hun website graag alle mogelijkheden zien.

CORRECTBOOK

Handig notitieblok met herbruikbare blaadjes. Je wist de inkt uit en bespaart zo veel papier.

Deel dit bericht