TIPS AFLEVERING #1 UTRECHT

beheerderTips

OVERZICHT AFLEVERING 1
GREEN MAKE OVER TIPS & TOOLS

“12 verschillende huishoudens, 12 verschillende gemeentes, 12 verschillende hulpvragen en 12 afleveringen boordevol uiteenlopende keuzemogelijkheden op maat.

Geen aflevering zal hetzelfde zijn. Eén ding is wel altijd hetzelfde: elke aflevering zit boordevol uiteenlopende keuzemogelijkheden om een beetje ‘groener’ te leven, tegelijkertijd geld te besparen en alsnog lekker te kunnen blijven leven.”

Roy weet raad

Slimme energie-oplossingen en bespaartips

Eneco’s omschakeladviseur Roy helpt elke aflevering een gezin met slimme energie-oplossingen en handige bespaartips. Heb je ook een vraag aan Roy, wil je tips of advies? Stel je vraag op de online Community van Eneco.  Roy en zijn collega’s helpen je graag verder!

 Stel je vraag

Het gemak van alles in één voor je cv-ketel

Is je cv-ketel aan vervanging toe? Wil je proberen om te besparen op je gasverbruik? Met de Eneco cv-bundel ben je in 1 keer klaar. We installeren een zuinige HR-ketel, de slimme Toon-thermostaat en bieden je een onderhoudsabonnement tegen een scherp tarief.

 Meer informatie

Toon® van Eneco, de slimme thermostaat die je helpt besparen

Met de Toon thermostaat bedien je de verwarming en zie je precies hoeveel energie je verbruikt en wat het kost. Zo bespaar je gemakkelijk op je energierekening. Via internet verbind je Toon met andere slimme apparaten in huis.

 Meer informatie

Profiteer van zonne-energie met Eneco StukjeZon®

Met Eneco StukjeZon® kan iedereen profiteren van zonne-energie. Zonder zonnepanelen op je dak. Met StukjeZon wek je namelijk zonne-energie op via een zonnepaneel in een Nederlands zonnepark. Hiermee verlaag je 5 jaar lang je energierekening met € 15 per StukjeZon per jaar.

Meer informatie

TUIN

De tuin is flink vergroend door onze Green Make Over hovenier Bram Engberts van Engberts Hoveniers. Ook kunnen de Koninkjes nu extra geld besparen doordat ze voortaan veel kruiden en fruit uit eigen tuin kunnen halen.

 Meer informatie

Hergebruikte Waaltjes

De familie Koning had al waterdoorlatende tegels in hun tuin op hun hoofdterras. Achter in hun tuin zijn waaltjes gelegd die uit de oude binnenstad van Utrecht kwamen waar ze overbodig waren. De waaltjes krijgen in de tuin van de Koninkjes een nieuw leven. Zoon Dex is hierdoor met 1 stap in de binnenstad als hij wil gaan stappen☺.

 Meer informatie

INSECTENHOTELS

De kale schuttingen in de tuin zijn voorzien van veel meer groen maar ook zijn er insectenhotels opgehangen.

Warmtekussens

De terrasverwarmer is een enorme energieslurper. Om toch lekker warm buiten te kunnen zitten in koudere dagen is een mogelijk alternatief naast een deken omslaan om warmtekussens te gebruiken op je huidige meubilair.

Meer informatie

Vershoudschijven

Groenten en fruit worden slecht door het afgeven van ethyleen gas. Deze vershoudschijven zorgen ervoor dat de afgifte van dit gas afgegeven wordt en hierdoor het proces van verval vertraagt.

Leg een schijf in de koelkast bij de groente of op bijvoorbeeld de fruitschaal. Voor de komende 3 maanden zal het ethyleen gas geabsorbeerd worden en blijven je fruit en groenten lekker vers. Kijk hier voor een filmpje hoe het werkt.

 Meer informatie

Ribbelvaasjes

Deze ribbelvaasjes zijn gemaakt met een 3D-printer op 100% groene stroom die de laagjes maakt uit PLA, een bioplastic gemaakt van plantenresten en zijn de vaasjes in een sociale werkplaats gemaakt met jongeren met een aftand tot de arbeidsmarkt.

Inductiekookplaat

De familie Koning woont in Overvecht-Noord. Deze wijk gaat aardgasvrij worden. Als je dus op aardgas kookt zoals Diane Koning, moet je elektrisch gaan koken. Daarom is een inductiekookplaat geïnstalleerd. In dit geval was het de PVW895FC5E inductieplaat van Bosch.

Op de site van Milieu Centraal tref je een stappenplan aan waar je aan moet denken om je woning straks succesvol aardgasvrij te kunnen maken.

 Meer informatie

Kookboek: Lekker Koken met Restjes

Diane Koning kan met dit kookboek ‘Lekker Koken met Restjes’ nog meer inspiratie opdoen om te koken met restjes. En dat is maar goed ook want onnodig voedsel weggooien is zonde voor het milieu en je portemonnee.  Van alle bruikbare voeding in huis (inclusief zuivel en olie) belandt ruim 40 kilo voedsel per persoon per jaar bij het afval. Dat kost elke Nederlander ruim 140 euro per jaar!

KEUKEN

Koelkastthermometer

Met de koelkastthermometer van het Voedingscentrum zie je in één oogopslag of je koelkast koud genoeg staat. Geeft de thermometer nog geen 4 °C aan? Stel dan je koelkast bij. 4 °C is de ideale temperatuur. Eten en drinken blijft dan langer goed en bacteriën krijgen nauwelijks kans. Alle huishoudens samen verspillen we daarmee in Nederland 700 miljoen kilo goed voedsel. Dat zijn duizenden vuilniswagens vol!

Je bestelt de koelkastthermometer gratis bij het voedingscentrum

 Meer informatie

De Koelkastklem

De Koelkastklem is ontwikkeld als hulpmiddel om voedselverspilling te voorkomen. De Koelkastklem valt met zijn oranje kleur op tussen de andere kleuren in je koelkast. Dit kan eraan bijdragen dat je de klem eerder ziet. En het herinnert je eraan dat je de producten die je daar hebt neergezet als eerste op moeten.

 Meer informatie

OVERIG

Elektrisch warmtepaneel

Diane en Arie Koning slapen op zolder waar geen verwarming is. Bij het aankleden in de ochtend is het daar altijd erg koud. Installatiekosten worden bespaard door een lokale bijverwarming aan te brengen in de vorm van een elektrisch warmtepaneel boven het bed.

Infraroodpanelen kunnen voor het milieu een goede keuze zijn als bijverwarming in de woonkamer en in ruimtes die je weinig gebruikt.
De panelen werken anders dan ‘gewone’ verwarming, die de lucht in de hele ruimte verwarmt. Infrarood geeft stralingswarmte af naar een bepaalde plek in de kamer (bijvoorbeeld je werktafel of de zithoek). Zit je in de stralingswarmte, dan voelt dat comfortabel, ook al is de luchttemperatuur om je heen lager. Net zoals het in de lente in de zon behaaglijk kan zijn ondanks een lage temperatuur.

 Meer informatie

Vloerisolatie

De woning gebruikte het meeste gas voor verwarming en daarvan ging het grootste deel naar de vloerverwarming. De woning is gebouwd in 1984. Het kreeg bij de bouw een vloerisolatie van Rc=1,3 m²K/W dat verkregen werd met 6 cm steenwol. MilieuCentraal vindt dit veel te laag voor vloerverwarming en adviseert Rc=5.

in een dag de steenwol uit de kruipruimte verwijderd, Bodemfolie aangebracht en zijn er TonZon Thermoskussens geplaatst als vloerisolatie. Deze vloerioslatie is ook toegepast door de Gemeente Utrecht in de Gasvrij Thuis-woning. Het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) heeft ook aangegeven dat niet glaswol, niet schapenwol, niet steenwol, niet gespoten purschuim maar de thermokussens van Tonzon het meest milieuvriendelijke product is om vloeren te isoleren.

De vloerverwarming werkt nu een stuk beter. Wordt sneller warm, bereikt een hogere temperatuur en houdt de warmte langer vast.

 Meer informatie

Radiatorventilatoren

Een belangrijke stap om je woning gereed te maken om van het gas af te gaan is om je radiatoren zo goed mogelijk te laten werken. Daarom zijn de radiatoren op de slaapkamers, die eigenlijk convectoren zijn, voorzien van radiatorventilatoren. In dit geval van SpeedComfort. Daarmee is deze woning in een dag geschikt gemaakt voor lage temperatuurverwarming.

Lees hier meer over radiator-ventilators
 Meer informatie

Standbye killers

Dex liet zijn apparaten zoals zijn telefoon ’s nachts aan de oplader liggen. Dit is niet zo goed voor je telefoon maar ook niet zo goed voor je energieverbruik want apparaten gebruiken ook energie terwijl ze op stand-by of ‘uit’ staan, maar de stekker nog in het stopcontact zit. Dit heet sluipverbruik. Sommige apparaten doen het niet zonder stand-by stand (de cv-ketel en de elektronische deurbel), maar veel sluipverbruik is makkelijk te voorkomen door een stand-by killer te gebruiken. Een huishouden is per jaar gemiddeld 450 kWh kwijt aan sluipverbruik. Dat is 100 euro per jaar. Driekwart daarvan is te vermijden door de apparaten echt uit te zetten: dat bespaart jaarlijks niet alleen veel energie uit fossiele brandstoffen (en dus CO2-uitstoot), maar ook tientallen euro’s!

Met 1 druk op de knop kan Dex nu al zijn opladers uitdoen.

 Meer informatie

BADKAMER

Douchetimer

Zoonlief Dex douchte zo’n beetje 15 a 20 minuten per dag! Een gemiddelde douchebeurt in Nederland is 9 minuten. Als je die 9 minuten beperkt tot 5 minuten bespaar je 60 euro per jaar. Dex draaide het zandlopertje aan de muur altijd gewoon om. Deze douchetimer kan hij niet omdraaien. Groen is binnen de 5 minuten. Verkleurt het licht blauw dan is het tijd om de kraan dicht te doen en jezelf af te drogen. Tenminste als je centen wil besparen EN goed wil doen voor onze toekomstige generaties.

En het geeft je zeeën van extra tijd! Met 9 minuten staat elke Nederlander gemiddeld in zijn of haar hele leven 120 dagen onder de douche. Dat is 1,5 dag per jaar. Bedenk maar eens wat je met de extra tijd kunt doen, als je na 5 minuten al de douche uitzet.

 Meer informatie

Waterbesparende douchekop

De familie Koning heeft ook een waterbesparende douchekop gekregen. In dit geval van Niebla. Een goede waterbesparende douchekop geeft hen namelijk minstens evenveel douchecomfort, maar bespaart ook nog eens 20 procent op water en energiegebruik ten opzichte van hun standaard douchekop. Als je een regendouche (extra grote douchekop) inruilt voor een spaardouchekop, bespaar je zelfs 60 procent!
Een gemiddeld huishouden bespaart jaarlijks 7500 liter warm water en bijna 45 m3 gas, dat is goed voor 45 euro.

 Meer informatie

Elektrisch vervoer

Met de keuze voor een elektrische auto – in plaats van benzine of diesel – draag je bij aan een gezondere leefomgeving én daalt je CO2-uitstoot. Het aanbod van elektrische auto’s groeit en deze auto’s worden elk jaar beter betaalbaar. Hoewel het meer energie kost om een auto met accu te maken stoot de stekkerauto uiteindelijk 50% minder CO2 uit. Dat komt doordat een auto op fossiele brandstof (benzine) tijdens het rijden veel meer CO2 uitstoot. Als je naar de productie én de hele levensduur kijkt, is de elektrische auto de groenste: bij de elektrische auto komt in totaal 29.900 kilo CO2 vrij, bij de auto met uitlaat is dat 58.600 kilo CO2. Bijna twee keer zoveel dus. Ook is elektrisch rijden schoner als je kijkt naar de luchtkwaliteit.

 Meer informatie

LED verlichting

In deze tussenwoning uit 1984 waren nog erg veel onzuinige gloei- en halogeenlampen te vinden. Deze zijn vervangen door ledlampen. Dit is een slimme zet, zelfs als de lampen nog goed werken. Een ledlamp is 85% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 75% minder stroom dan een halogeenlamp.

Gemiddeld zijn in een huis alleen al in de huiskamer en keuken zijn gemiddeld nog 11 onzuinige lampen te vinden. Als je de 11 gloei- en halogeenlampen in de huiskamer en keuken vervangt door led geeft dat een besparing van zo’n 35 euro per jaar op je energiekosten. Vervang je ook de 13 resterende onzuinige lampen in huis, dan komt daar nog 15 euro per jaar bij, dus in totaal 50 euro. Bij de familie Koning was dat zelfs 60 euro.

 Meer informatie

Deel dit bericht