TIPS AFLEVERING #11 OLDAMBT/DELFZIJL

beheerderTips

GEZIEN IN GREEN MAKE OVER AFLEVERING 11 OLDAMBT/DELFZIJL
WAGENBORGEN EN NIEUWOLDA GREEN MAKE OVER TIPS & TOOLS

PRAKTISCHE TIPS EN TOOLS AFLEVERING OLDAMBT/DELFZIJL - WAGENBORGEN EN NIEUWOLDA OP EEN RIJTJE

“12 verschillende families, 12 verschillende gemeentes, 12 verschillende hulpvragen. Geen aflevering is dan ook gelijk aan de vorige. Eén ding is wel altijd hetzelfde: elke aflevering zit boordevol uiteenlopende tips & tools om je leven een beetje te ‘vergroenen’, terwijl je geld bespaart en lekker, warm, gezond & vrolijk leeft. Uiteraard is het aan jou om te bepalen wat je er uiteindelijk mee doet en welke vorm, merk, items je kiest. Hieronder belichten we in ieder geval nog even de items, tips en tools van onze partners die je in deze aflevering zag.”

Roy weet raad

Slimme energie-oplossingen en bespaartips

Eneco’s omschakeladviseur Roy helpt elke aflevering een gezin met slimme energie-oplossingen en handige bespaartips. Heb je ook een vraag aan Roy, wil je tips of advies? Roy en zijn collega’s helpen je graag verder!

 Meer informatie

Besparen op gas met spouwmuur isolatie

Drie op de vier woningen in Nederland kan beter worden geïsoleerd. Zonde, want met goede spouwmuurisolatie voelt je huis een stuk comfortabeler én kan je flink besparen op gas voor verwarming. Isolatie is in veel gevallen de meest logische oplossing in het verduurzamen van je woning, omdat je hiermee de warmte binnenhoudt

Subsidie op spouwmuur isolatie

Ben je eigenaar én bewoner van je woning? Dan kun je subsidie aanvragen voor spouwmuurisolatie. Deze subsidie regeling valt onder de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Kijk voor voor de voorwaarden en meer informatie op

Pas op voor vocht onder je vloer

Zorg dat je kruipruimte droog is. 40% van de kruipruimtes in Nederland zijn vochtig. Zolang de begane grond vloer is geïsoleerd en de kruipruimte voldoende wordt geventileerd is dat geen onoverkomelijk probleem. In deze aflevering zie je dat TonZon met een oranje zeil het vocht afdicht in de kruipruimte van de familie Zoer en thermokussens heeft geplaatst.
Let op: doe je dit niet dan is het letterlijk dweilen met de kraan open en kan je stoken en ventileren tot je een ons weegt. Wist jij dat vocht vanuit de kruipruimte door kieren in de vloer of bij de leidingdoorvoeren via de meterkast omhoogkomen en tot veel gezondheidsproblemen leiden. Ton Willemsen geeft u graag advies.

Puur winst

Het speciale bad van dochter Danique was niet geïsoleerd. Dat kostte de familie Zoer een hoop extra energiekosten. Door het bad te isoleren met isolatiefolie blijft het badwater bovendien langer warm. Dat is driedubbel winst. Voor jouw portemonnee, wooncomfort en het klimaat.

  Meer informatie

Vloerisolatie verlaagt je gasverbruik

Wist je dat de energierekening van de meeste Nederlanders voor het grootste deel door gas wordt veroorzaakt? Voor de familie Zoer is dat zelf ruim 3000 euro per jaar! Een gemiddeld huishouden bespaart met vloerisolatie meer dan 200 euro per jaar op energiekosten. Vloerisolatie is een slimme investering in je huis. Je verlaagt je energierekening én het wordt er een stuk aangenamer door in huis. Klimaatstichting HIER geeft je 6 redenen om je vloer te isoleren.

  Meer informatie

SPEEDCOMFORT: DE SLIMME RADIATORVENTILATOR

Veel mensen plaatsen rond hun radiatoren een prachtige koof. Maar wist jij dat die koof vaak wel 85% van de warmte tegen houdt? In deze aflevering zag je Pieter van der Ploeg van Speedcomfort, die een radiatorventilator onder de radiatoren aanbracht waardoor de hele kamer sneller warm is en je dus de thermostaat sneller omlaag kan draaien. Dit simpele apparaatje helpt je tot 30% besparen op je gasverbruik. Wist je dat zij tot groenste idee van Nederland verkozen zijn?

Gas besparen met 11 verwarmingstips

Het wordt nu echt kouder buiten. Maar je bent nog niet te laat om dit stookseizoen minder gas te verbruiken! Wist je dat de verwarming thuis verantwoordelijk is voor zo’n 75 procent van je gasverbruik? Klimaatstichting HIER deelt hier 11 verwarmingstips, waarmee je flink gas bespaard. om gas te besparen met verwarmen.

 Meer informatie  

Koken met een stekker

Bijna de helft van de verkochte kookplaten is een inductiekookplaat. Dat is niet gek, want zoals Gwen zegt: koken met een stekker heeft de toekomst. Zeker nu heel Nederland versneld de Groningse gaskraan dichtdraait. In deze aflevering laat lokale ondernemer Arjen Boersma van Expert Delfzijl zien hoe eenvoudig je je gasstel vervangt door een inductieplaat. Het is makkelijk, veilig en schoon. En volgens Milieucentraal is koken op inductie het meest duurzaam.

 Meer informatie  

5 redenen om over te stappen op inductie

Wist je dat je een inductiekookplaat, in tegenstelling tot gas, niet per ongeluk aan kan laten staan. Als sterrenchefs mogen kiezen, dan koken ze het liefst op inductie. Het heeft namelijk veel voordelen ten opzichte van gas. Klimaatstichting HIER zette 5 redenen op een rijtje om over te stappen op koken op inductie.

 Meer informatie  

Raamventilatie bespaart energie en houdt je gezond

Ventilatieroosters in de ramen zorgen ervoor dat je energie bespaart en verbeteren je woonklimaat. Raamventilatieroosters laten enkel verse lucht naar binnen. En niets anders. Veel roosters hebben een pollenfilter. Daarnaast bestaan er ook zelfregulerende roosters die ervoor zorgen dat er bij hevige rukwinden nooit te veel koude lucht kan binnenkomen. Schildersbedrijf Stephan Molenaar plaatste bij de familie Zoer nieuwe raamventilatie omdat hun oude ventilatieroosters helemaal verstopt waren. Let op: je ventilatieroosters werken het beste als je ze elk half jaar even schoon maakt.

 Meer informatie  

Onderhoudsvrije overkappingen van larixhout

Wat superfijn! De timmermannen van Slagter Timmerwerken uit Wagenborgen maakten 2 mooie overkappingen in de tuin van de familie Zoer, zodat de fiets van de gehandicapte Danique Zoer droog blijft. Op deze overkapping installeerde onze hovenier een mooi groen Sedumdak. Onder de andere overkapping kan Danique op warme dagen in de zomer verkoeling zoeken. Voor de overkappingen gebruikten Gerald Slagter en zijn mannen duurzaam larixhout, dat ook wel Douglas wordt genoemd.

 Meer informatie  

Bio Bloemetjes & Blije Bijtjes

Bloemen zijn leuk om te krijgen of te geven, maar helaas vaak niet zo duurzaam. Een bosje uit de verwarmde kas of van ver ingevlogen met het vliegtuig heeft een flinke klimaatimpact. Daarnaast zijn er problemen door watergebruik en bestrijdingsmiddelen. Biologische bloemen zijn een goede keuze als je wilt letten op gifgebruik. Deze bloemen zijn over het algemeen veilig voor bijen. Waar kun je op letten als je een bloemetje koopt?

 Meer informatie  

Snacken en Vertrekken: NS vogelvoederstation

Upcyclen is hip, duurzaam en helemaal van deze tijd! En ja, je ziet het goed, dit vogelvoederstation is gemaakt van een oud NS-bord met reisinformatie. Leuk voor de vogels, maar minstens net zo leuk voor jou om die vogeltjes van dichtbij te zien snacken.

 Meer informatie  

Handige jongens daar bij GoudGoed

In de trailer van deze aflevering zie je dat Gwen de familie Zoer een tegoedbon geeft van Kringloopwinkel GoudGoed uit Winschoten. Wist je dat ze bij deze Kringloopwinkel super handig zijn en jij er ook terecht kan voor reparatie van meubelen, het timmeren van stellingen, tuinonderhoud, metaalbewerking en fietsreparatie?

 Meer informatie  

Afval bestaat niet

Weet je waar ze zij bij kringloopwinkel GoudGoed ook goed in zijn? Hergebruik. Repurpose. Oftewel upcyclen. En daar worden wij heel blij van, en niet alleen omdat het een hele hoop milieubelasting scheelt. Upcyclen is meer dan alleen oude materialen hergebruiken. Door er alle creativiteit op los te laten wordt het eindresultaat eigenlijk nog veel toffer dan het originele product. Een saai voorwerp of afval wordt zo een originele blikvanger of zelfs real design!

 Meer informatie  

Wat een goeie zak!

Wat is ie kleurrijk, vrolijk en mooi! Deze zitzak is gemaakt van oude kledingresten. En is bovendien de enige zitzak die in de groenbak geleegd kan worden na gebruik! Als eerste ter wereld is deze zitzak gevuld met BioFoampearls van aardappelschillen. Volledig biologisch afbreekbaar. Gwen heeft ‘m getest en hij zit echt heerlijk. Het Green Make Over team gaf ‘m aan de gehandicapte dochter Danique cadeau.

 Meer informatie  

Village Nature Paris van Centerparcs

Wat zijn we blij voor Fleur! De droom van de jongste dochter van de familie Zoer komt steeds dichterbij nu Centerparcs haar hele familie een week lang een verblijf in Village Nature Paris aanbiedt. Het bijzondere van dit park is dat het vanaf 1 januari volledig CO2 neutraal is. Bijzonder is dat het eten wat je daar ’s avonds op je bord krijgt, gewoon op het park zelf wordt verbouwd. Maar het belangrijkste voor Fleur is natuurlijk dat het naast Eurodisney ligt. Veel plezier Fleur en familie Zoer!

 Meer informatie  

GROEN MAAKT GELUKKIG

De tuin van de familie Zoer is voor een groot deel betegeld, zodat dochter Danique met haar rolstoel makkelijk door de tuin heen kan. Ben jij wel goed ter been, dan is het slim om je tuin zoveel mogelijk te vergroenen. Onderzoek toont aan dat je van een huis en tuin vol planten gelukkiger wordt. En de bijen en insecten natuurlijk ook. Omdat de familie Zoer geen keus heeft ging hovenier Bram aan de slag met de planten in de perken en legde hij een mooi groen dak aan.

 Meer informatie  

Groendak aanleggen

Een groen dak is een dak met plantjes erop. In deze aflevering koos hovenier Bram Engberts voor Sedum omdat het een vetplantje is dat veel weersomstandigheden aankan, niet diep wortelt en weinig onderhoud nodig heeft. Bovendien bloeit Sedum leuk. Het maakt niet uit of een dak schuin is of plat. Het gewicht is vergelijkbaar met een gewoon pannendak. Bovendien verdient een sedum dak zichzelf in 8 tot 20 jaar terug. Hier lees je hoe je het aanpakt.

 Meer informatie  

SLIM STARTEN MET LED

Onze LED-specialist Bas Lathouwers verving in het huis van de familie Zoer een aantal lampen door LED-lampen. Daarmee besparen ze een hoop energie. Als jij ook LED-lampen wilt gaan vervangen en je tegen de hoge investering van het hele huis aankijkt, begin dan gewoon met de 30% lampen die het meest branden. De lampen die je over houdt, kun je dan weer gebruiken als er een lamp in huis kapot gaat die minder vaak brandt.

 Meer informatie  

Klimaatgesprekken

Wil jij aan de slag met het verduurzamen van je huis? En wil je ook op andere vlakken klimaatvriendelijke keuzes maken? Doe dan mee aan KlimaatGesprekken bij jou in de buurt. KlimaatGesprekken biedt een interactieve workshopreeks van 6 sessies. Je leert om je klimaatimpact te verminderen én hierover het gesprek met anderen aan te gaan. Humor, hoop en handelingsperspectief staan hierbij centraal.

Samen met je buurt aan de slag

HIER verwarmt, helpt jou samen met je buurtgenoten op weg naar een aardgasvrije buurt. Samenwerken is daarbij belangrijk. Omdat je met elkaar tot een gezamenlijk plan moet komen voor de buurt en omdat je samen vaak voordeliger uit bent. Wil je van start? Volg dan deze vijf stappen.

 Lees hier verder

Vergelijk eens met je buren

Wil je je energierekening verlagen? Dan heeft Klimaatstichting HIER een goede tip voor je: 1 van de makkelijkste manieren om te zien waar jij kunt besparen in huis, is jouw energierekening vergelijken met die van je buren. Heeft één van jullie een veel hogere rekening? Ga dan na waar de verschillen liggen; is er geïsoleerd, liggen er zonnepanelen en wat voor glas en kozijnen zitten er in de woning?

 Lees hier verder

Solar lamp met bewegingsmelder

Onder de nieuwe overkapping voor de fiets van Danique, plaatste LED-specialist Bas Lathouwers een solar lamp met bewegingsmelder. Deze lamp laat overdag op en ’s avonds of op donkere winterdagen zorgt ie voor licht en een veilig gevoel.

 Lees hier verder

LED-LAMP in vrolijke kleuren

In deze aflevering zie je dat Bas Lathouwers van Xtra Warm Led de slaapkamers van Fleur en Danique gezellig heeft verlicht met bollampen die je ook nog eens in elke gewenste kleur kunt laten branden. Omdat ze waterdicht en oplaadbaar zijn, zijn ze ook prima te gebruiken als buitenverlichting. En wat werd Danique vrolijk van deze roze lamp.

 Lees hier verder

Waarom winkelen bij 100% Kringloop winkels?

100% Kringloop winkels zijn bijzondere winkels omdat zowel spullen als mensen een tweede kans krijgen. Het is super leuk om te snuffelen tussen alle unieke tweedehands spullen, maar daarnaast doe je met een aankoop in een 100%Kringloop winkel ook nog eens hele goede dingen voor mens en milieu!

 Lees hier verder

INFRAROOD POSTER VERWARMING

Een nieuwe, gezonde, veilige en goedkope manier van verwarmen. In 30 seconden is de poster warm. Geen installatie, gewoon ophangen en in stopcontact doen. Makkelijk mee te nemen en verkrijgbaar met fraaie designs.

Te verkrijgen via:

 Lees hier verder

WAKA WAKA

Om onder de vloer te kunnen kijken gebruikt Gwen een handig WakaWaka lampje die werkt op zonne-energie. Dan heb je ook geen kabel nodig en het lampje kan je ook overal neerzetten. Handig voor op reis en de camping bijvoorbeeld. Met de nieuwe Waka Waka’s kan je bovendien je telefoon of laptop opladen. Super handig!

KLIMAATPOSITIEVE KIPSTER EIEREN

Elke week mogen wij aan bezoekers van ons mobiele Inspiratiehuis Kipster-eieren uitdelen. Diervriendelijke en klimaatpositieve eieren. Wist jij trouwens dat witte eieren beter zijn voor het klimaat? Je koopt ze bij de Lidl.

 Meer informatie

Groene Aggregaat

Wij proberen zelf ook steeds groener en groener te worden in alles wat wij doen. Een belangrijke stap hebben we kunnen zetten doordat de Groene Aggregaat ons elke week een hybride aggregaat levert op locatie, die wel 90% CO2-uitstoot bespaart! Geen wonder dat steeds meer festivals overschakelen op deze Groene Aggregaat.

 Meer informatie

UMIA: afval container

Bij Green Make Over moet op 1 dag alles gebeuren en veel verschillende afvalsoorten komen er dan vrij. Hoe fijn is het dat UMIA ons te hulp is geschoten met de levering van een container voor elke aflevering waar we alles in kunnen gooien. Zij scheiden daarna voor ons het afval en zorgen dat het gerecycled wordt!

Green Make Over - INSPIRATIEHUIS

Terwijl onze experts elke week een huis in een andere stad een green make over geven, nodigt ons team de buurtbewoners uit in ons mobiele Inspiratiehuis. Voor een Klimaatgesprek vol groene tips en tools en een lekker bakkie koffie of sapje. Dit alles wordt elke week weer mogelijk gemaakt door de Theo Pouw Groep die een mobiele zeecontainer heeft ge-upcycled tot Green Make Over Inspiratiehuis. Fijn zo een groene partner, die ons helpt om Nederland steeds groener en slimmer te maken!

 Meer informatie

Rijden op je eigen afval! Kan dat?

Ja, Gwen bewijst het door op groengas te rijden met een auto van PitPoint. Het is gemaakt van gft-afval en mest en is een van de schoonste brandstoffen die er op dit moment is. Wist je dat je daarmee 80% CO2-uitstoot reduceert?

Wij jij ook schoner en duurzamer rijden?

En is het tijd om afscheid te nemen van je benzine of diesel slurpende auto? Elektrisch rijden is de grote bekende in Nederland, maar er is meer. Waterstof staat nog in de kinderschoenen, maar doet nu ook zijn intrede. Paul de Winter van Pitpoint Clean Fuels laat je op hun website graag alle mogelijkheden zien.

CORRECTBOOK

Handig notitieblok met herbruikbare blaadjes. Je wist de inkt uit en bespaart zo veel papier.

Deel dit bericht