GREEN MAKE OVER AFLEVERING #7 NIJMEGEN

beheerderAfleveringen

GEZIEN IN GREEN MAKE OVER AFLEVERING #7 NIJMEGEN
GREEN MAKE OVER TIPS & TOOLS

PRAKTISCHE TIPS EN TOOLS AFLEVERING NIJMEGEN OP EEN RIJTJE

“12 verschillende families, 12 verschillende gemeentes, 12 verschillende hulpvragen. Geen aflevering is dan ook gelijk aan de vorige. Eén ding is wel altijd hetzelfde: elke aflevering zit boordevol uiteenlopende tips & tools om je leven een beetje te ‘vergroenen’, terwijl je geld bespaart en lekker, warm, gezond & vrolijk leeft. Uiteraard is het aan jou om te bepalen wat je er uiteindelijk mee doet en welke vorm, merk, items je kiest. Hieronder belichten we in ieder geval nog even de items, tips en tools van onze partners die je in deze aflevering zag.”

Rolgordijn van isolatiefolie

Woon je in een oud huis, een monument misschien? Past dubbel glas niet of loop je tegen strenge renovatie-eisen aan? Dan kun je deze luxe isolatiefolie ook als rolgordijn ophangen. Net als Ton Willemsen van TonZon deed in de kamer van Rosan in het studentenhuis. Zo blijft haar kamer koel op warme dagen en kan de warmte uit haar kamer niet weglekken naar buiten tijdens herfst en winter.

  Meer informatie 

Isoleren met folie op gordijnen

In deze aflevering zie je dat Ton Willemsen van TonZon folie op de raamkant van de gordijnen heeft bevestigd met warmtebestendig dubbelzijdig plakband. Maar ook met wat naald en draad, maak je je gordijnen al klaar voor hete zomers en koude winterdagen.

  Meer informatie

Zorg er voor dat de radiatoren geen warmte meer stralen naar de buitenmuren.

TONZON heeft een folie die onzichtbaar zijn werk doet. Dit houdt warmteverlies flink tegen naar de koude buitenmuur.

Vul de kortingscode #greenmakeover in en wij sturen u de bestelde producten zonder verzendkosten toe.

  Meer informatie 

HERBRUIKBARE Warmtepads

Met de herbruikbare warmtepads die we toonden, kun je op ieder moment en waar je maar wilt warmte laten vrijkomen, bijvoorbeeld in je handschoenen, pantoffels of in bed: shop.tonzon.nl

Vul de kortingscode #greenmakeover in en wij sturen u de bestelde producten zonder verzendkosten toe.

  Meer informatie

Combinatiepakketten

Bovenstaande producten zijn ook in voordelige combinatiepakketten te bestellen via de webshop. Vul de kortingscode #greenmakeover in en wij sturen u de bestelde producten zonder verzendkosten toe.

 Meer informatie

 

Vragen kunnen altijd gesteld worden via info@tonzon.nl

Roy weet raad

Slimme energie-oplossingen en bespaartips

Eneco’s omschakeladviseur Roy helpt elke aflevering een gezin met slimme energie-oplossingen en handige bespaartips. Heb je ook een vraag aan Roy, wil je tips of advies? Roy en zijn collega’s helpen je graag verder!

 Meer informatie

PROFITEER VAN ZONNE-ENERGIE MET ENECO STUKJEZON®

Met Eneco StukjeZon® kan iedereen profiteren van zonne-energie. Zonder zonnepanelen op je dak. Met StukjeZon wek je namelijk zonne-energie op via een zonnepaneel in een Nederlands zonnepark. Hiermee verlaag je 5 jaar lang je energierekening met € 15 per StukjeZon per jaar.

Klimaatgesprekken

Wil jij aan de slag met het verduurzamen van je huis? En wil je ook op andere vlakken klimaatvriendelijke keuzes maken? Doe dan mee aan KlimaatGesprekken bij jou in de buurt. KlimaatGesprekken biedt een interactieve workshopreeks van 6 sessies. Je leert om je klimaatimpact te verminderen én hierover het gesprek met anderen aan te gaan. Humor, hoop en handelingsperspectief staan hierbij centraal.

Samen met je buurt aan de slag

HIER verwarmt, helpt jou samen met je buurtgenoten op weg naar een aardgasvrije buurt. Samenwerken is daarbij belangrijk. Omdat je met elkaar tot een gezamenlijk plan moet komen voor de buurt en omdat je samen vaak voordeliger uit bent. Wil je van start? Volg dan deze vijf stappen.

 Lees hier verder

Waarom winkelen bij 100% Kringloop winkels?

100% Kringloop winkels zijn bijzondere winkels omdat zowel spullen als mensen een tweede kans krijgen. Het is super leuk om te snuffelen tussen alle unieke tweedehands spullen, maar daarnaast doe je met een aankoop in een 100%Kringloop winkel ook nog eens hele goede dingen voor mens en milieu!

 Lees hier verder

QUICKSCAN VAN EXPERTS

Onze Green Make Over Experts hebben in hun Correctbooks genoteerd wat zij allemaal voor verbeterpunten zagen. Helaas kan op 1 dag niet alles gedaan worden. Kijk hiernaast voor de quick scans van de verschillende experts. En…ken jij het bestaan al van een Correctbook? Handig notitieblok met herbruikbare blaadjes. Je wist de inkt uit en bespaart zo veel papier.

CORRECTBOOK

Handig notitieblok met herbruikbare blaadjes. Je wist de inkt uit en bespaart zo veel papier.

  Meer informatie 

Dubbel groen

Wist jij dat de plantenbakken van Elho gemaakt zijn van gerecycled plastic? Ook handig is het watergeefsysteem met een leuke indicator die precies aangeeft wanneer de plant dorst heeft.

Groen geluk

In het studentenhuis in Nijmegen stond geen enkele plant. Dat is niet slim, want onderzoek wijst uit dat planten in huis je een stuk gelukkiger maken. En gezonder, want ze zuiveren de lucht. Dus vulde onze hovenier Bram Engberts het huis met kruiden en extra luchtzuiverende planten.

Koolmonoxidemelder

In deze aflevering plaatste Frank, erkend installateur van Techniek Nederland, in het studentenhuis een koolmonoxidemelder. Koolmonoxide is zeer giftig en je ruikt, ziet en proeft het niet. Een koolmonoxidemelder mag eigenlijk in geen enkel huis ontbreken. Voor je eigen veiligheid is het slim om je fornuis/oven/gashaard in huis regelmatig te laten controleren door een vakbekwaam installateur.

Voorkom ongelukken en doe de test

Leer hoe je een koolmonoxidevergiftiging herkent, voorkomt en wat je moet doen. Lees de tips op deze pagina goed door en doe de online kennistest koolmonoxide www.brandweer.nl/koolmonoxide

Betrouwbare installateur nodig voor advies, installatie, reparatie of ontwerp?

Kijk op de website www.technieknederland.nl/home om een erkende installateur bij jou in de buurt te zoeken. Let op: het inregelen van een installatie doet een werktuigbouwkundige installateur oftewel een loodgieter!

Happy Drops: nooit meer kalkaanslag in huis

Erkend installateur Frank bevestigde in het studentenhuis een Happy Drops Home. Geen vieze strepen meer op de douchewand, de badkamertegels en in de keuken. Een einde aan kalkaanslag in wasbakken en de wc. Maar ook op minder zichtbare plekken doet het systeem zijn werk. Zo beschermt een HappyDrops systeem bijvoorbeeld ook je waterleidingen tegen corrosie. Maar wist je dat apparaten met kalkaanslag ook meer stroom verbruiken? Dit betekent dat je, door kalkaanslag te voorkomen, ook minder energie verspilt!

Enjoy Cleaning up

In deze aflevering zag je Alex van Eck, oprichter van stichting Enjoy Cleaning Up, lekker aan het werk met zijn hond. Deze organisatie heeft als doel de wereld een klein stukje schoner te maken en vooral te houden. Al wandelend ontwikkelde hij de droom om samen met andere hondenbezitters elke dag 8 miljoen stuks afval op te ruimen. Maar hij doet inmiddels veel meer. Zo maakt hij kinderen enthousiast over het bedenken en uitvoeren van nieuwe ideeën om het zwerfafval terug te dringen! Uiteraard heeft Joy, als aaibare factor in dit hele opruimverhaal, een grote rol en willen kinderen dit zeker thuis ook aan hun ouders vertellen.

Ook een opruimhond trainen?

Als alle hondenbezitters of hun honden tijdens hun wandelingen 1 stuk plastic opruimen, dan ruimen ze samen 8 miljoen stuks plastic op. Wil jij ook tijdens je wandelingen, net als Alex met Joy, jouw eigen hond trainen om je buurt, bos of strand plasticvrij te maken, lees dan deze tips van Alex en Martin Gaus: https://enjoycleaningup.com/martingaus/

Shoppen bij ’t Goed = beter voor het milieu

De medewerkers van Kringloopwinkel het Goed troffen in het studentenhuis in Nijmegen een hele hoop oude apparaten aan, die heel veel energie slurpen. Deze nemen ze mee en ze zorgen dat de onderdelen van deze apparaten op goede manier hergebruikt kunnen worden. Wist je dat je bij de kringloopwinkel ook steeds vaker energiezuinige apparaten vindt?

Altijd Goed

Kringloopwinkel het Goed vond de perfecte tweedehands loungestoelen voor het balkon van student Julie Lusonga. Winkelen bij deze Kringloopwinkel is altijd avontuurlijk. En met een beetje geluk, kom je thuis met verrassend goede vondsten. Altijd goed voor jouw portemonnee en voor het milieu!

Tas met GOED verhaal

In deze aflevering zag je dat Eric Alberts van Kringloopwinkel het Goed onze Gwen een hippe groene tas cadeau deed. Gemaakt van oude kleding en andere textiel die bij de Kringloopwinkels worden ingeleverd. En gemaakt door Kazem, die met zijn oude vak niet makkelijk aan de slag kon in Nederland. Maar zijn hobby oppakte en nu 15 tot 20 tassen per dag maakt, die je bij het Goed kunt kopen. Lees dit blije verhaal hier: https://www.hetgoed.nl/de-tas-met-een-goed-verhaal/

 

 

100% Kringloop: Elke dag anders!

Vintage is hot en je kunt gerust trots zijn op een tweedehands aankoop. En kringlopen is ook vooral heel GROEN. Hier vind je de 100% Kringloop!winkel het dichtst bij jou in de buurt. Het mooie is: je hoeft niet te wachten op de nieuwe collectie, want het aanbod in de winkels wisselt voortdurend. In een 100% Kringloop!winkel vind je bovendien net dat ene kastje voor weinig geld, speelgoed voor je kleine, of die borden die je oma ook had.

 Meer informatie

Muizenverjager Pest Free

In de uitzending zag je een plugin die via een electromagnetisch veld muizen verjaagt. De Pest Free Domestic Unit is niet alleen milieuvriendelijk maar ook diervriendelijk!

Loket Duurzaam Wonen

De adviseurs van Loket Duurzaam Wonen helpen woningeigenaren in de regio hun woning, individueel of samen met de buurt, energiezuiniger te maken zodat:

  • je comfortabeler woont
  • tegen lagere woonlasten
  • en je huis en jouw buurt klaar voor de toekomst zijn

Toolkit Monumentenwacht

Woon je in een monumentaal pand en wil je verduurzamen? Dan heeft Monumentenwacht een handige toolkit voor je gemaakt. Want een groot aantal energiebesparende maatregelen strookt niet met de cultuurhistorische waarden van jouw pand. Of leidt zelfs tot schade. Deze toolkit helpt je op weg.

Stand by kost veel energie en dus geld

Wist jij dat je tv, computer en alle andere elektrische apparaten energie slurpen terwijl je ze niet gebruikt? Met deze stand-by killer van Ecosavers schakel je al die apparaten met 1 druk op de knop uit en kan je tot wel 100 euro per jaar besparen. Tel uit je winst

6 Tips verwarmen zonder verspillen

  1. Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent. Hiermee bespaar je gemiddeld 240 euro per jaar. Tip: met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht.
  2. Zet je thermostaat ‘s nachts op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 100 euro per jaar. Maar: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.
  3. Zet je thermostaat als je thuis bent één graad lager dan je gewend bent. Daarmee bespaar je 90 euro per jaar. Als je bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg.
  4. Zet de thermostaat op 15 graden als er overdag niemand thuis is. Hiermee bespaar je gemiddeld 160 euro per jaar. Bij vloerverwarming is het advies 17 tot 18 graden.
  5. Verwarm je slaapkamer niet. Daarmee bespaar je gemiddeld 80 euro per jaar. Met een kruik of elektrische deken warm je je bed lekker op.
  6. Als je de thermostaat een uur voordat je gaat slapen al op 15 graden zet, bespaar je gemiddeld nog eens 20 euro per jaar.

Hufterproof LED lamp met bewegingsmelder

Omdat de studenten vaak vergeten om het licht uit te doen, hing Bas van Xtra Warm Led deze slimme lamp van 16W op. Slim omdat deze lamp met noodverlichtingsfunctie bij het weg vallen van de stroom toch nog blijft branden. En omdat de lamp een bewegingsmelder heeft. Daarnaast is hij hufterproof en waterdicht. Dus ook een slimme oplossing voor de badkamer en buiten.

Heb jij ECHT al je gloei- en halogeenlampen vervangen?

Heel veel lampen in een huis hebben een grote fitting (E27) lichtbron hangen in een lamp met een kap er overheen. Maak die maar eens open en kijk maar eens wat voor soort lamp daarin zit. Je zult zien dat je meer gloei- en halogeen- lampen hebt dan je denkt. Om nou te weten welke LED lamp je nodig hebt kun je de volgende indicatie gebruiken. Gloeilamp deel het wattage door 10. Oftewel een gloeilamp van 40W vervang je door één LEC-lamp van 4W. Voor halogeen geldt dat je deze 7 deelt. Dat betekent dat je een Halogeen van 42W vervangt je door een LED lamp van 6W. Let hier bij wel altijd op of je de lamp wilt dimmen.

Zelfs het dimmen van je LED lamp bespaart geld

Wil je jouw LED lampen graag dimmen, dan doe er verstandig aan om een LED-dimmer te gebruiken. Als je dat niet doet loop je het risico dat de lamp gaat knipperen of niet goed dimt. Bijkomend voordeel van een LED lamp dimmen is dat je nog meer energie bespaart. Bij deze dimmer vervang je alleen het binnenwerk in de muur en blijft de dimmerknop behouden. Mocht je een nieuwe dimmer willen plaatsen dan kun je gewoon een afdekplaat en dimmer knop van het merk gebruiken wat al gemonteerd zit.

Voorkom voedselverspilling

Deze Eco Egg fresher for longer zakjes zorgen ervoor dat jouw groenten en fruit veel langer meegaan. Het houdt je eten langer vers zodat je het minder snel weg hoeft weg te gooien. En dat scheelt weer flink voor het milieu. Heel simpel: je stopt je fruit en of groente in het zakje. Let op dat je niet meerdere soorten bij elkaar stopt. De zak neemt etheen op, het gas dat zorgt dat je fruit rijpt.

WAKA WAKA

Om onder de vloer te kunnen kijken gebruikt Gwen een handig WakaWaka lampje die werkt op zonne-energie. Dan heb je ook geen kabel nodig en het lampje kan je ook overal neerzetten. Handig voor op reis en de camping bijvoorbeeld. Met de nieuwe Waka Waka’s kan je bovendien je telefoon of laptop opladen. Super handig!

KLIMAATPOSITIEVE KIPSTER EIEREN

Elke week mogen wij aan bezoekers van ons mobiele Inspiratiehuis Kipster-eieren uitdelen. Diervriendelijke en klimaatpositieve eieren. Wist jij trouwens dat witte eieren beter zijn voor het klimaat? Je koopt ze bij de Lidl.

 Meer informatie

Groene Aggregaat

Wij proberen zelf ook steeds groener en groener te worden in alles wat wij doen. Een belangrijke stap hebben we kunnen zetten doordat de Groene Aggregaat ons elke week een hybride aggregaat levert op locatie, die wel 90% CO2-uitstoot bespaart! Geen wonder dat steeds meer festivals overschakelen op deze Groene Aggregaat.

 Meer informatie

UMIA: afval container

Bij Green Make Over moet op 1 dag alles gebeuren en veel verschillende afvalsoorten komen er dan vrij. Hoe fijn is het dat UMIA ons te hulp is geschoten met de levering van een container voor elke aflevering waar we alles in kunnen gooien. Zij scheiden daarna voor ons het afval en zorgen dat het gerecycled wordt!

Green Make Over - INSPIRATIEHUIS

Terwijl onze experts elke week een huis in een andere stad een green make over geven, nodigt ons team de buurtbewoners uit in ons mobiele Inspiratiehuis. Voor een Klimaatgesprek vol groene tips en tools en een lekker bakkie koffie of sapje. Dit alles wordt elke week weer mogelijk gemaakt door de Theo Pouw Groep die een mobiele zeecontainer heeft ge-upcycled tot Green Make Over Inspiratiehuis. Fijn zo een groene partner, die ons helpt om Nederland steeds groener en slimmer te maken!

 Meer informatie

Rijden op je eigen afval! Kan dat?

Ja, Gwen bewijst het door op groengas te rijden met een auto van PitPoint. Het is gemaakt van gft-afval en mest en is een van de schoonste brandstoffen die er op dit moment is. Wist je dat je daarmee 80% CO2-uitstoot reduceert?

Wij jij ook schoner en duurzamer rijden?

En is het tijd om afscheid te nemen van je benzine of diesel slurpende auto? Elektrisch rijden is de grote bekende in Nederland, maar er is meer. Waterstof staat nog in de kinderschoenen, maar doet nu ook zijn intrede. Paul de Winter van Pitpoint Clean Fuels laat je op hun website graag alle mogelijkheden zien.

Deel dit bericht