TIPS AFLEVERING #1 SEIZOEN 3 ZEIST

beheerderTips seizoen 2022

GEZIEN IN GREEN MAKE OVER AFLEVERING 1 - SEIZOEN 3 / ZEIST
GREEN MAKE OVER TIPS & TOOLS

PRAKTISCHE TIPS, ACTIES EN TOOLS AFLEVERING ZEIST OP EEN RIJTJE

“Elke week een ander huishouden, een andere hulpvraag en andere gemeente. Geen aflevering is dan ook gelijk aan de vorige. Eén ding is wel altijd hetzelfde: elke aflevering zit boordevol uiteenlopende tips, doe het zelf acties & tools om lekker, comfortabel en stijlvol te wonen met minder (energie)kosten en minder klimaatstress! Uiteraard is het aan jou om te bepalen wat je er uiteindelijk mee doet en welke vorm, merk, items je kiest. En vergeet niet… je eigen gedrag is het allerbelangrijkste. Als je je de deuren en ramen open laat staan terwijl je verwarming staat te loeien, schiet het nou eenmaal niet op. Hieronder belichten we in ieder geval nog even de items, tips, doe het zelf acties en tools van onze partners die je in deze aflevering zag.”

DIY INSPIRATIELIJST MILIEUCENTRAAL

Aan de slag met duurzaam leven? Er zijn heel wat acties die jij zelf kunt uitvoeren.

Milieu Centraal inspireert je met een actielijst vol doe-het-zelf ideeën. Op hun website vind je de bijbehorende tips en instructies. Dus stel je eigen lijst samen, ruim wat tijd in, roep hulptroepen erbij, en ga aan de slag! In één weekend krijg je meer acties voor elkaar dan jij wellicht denkt!

Of klik hier om direct naar de site van Milieu Centraal te gaan met de Doe Het Zelf Actielijst:
Zelf aan de slag met duurzame acties | Milieu Centraal

Milieu Centraal

Milieu Centraal is voor het derde jaar op rij de onmisbare motor achter Green Make Over. Milieu Centraal is dé praktische gids voor duurzame tips en adviezen. Hoe kan ik in mijn vloer isoleren en wat bespaar ik dan? Wat is een klimaatvriendelijk gerecht? Hoe groot is de impact van vliegen? Waar laat ik een oude videoband? Met Milieu Centraal ontdek je wat je zelf kunt doen, en hoe je dat aanpakt.

www.milieucentraal.nl

DIY ACTIES VAN DE BEWONERS

Download hier de ‘Do It Yourself’ actielijst voor deze aflevering (PDF bestand)

SpeedComfort radiatorventilator

De samenwerking tussen SpeedComfort en Green Make Over dateert al vanaf de start van Green Make Over in 2019! Niet zo gek als je bedenkt dat die kleine maar o zo krachtige SpeedComfort radiatorventilatoren ervoor zorgen dat de warmte van je radiatoren naar boven worden geblazen waardoor je huis sneller warm is. SpeedComfort radiatorventilatoren zorgen ervoor dat de warmte van je radiator sneller in de kamer komt en beter wordt verdeeld. Je kamer komt in de helft van de tijd op temperatuur. Dat is meer comfort. En daarnaast ga je flink besparen op je gasgebruik. Ze maken nauwelijks geluid en zijn in een handomdraai te plaatsen. 
De SpeedComfort radiatorventilatoren verbruiken €0,16 stroom in een heel jaar en zijn geschikt voor de meeste radiator en convectoren.

Voor meer informatie: www.speedcomfort.nl

Brams Natuur

Bram Engberts is een bevlogen hovenier en gek op de natuur. In 2006 richtte hij het bedrijf Engberts Hoveniers op, waarin hij tot op de dag van vandaag actief is.
Zijn passie voor een groene leefomgeving gebruikt hij om anderen te enthousiasmeren en hij streeft naar een leef/werkomgeving waar je echt gelukkig van wordt.
Wat doet een groene leefomgeving met ons als mens:
herstel van stress
het kan aanzetten tot sociaal contact
het kan bijdragen aan een optimale ontwikkeling bij kinderen
het kan persoonlijke ontwikkeling en zingeving bevorderen
en het kan stimuleren tot bewegen
Bram verzorgt adviezen, presentaties, lezingen, workshops en ontwerpen rondom een groene leefomgeving voor tv, scholen, overheid,  particulieren en bedrijven.


www.bramengberts.nl

Gardenlux Hydrablob infiltratiekrat

Op hydroblob infiltratiekrat sluit je de hemelwaterafvoer aan. De boxen bufferen het water en geven het langzaam af aan de bodem. De hydroblob is gemaakt van duurzaam materiaal en is milieuvriendelijk. Ook is het bestand tegen erosie door plant- en boomwortels. Er zijn ook kleinere vormen voor bijvoorbeeld onder de buitenwaterkraan. De krat en put worden geleverd door Gardenlux en TeBi.

www.gardenlux.nl/hydroblob

Zonnepanelen

Green Recovery heeft de zonnepanelen droomwens van de familie Vervoort gerealiseerd! Met zonnepanelen wek je je eigen stroom op met gratis zonlicht. Je verdient ze terug in ongeveer 7 jaar, volgens Milieu Centraal. Green recovery levert naast zonnepanelen ook laadpalen en warmtepompen.

www.zonnepanelen-greenrecovery.nl

Warmtebeeld camera

Waar verliest je huis nou veel warmte?
Met deze camera kan je het hele huis doorzoeken naar tochtgaten en energielekken.
Diverse gemeenten bieden gratis quick-scans met warmtebeeldcamera’s aan. Als je zelf een warmtebeeldcamera wil aanschaffen kan je bijvoorbeeld kijken op www.warmtebeeldcamera.nl

Tip: Gebruik de warmtebeeldcamera in de ochtend. Het is dan koud buiten en daardoor kan je het beste zien waar de lekken zitten in je huis.

Energiecentrum, mijn groen huis, slotlaan zeist

Mijn Groene Huis in Zeist adviseert bewoners over energiebesparende maatregelen en het opwekken van energie. Met een uitgebreide website, informatiebijeenkomsten, collectieve inkoopacties, bezoeken aan huis en advies in het Energiecentrum aan de Slotlaan 300. Hier zijn ook producten en oplossingen te vinden die kunnen worden toegepast om de woning te verduurzamen.

Kijk voor meer informatie op www.mijngroenehuis.nu voor de grotere maatregelen en www.omlaagdiemeter.nu voor de kleine maatregelen en nieuwe gewoontes. 

Slotlaan 300, Zeist

Duurzame bloemen, berghroos

De mooie, duurzame bloemen in het programma zijn afkomstig van Berghroos Bloembinders.
Zijn zonder gif gekweekt en daardoor extra mooi!
https://berghroos.nl

Vind ook een duurzame gecertificeerde bloemist bij jou in de buurt:
barometerduurzamebloemist.nl

Groendak, sedumbedekking, subsidie

SEDUM CASSETTESS
Sedum Cassettes zijn de snelste manier om zelf een groen dak te maken.

  1. Leg de beschermende folie op het dak
  2. Plaats de sedum cassettes op het dak (15-20 cm van de rand af blijven)
  3. Vul de zijkant van je groene dak (ca. 15-20 cm.) op met grind.

Klaar!

De voordelen van een groen dak zijn groot. De dakbedekking gaat langer mee, je creëert extra biodiversiteit in de tuin en een sedum dak vangt water op dat anders meteen het riool in zou lopen. Op die manier voorkomt  jouw sedum dak wateroverlast bij jezelf of bij de buren. Tot slot isoleert een sedum dak iets beter dan een traditioneel dak. Vooral regengeluid wordt door een sedumdak goed geabsorbeerd.
Online vind je diverse aanbieders van sedum cassettes.

Paul Nap Hoveniersbedrijf

Paul Nap heeft sind 2005 zijn hoveniersbedrijf in Zeist. Vanaf het begin legt hij al groene daken aan. Hij merkt goed daat de vraag de laatste jaren toeneemt. Zeker de doe-het-zelf pakketten zijn erg populair. Naast de aanleg van groene daken beleef ti hij ook veel plezier aan het onderhouden van tuinen in en om het mooie Zeist. 

www.paulnap.nl

Ledlampen

Xtra Warm Led

Onze vaste Led Lampen partner is ook dit jaar weer Xtra Warm Led. Xtra Warm Led is een in ’s-Hertogenbosch gevestigd bedrijf dat alle mogelijke LED verlichting oplossingen lever ten gespecialiseerd is in Xtra Warme LED verlichting. Xtra Warm betekent kleurtemperaturen van 2700K en lager zodat je, terwijl je bespaart op jeenergiekosten, geen concessie hoeft te doen aan de sfeer.

Vervang oude gloei-en halogeenlampen door ledlampen. Ook als ze het nog doen. Gemiddeld bespaar je daarmee 55 euro per jaar. En vergeet niet lampen uit te doen als je ergens weggaat. Dat bespaart ook een hoop!

xtrawarmled.com

Brompton (elekttrische) vouwfiets

De Brompton electric is een elektrische vouwfiets die ideaal is voor naar het werk. De fiets vouw je zo maar op en kan je snel in de trein of in de kofferbak van je auto meenemen of onder je bureau opbergen. De accu zit in de tas voorop dus die haal je er zo af. De tas is ook ideaal om werk spullen in op te bergen! De fiets is beschikbaar gesteld door Kok Fietsen uit Utrecht.
www.kokfietsen.nl

Radiatorfolie

Een radiator straalt een fijne warmte uit en maakt het behaaglijk in huis. Toch straalt een radiator niet alleen warmte de kamer in, maar ook naar buiten via de muur erachter. Met radiatorfolie kun je onzichtbaar energie besparen en misschien wel belangrijker; het is sneller warm! Per m2 folie bespaar je gemiddeld 8 euro per jaar. In een hoekwoning gemiddeld 30 euro per jaar volgens Milieu Centraal.

Deze folie kan je online overal bestellen. Bijvoorbeeld bij:
www.ecosavers-radiatorfolie.nl
of
www.tonzon.nl

Spouw muur isolatie

Van de Bunt Isolatietechniek is een isolatiebedrijf dat sinds 2008 actief is op de isolatiemarkt. Zij zijn inmiddels uitgegroeid tot één van de grotere spelers in Nederland.
Van de Bunt Isolatietechniek specialist in spouwmuurisolatie, vloerisolatie, bodemisolatie en dakisolatie. Met een uiterst ervaren team van specialisten isoleert Van de Bunt jaarlijks zo’n 5000-6000 woningen voor zowel particulieren- als zakelijke klanten. 
 Spouwmuur isolatie is volgens Milieu Centraal één van de snelste, makkelijkste en goedkoopste manieren om de muren van je huis te isoleren. En het levert veel voordelen op: een warmer huis, een lagere energierekening en een beter milieu. De gemiddelde besparing in een tussenwoning is €260 euro per jaar qua energiekosten. Een echte aanrader dus!

www.vandebuntisolatietechniek.nl

Vloer isolatie

In deze aflevering zie je hoe Van de Bunt Isolatietechniek de isolatie droomwensen van familie Vervoort laat uitkomen. Ze isoleren zowel de vloer als de spouwmuren.
Vloer isolatie zorgt voor meer comfort binnenhuis. Er hoeft minder gestookt te worden, de vloer voelt warmer aan en er is minder vocht in huis. Er is circa €200 per jaar besparing in een gemiddelde tussenwoning door vloerisolatie.
Meer informatie op: www.mileucentraal.nl
en www.vandebunt.nl

ZELF ISOLATIESCAN

Met deze eenvoudige isolatie zelf scan kan je goed zien waar al isolatie zit en wat je kunt verbeteren in huis. Check het via de link:

www.milieucentraal.nl/energie-besparen/isoleren-en-besparen/check-je-isolatie/

Bijenvriendelijke tuin

Bijen en hommels zijn belangrijk voor de natuur en ons voedsel. Ze bestuiven bloemen en gewassen en honingbijen maken honing. De laatste jaren sterven er meer bijen dan normaal. Met een bijenvriendelijke tuin help jij de bijen om te overleven. Bijvoorbeeld door bloemen en planten in de tuin en een plekje voor hen om te nestelen… in bijvoorbeeld een bijenhotel!
Kijk voor meer tips voor een bijvriendelijke tuin op www.milieucentraal.nl

ELHO DUURZAME BLOEMBAKKEN

De planten worden door Imke, Jurre en Seppe opgehangen in duurzame plantenbakjes van Elho. Elho is een duurzaam bloempotten bedrijf die de natuur voorop stelt. Zo worden hun potten van gerecycled materiaal gemaakt en produceren ze met 100% windenergie. Ze hebben alle soorten en maten potten dus neem zeker een kijkje op hun website: www.elho.com

Deel dit bericht