Snel besparen

beheerder

Energie besparen kan heel simpel zijn, zonder dat het je eerst veel geld kost. Deuren in huis dichtdoen, korter douchen, lampen uitdoen en apparaten niet op standby laten staan: het is vaak een kleine moeite. En alles bij elkaar kan het een boel schelen op je energierekening.

Kijk bijvoorbeeld eens of je minder lang onder de douche kunt staan. Gemiddeld duurt een douchebeurt in Nederland 9 minuten. Probeer eens 5 minuten te douchen en dat vol te houden. Als je dat structureel volhoudt, bespaar je 60 euro per jaar.

En het geeft je zeeën van extra tijd! Met 9 minuten staat elke Nederlander gemiddeld in zijn of haar hele leven 120 dagen onder de douche. Dat is 1,5 dag per jaar. Bedenk maar eens wat je met de extra tijd kunt doen, als je na 5 minuten al de douche uitzet.

En wist je dat je met een waterbesparende douchekop nog meer kunt besparen? Een waterbesparende douchekop geeft evenveel douchecomfort, maar bespaart 20 procent op water en energiegebruik ten opzichte van een standaard douchekop. Dat is zo’n 45 euro op jaarbasis.

Een ander klapper om snel te besparen, is het vervangen van je onzuinige gloei- en halogeenlampen in huis. Een gemiddeld Nederlands huishouden heeft nog 11 gloeilampen en 13 halogeenlampen. Alleen al in de huiskamer en keuken zijn gemiddeld nog 11 onzuinige lampen te vinden. Hoeveel heb jij er nog in huis? Kijk maar eens goed. Door alle 24 onzuinige lampen te vervangen, bespaart een gemiddeld huishouden 50 euro per jaar. Weet je niet welke led-lamp je moet kiezen? Check de handige keuzehulp van Milieu Centraal.

En als je de verwarming nog aan hebt staan: kijk ook eens of je daar op kunt besparen. Dat kan ook veel geld opleveren. Als je alle deuren in huis consequent sluit, bijvoorbeeld met behulp van een deurdranger, en alleen de ruimtes waar je veel bent verwarmt, kun je tot 240 euro per jaar besparen. Vind meer verwarmingstips op milieucentraal.nl/verwarmen