TIPS AFLEVERING #10 MAASTRICHT

beheerderTips

GEZIEN IN GREEN MAKE OVER AFLEVERING 10 MAASTRICHT
GREEN MAKE OVER TIPS & TOOLS

PRAKTISCHE TIPS EN TOOLS AFLEVERING MAASTRICHT OP EEN RIJTJE

“12 verschillende families, 12 verschillende gemeentes, 12 verschillende hulpvragen. Geen aflevering is dan ook gelijk aan de vorige. Eén ding is wel altijd hetzelfde: elke aflevering zit boordevol uiteenlopende tips & tools om je leven een beetje te ‘vergroenen’, terwijl je geld bespaart en lekker, warm, gezond & vrolijk leeft. Uiteraard is het aan jou om te bepalen wat je er uiteindelijk mee doet en welke vorm, merk, items je kiest. Hieronder belichten we in ieder geval nog even de items, tips en tools van onze partners die je in deze aflevering zag.”

Roy weet raad

Slimme energie-oplossingen en bespaartips

Eneco’s omschakeladviseur Roy helpt elke aflevering een gezin met slimme energie-oplossingen en handige bespaartips. Heb je ook een vraag aan Roy, wil je tips of advies? Roy en zijn collega’s helpen je graag verder!

 Meer informatie

Inzicht in je energieverbruik met de Eneco app

Met de Eneco app regel je alles rondom de energie die je van ons krijgt. En via inzicht in je verbruik helpt de slimme energie-app je besparen op je rekening. Download ’m gratis via onderstaande link.

TOON®, DE SLIMME THERMOSTAAT DIE JE HELPT BESPAREN

Met de Toon® thermostaat van onze partner Eneco bedien je de verwarming en zie je precies hoeveel energie je verbruikt en wat het kost. Zo bespaar je gemakkelijk op je energierekening. Via internet verbind je Toon® met andere slimme apparaten in huis.

ISOLATIEWINST: RUIM 2000 EURO

De grootste winst in deze aflevering hebben we bereikt met isolatie. Tips van isolatiespecialist Ton Willemsen van TonZon voor mensen met grote huizen: plak isolatiefolie tegen het plafond van je kelder. Isoleer niet alleen je radiatoren, maar ook je CV-buizen onder en boven de vloer. En vergeet vooral niet de convectorput. Let op: in ruimtes waar je je was droogt is het slimmer om juist niet je buizen te isoleren.

HERBRUIKBARE Warmtepads

Met de herbruikbare warmtepads die we toonden, kun je op ieder moment en waar je maar wilt warmte laten vrijkomen, bijvoorbeeld in je handschoenen, pantoffels of in bed: shop.tonzon.nl

Vul de kortingscode #greenmakeover in en wij sturen u de bestelde producten zonder verzendkosten toe.

  Meer informatie

Geld verdienen met isoleren van je jacuzzi

Guilty pleasure van de familie Smeulders is hun jacuzzi die al bij het huis zat dat ze deze zomer kochten. De jacuzzi staat buiten en wordt permanent op temperatuur gehouden. De deksel van de jacuzzi was redelijk geïsoleerd maar de wanden niet. Dankzij de isolatiefolie die TonZon heeft aangebracht, besparen Mark en Bregje zeker 1000 euro op jaarbasis. Dat is leuk verdiend!

  Meer informatie

Combinatiepakketten

Bovenstaande producten zijn ook in voordelige combinatiepakketten te bestellen via de webshop. Vul de kortingscode #greenmakeover in en wij sturen u de bestelde producten zonder verzendkosten toe.

 Meer informatie

 

Vragen kunnen altijd gesteld worden via info@tonzon.nl

SPEEDCOMFORT: DE SLIMME RADIATORVENTILATOR

In deze aflevering zag je Pieter van der Ploeg van Speedcomfort, die een radiatorventilator onder de in de vloer verzonken radiatoren aanbracht waardoor de hele kamer sneller warm is en je dus de thermostaat sneller omlaag kan draaien. Dit simpele apparaatje helpt je tot 30% besparen op je gasverbruik. Wist je dat zijn radiatorventilator tot groenste idee van Nederland verkozen is?

 Meer informatie  

Leemstuc voor een natuurlijk binnenklimaat

In deze aflevering bracht leem-expert Catherina Giskes van Tierrafino leemstuc aan in de meditatiekamer van Bregje. Met leem gestucte wanden besparen energie en CO2, zodat Bregje haar verwarming 2 graden lager kan zetten. Leem is volledig circulair en vormt een ideale combinatie met moderne verwarmingstechnologieën. Is het  te warm in huis in de zomer dan helpen geleemstucte muren het huis koel te houden. Leem is ideaal warm in de winter en koel in de zomer.

 Meer informatie  

Leemverf: 100% natuurlijk

De Tierrafino leemverven voor binnenmuren en plafonds zijn ecologische en biologische leemverf. Ze zijn gemaakt van leempoeder en hebben een fijne zachte structuur. Met leemverf je huis verven kun je makkelijk zelf doen!

 Meer informatie  

TIERRAFINO: TECHNICAL FRIDAY MORNING

Speciaal voor professionals – architecten, stukadoor, aannemers en interieur-designers – organiseert Tierrafino elke vrijdagochtend workshops waar uitleg wordt gegeven over de leembouw in het algemeen, de technische toepassingen van leemproducten (leemstuc, glansstuc, duro, tadelakt), en de leemverven, ( Ipaint, Tpaint en Dry Paint) als duurzame wandafwerking, het gebruik van kleurvariaties, wandverlichting en -verwarming. Duur van de presentatie max 1,5 uur.

 Meer informatie  

SLIMME BRIEVENBUS

In deze aflevering zag je hoe Gwen een brievenbus monteerde, waardoor die warmteverlies (lees: energieverlies) tegen gaat. Met de Homebox, een geïsoleerde en tochtvrije brievenbus, kan je tocht en kou in de gang tegengaan. Gemakkelijk te plaatsen in de deur of het kozijn.

 Meer informatie  

Biologische bloembollen

Blaadjes van de bomen: bollen in de grond! Hovenier Bram Engberts plantte er meer dan 800 in de tuin van Mark en Bregje. Verschillende typen, die het hele jaar zorgen voor bloemen waar de familie Smeulders en bijen, hommels, vlinders en egels ook blij van worden. Bram plantte namelijk biologische bestrijdingsmiddelen. Zonder bestrijdingsmiddelen dus. Een echt biologisch geteelde bloembol herken je aan het SKAL-keurmerk.

 Meer informatie  

Wormenhotel

Hovenier Bram Engberts zette een wormenhotel in de tuin. Dit is een manier om je eigen gft-afval om te zetten in compost. Zo kun je afval hergebruiken en krijg je er iets waardevols voor terug. Door zelf te composteren bespaar je bovendien energie en geld. De compost kun je vervolgens gebruiken in je tuin als bodemverbeteraar. Een wormenbak past ook op je balkon of dakterras. Let op: wormen houden niet van uien.

 Meer informatie  

Natte tijden, droge tijden

Expert Richard Koolmees legde een simpele infiltratieput aan in de tuin. Dit lost wateroverlast op je terras of bij op- en afritten op, en vangt tegelijkertijd het regenwater op, waarmee je in droge tijden je tuin weer heel blij maakt. Kortom een ecologisch verantwoorde oplossing. De plaatsing is makkelijk en leidingwerk is overbodig.

 Meer informatie  

Lush al 65% naakt

We gooien elke dag stapels verpakkingen weg: de beker van je koffie to-go, voorverpakte kaas of het plastic bakje met kerstomaatjes of afhaalmaaltijd. En vergeet al die flesjes, potjes en tubes in de badkamer niet. Het merk Lush timmert al een tijd aan de weg om al haar producten naakt (lees: verpakkingsvrij) te maken. Inmiddels is ongeveer 65% van hun vaste collectie naakt.

 Meer informatie  

Plastic free cosmetica

Kleuren zorgen voor een andere beleving in al onze producten, maar zeker in cosmetica. Pigmenten worden al eeuwenlang gebruikt in cosmetica voor huid en haar. Lush gebruikt een aantal synthetische kleurstoffen om natuurlijke pigmenten te versterken. Dit bedrijf staat voor verse, handgemaakte, vega(n) cosmetica die niet op dieren is getest.

 Meer informatie  

Proefdiervrije cosmetica

Lush strijdt al sinds de jaren ’90 tegen het wrede en nutteloze gebruik van proefdieren bij cosmetica-testen. Om diervriendelijke cosmetica te maken, voeren ze (uiteraard) zelf geen dierproeven uit. Daarnaast kopen zij hun grondstoffen en ingrediënten in bij bedrijven en leveranciers waarvan ze zeker weten dat zij niet op dieren testen of van plan zijn dat in de toekomst te gaan doen.

 Meer informatie  

Creatief met Kringloop…en LED

Kringloop-expert Ine Olieslagers van Kringloop Zuid en onze LED-specialist Bas Lathouwers sloegen de handen ineen voor deze aflevering voor een unieke handgemaakte lamp boven de eettafel, waar de hele familie heel blij mee is. De 15 LED-lampen in deze bijzondere constructie produceren samen maar 45 watt. Kringloop Zuid leverde de lampenkampen en XtraWarmLed de LED-lampen. De tweedehands schilderijlijsten, ook uit Kringloop Zuid, maakten het plaatje af.

 Meer informatie  

LED-tuinverlichting

Onze LED-specialist Bas Lathouwers zorgde ervoor dat de familie Smeulders ook ’s avonds en in de winter van hun tuin kunnen genieten. De tuinverlichting met LED-techniek kunnen zij bovendien instellen op verschillende sterkte en kleuren. Bovendien is LED-verlichting natuurlijk veel energiezuiniger en dus vriendelijker voor het milieu, maar je merkt dat ook in je portemonnee. Je gaat namelijk flink besparen! Bas denkt graag met je mee.

 Meer informatie  

SLIM STARTEN MET LED

Onze LED-specialist verving in het huis van Mark en Bregje 46 lampen door LED-lampen. Daarmee besparen ze 82% op energie uit verlichting. Als jij ook LED-lampen wilt gaan vervangen en je tegen de hoge investering van het hele huis aankijkt, begin dan gewoon met de 30% lampen die het meest branden. De lampen die je over houdt, kun je dan weer gebruiken als er een lamp in huis kapot gaat die minder vaak brandt.

 Meer informatie  

Klimaatgesprekken

Wil jij aan de slag met het verduurzamen van je huis? En wil je ook op andere vlakken klimaatvriendelijke keuzes maken? Doe dan mee aan KlimaatGesprekken bij jou in de buurt. KlimaatGesprekken biedt een interactieve workshopreeks van 6 sessies. Je leert om je klimaatimpact te verminderen én hierover het gesprek met anderen aan te gaan. Humor, hoop en handelingsperspectief staan hierbij centraal.

Samen met je buurt aan de slag

HIER verwarmt, helpt jou samen met je buurtgenoten op weg naar een aardgasvrije buurt. Samenwerken is daarbij belangrijk. Omdat je met elkaar tot een gezamenlijk plan moet komen voor de buurt en omdat je samen vaak voordeliger uit bent. Wil je van start? Volg dan deze vijf stappen.

 Lees hier verder

Vergelijk eens met je buren

Wil je je energierekening verlagen? Dan heeft Klimaatstichting HIER een goede tip voor je: 1 van de makkelijkste manieren om te zien waar jij kunt besparen in huis, is jouw energierekening vergelijken met die van je buren. Heeft één van jullie een veel hogere rekening? Ga dan na waar de verschillen liggen; is er geïsoleerd, liggen er zonnepanelen en wat voor glas en kozijnen zitten er in de woning?

 Lees hier verder

Sticker HIER!

Waar kwamen die mooie groene stickers nou ineens vandaan?, Nou, van klimaatstichting HIER! De experts plakten ze op alle plekken in huis waar nog iets aan verbeterd kon worden. Dat kun jij zelf natuurlijk ook. Wil je een stickervel bestellen, zodat jij je partner, buurman of collega kunt laten zien waar nog energie bespaard kan worden? Stuur dan een mailtje naar sanne@hier.nu

 Lees hier verder

Fleece zonder microplastics

Knuffelzachte fleece-jacks zijn in de outdoorwereld al tientallen jaren geliefd, want ze houden je warm en drogen snel. Maar al 40 jaar hebben deze jacks van synthetische vezels ook een probleem, want ze verliezen bij het wassen minuscuul kleine vezels, die zich als microplastic in het water en het milieu ophopen. Maar VAUDE heeft met de eerste biologisch afbreekbare fleece-stof van houtvezels een oplossing voor dit thema gevonden.

 Lees hier verder

Wasmachinefilter verkleint de plastic soep

In de kleding die we wassen zitten veel plastics, die massaal wegspoelen in het riool. Microvezels uit synthetische kleding zijn een van de grootste veroorzakers van de plastic soep in onze oceanen. Minder wassen is dus heel groen, maar helemaal wassen is natuurlijk geen optie. Planet Care is de ontwikkelaar van een van de beste oplossingen tot nu; een door-en-door getest wasmachinefilter dat minstens 80% van de vrijgekomen plastic vezels afvangt vóór het in de afvoer verdwijnt.

 Lees hier verder

Soapshuttle: groener wassen

Ook in veel wasmiddelen zitten microplastics en chemicalien die slecht zijn voor het milieu. Met het universele doseersysteem/ doseerhulp Soapshuttle voor vloeibaar wasmiddel gebruik je nooit meer onnodig veel. Je plaatst deze in het zeepbakje van je wasmachine en vult deze met wasmiddel. Bijkomend voordeel is dat je kleding hierdoor langer mooi blijft. Ook zorgt de dosering ervoor dat je minder last hebt van huidirritatie en jeuk.

 Lees hier verder

INFRAROOD WARMTEKUSSENS en dekens

In de grot van de familie Smeulders legden Ruby en Gwen infrarood warmtekussens en dito schapenvachten neer. Deze bijzondere kussens en dekens zijn het hele jaar door een goed en groen idee. Ook als je geen grot hebt. Van een frisse voorjaarsavond op het terras tot regenachtige herfstdagen en donkere winteravonden op de bank. Niet alleen lekker warm, maar ook beter voor je gezondheid, het milieu en je portemonnee.

 Lees hier verder

Ecochair

EcoFurn is een Fins merk dat tuinstoelen maakt met Scandinavisch vakmanschap en kwaliteit. Ze produceren op ecologisch verantwoorde wijze houten meubels uit hout en touw, dus zonder metalen verbindingen! Een goed alternatief voor tropisch hardhout.

 Lees hier verder

Energieverbruiksmeter: meten = weten

Deze energiemeter is ideaal als je jouw steentje bij wilt dragen aan een groener Nederland met minder CO2-uitstoot. Met deze energiemeter kan je ook makkelijk en snel je energieverbruik in totaal aflezen.

 Lees hier verder

Hooimadam: de moderne hooikist

Pasta, rijst, bonen, bieten en stoofvlees zullen rustig garen. Je hebt er geen omkijken naar en het eten kan niet droogkoken of aanbranden.  Soepen, sauzen en kliekjes voor laatkomers blijven heet. Een slimme oplossing voor iedereen die wil besparen op de energierekening, zorg wil dragen voor het milieu, wel eens een pit tekort komt, eten warm wil houden, houdt van slow food, een goed en betaalbaar alternatief zoekt voor de hooikist.

 Lees hier verder

Multi-afvalbak voor al jouw afval

Afval scheiden is inmiddels niet meer weg te denken. Maar hoe houd je het overzichtelijk? BinBang heeft daar een mooie oplossing voor. Een multi-afvalbak voor papier, glas en plastic. Ook rest en GFT erbij? Neem er nog 1 bakkie bij.

 Lees hier verder

MUIZENVERJAGER PEST FREE

In de uitzending zag je een plugin die via een electromagnetisch veld muizen verjaagt. De Pest Free Domestic Unit is niet alleen milieuvriendelijk maar ook diervriendelijk!

 Lees hier verder

Waarom winkelen bij 100% Kringloop winkels?

100% Kringloop winkels zijn bijzondere winkels omdat zowel spullen als mensen een tweede kans krijgen. Het is super leuk om te snuffelen tussen alle unieke tweedehands spullen, maar daarnaast doe je met een aankoop in een 100%Kringloop winkel ook nog eens hele goede dingen voor mens en milieu!

 Lees hier verder

INFRAROOD POSTER VERWARMING

Een nieuwe, gezonde, veilige en goedkope manier van verwarmen. In 30 seconden is de poster warm. Geen installatie, gewoon ophangen en in stopcontact doen. Makkelijk mee te nemen en verkrijgbaar met fraaie designs.

Te verkrijgen via:

 Lees hier verder

WAKA WAKA

Om onder de vloer te kunnen kijken gebruikt Gwen een handig WakaWaka lampje die werkt op zonne-energie. Dan heb je ook geen kabel nodig en het lampje kan je ook overal neerzetten. Handig voor op reis en de camping bijvoorbeeld. Met de nieuwe Waka Waka’s kan je bovendien je telefoon of laptop opladen. Super handig!

KLIMAATPOSITIEVE KIPSTER EIEREN

Elke week mogen wij aan bezoekers van ons mobiele Inspiratiehuis Kipster-eieren uitdelen. Diervriendelijke en klimaatpositieve eieren. Wist jij trouwens dat witte eieren beter zijn voor het klimaat? Je koopt ze bij de Lidl.

 Meer informatie

Groene Aggregaat

Wij proberen zelf ook steeds groener en groener te worden in alles wat wij doen. Een belangrijke stap hebben we kunnen zetten doordat de Groene Aggregaat ons elke week een hybride aggregaat levert op locatie, die wel 90% CO2-uitstoot bespaart! Geen wonder dat steeds meer festivals overschakelen op deze Groene Aggregaat.

 Meer informatie

UMIA: afval container

Bij Green Make Over moet op 1 dag alles gebeuren en veel verschillende afvalsoorten komen er dan vrij. Hoe fijn is het dat UMIA ons te hulp is geschoten met de levering van een container voor elke aflevering waar we alles in kunnen gooien. Zij scheiden daarna voor ons het afval en zorgen dat het gerecycled wordt!

Green Make Over - INSPIRATIEHUIS

Terwijl onze experts elke week een huis in een andere stad een green make over geven, nodigt ons team de buurtbewoners uit in ons mobiele Inspiratiehuis. Voor een Klimaatgesprek vol groene tips en tools en een lekker bakkie koffie of sapje. Dit alles wordt elke week weer mogelijk gemaakt door de Theo Pouw Groep die een mobiele zeecontainer heeft ge-upcycled tot Green Make Over Inspiratiehuis. Fijn zo een groene partner, die ons helpt om Nederland steeds groener en slimmer te maken!

 Meer informatie

Rijden op je eigen afval! Kan dat?

Ja, Gwen bewijst het door op groengas te rijden met een auto van PitPoint. Het is gemaakt van gft-afval en mest en is een van de schoonste brandstoffen die er op dit moment is. Wist je dat je daarmee 80% CO2-uitstoot reduceert?

Wij jij ook schoner en duurzamer rijden?

En is het tijd om afscheid te nemen van je benzine of diesel slurpende auto? Elektrisch rijden is de grote bekende in Nederland, maar er is meer. Waterstof staat nog in de kinderschoenen, maar doet nu ook zijn intrede. Paul de Winter van Pitpoint Clean Fuels laat je op hun website graag alle mogelijkheden zien.

CORRECTBOOK

Handig notitieblok met herbruikbare blaadjes. Je wist de inkt uit en bespaart zo veel papier.

Deel dit bericht