Bespaar snel op energie

beheerder

Energie besparen kan heel simpel zijn, zonder dat het je eerst veel geld kost. Korter douchen, een waterbesparende douchekop installeren, lampen uitdoen en apparaten niet op standby laten staan: het is vaak een kleine moeite. En alles bij elkaar kan het een boel schelen op je energierekening.

Kijk bijvoorbeeld eens of je minder lang onder de douche kunt staan. Gemiddeld duurt een douchebeurt in Nederland 9 minuten. Probeer eens 5 minuten te douchen en dat vol te houden. Als je dat structureel volhoudt, bespaar je tientallen euro’s per jaar.

En wist je dat je met een waterbesparende douchekop nog meer kunt besparen? Een waterbesparende douchekop geeft evenveel douchecomfort, maar bespaart 20 procent op water en energiegebruik ten opzichte van een standaard douchekop.

Een andere manier om snel te besparen, is het vervangen van je onzuinige gloei- en halogeenlampen in huis. Alleen al in de huiskamer en keuken zijn in een gemiddeld huishouden nog 11 onzuinige lampen te vinden. Als die meteen vervangt met ledlampen doe je iets goeds voor het milieu en je portemonnee. Weet je niet welke led-lamp je moet kiezen? Check de handige keuzehulp van Milieu Centraal.