GREEN MAKE OVER AFLEVERING #6 BODEGRAVEN-REEUWIJK

beheerderAfleveringen seizoen 2020

GEZIEN IN GREEN MAKE OVER AFLEVERING 6 - SEIZOEN 2
GREEN MAKE OVER TIPS & TOOLS

PRAKTISCHE TIPS EN TOOLS AFLEVERING BODEGRAVEN-REEUWIJK OP EEN RIJTJE

“10 verschillende huishoudens en 2 verschillende scholen, 12 verschillende gemeentes, 12 verschillende hulpvragen. Geen aflevering is dan ook gelijk aan de vorige. Eén ding is wel altijd hetzelfde: elke aflevering zit boordevol uiteenlopende tips & tools om lekker, comfortabel en stijlvol te wonen met minder (energie)kosten en minder klimaatstress! Uiteraard is het aan jou om te bepalen wat je er uiteindelijk mee doet en welke vorm, merk, items je kiest. En vergeet niet… je eigen gedrag is het allerbelangrijkste. Als je je de deuren en ramen open laat staan terwijl je verwarming staat te loeien, schiet het nou eenmaal niet op. Hieronder belichten we in ieder geval nog even de items, tips en tools van onze partners die je in deze aflevering zag.”

Deurveer of Deurdranger

Een deursluiter zorgt dat de deuren in huis vanzelf dicht gaan. Handig, want daardoor heb je minder tocht en blijft de warmte in de kamer. Er zijn verschillende soorten deursluiters. Een deurdranger bevestig je meestal bovenaan de deur, een deurveer is een klein dingetje dat je op of naast een scharnier plaatst. De deur valt niet hard dicht: het laatste stukje gaat heel rustig. Je hebt dus geen lawaai van dichtslaande deuren. Een deurveer koop je al voor 5 euro bij de bouwmarkt. Een deurdranger die automatisch sluit, kost per stuk tussen de 20 en 50 euro, afhankelijk van je wensen, soort deur en sluitkracht.
Verkrijgbaarheid: diverse aanbieders online. Bijvoorbeeld via: https://www.eco-logisch.nl/Ecosavers-Deurdranger-ecosavers—incl.-schroefkop-6652

DOE-HET-ZELF-VlOERISOLATIE

Pascal en Ilona hadden koude voeten op hun vloer. In de aflevering ging Pascal met zijn vader en broer na instructies van onze isolatie expert Ton Willemsen (uitvinder en oprichter van TONZON isolatie) zelf aan de slag. Samen brachten ze met TonZon thermoskussens de de vloer op kamertemperatuur! Het eindresultaat mag er zijn. Zowel boven als onder de vloer

Wil jij dit ook?

Kijk dan op https://tonzon.nl/vloerisolatie/zelf-de-vloer-isoleren/  om te zien hoe je dat het beste kan aanpakken.

Lijkt het je te ingewikkeld? Schakel dan een vakman in en vraag vrijblijvend offerte aan https://tonzon.nl/offerte-aanvragen/

WAKAWAKA

Om onder de vloer te kunnen kijken gebruikt Gwen een handig WakaWaka lampje die werkt op zonne-energie. Dan heb je ook geen kabel nodig en het lampje kan je ook overal neerzetten. Handig voor op reis en de camping bijvoorbeeld. Met de nieuwe Waka Waka’s kan je bovendien je telefoon of laptop opladen. Super handig!

Staat je CV-ketel op de juiste stand?

Onze duurzame installateur Patrick Schimmel komt bij veel mensen over de vloer en merkt dan dat veel CV-ketels niet de juiste druk hebben. Dat is jammer want het is van belang dat de CV-ketel de juiste druk heeft, anders wordt er te weinig warmte afgegeven. Het water wordt dan onvoldoende verwarmt. En als de druk te laag wordt. kan de ketel zelfs stoppen. Daarom luidde de Doe-Het-Zelf kijkerstip van Patrick in deze aflevering: check 2 keer per jaar of je CV ketel nog de juiste druk heeft. De juiste druk van een CV-ketel is tussen de 1 en 2,0 bar.

De Installatie bruidsschat!

Ook al spraken we in het team af dat we in deze aflevering alleen de wat kleinere en doe-het-zelf dingen zouden laten zien, onze daadkrachtige duurzame installateur Patrick Schimmel kon het niet laten. Hij zag hoeveel onnodig energie er verloren ging en paste de volgende zaken aan als waardevolle huwelijkscadeaus!

Thermostatische radiatorkranen

Duurt het bij jou thuis even voordat het lekker warm wordt? Hoor je soms suizende geluiden uit leidingen en radiatoren? Valt ieder jaar de energierekening weer een beetje tegen? Grote kans dat de cv-installatie niet goed waterzijdig is ingeregeld. Dus dat het water in de verwarmingen slecht verdeeld is zodat ze niet goed en/of niet gelijkmatig in huis opwarmen. Met de Danfoss Dynamic ValveTM radiatorafsluiter (ook wel radiatorkraan of inregelventiel genoemd) heeft onze duurzame installateur dit probleem voor Monika opgelost. De radiatorafsluiters in haar huis lieten te veel water door en verdeelden zo het water slecht over de radiatoren in huis, zeker als er eentje was dichtgedraaid. De Dynamic ValveTM radiatorafsluiters hebben een ingebouwde begrenzer, die er automatisch voor zorgt dat er nooit meer onnodig veel water door de radiatoren stroomt.

Lees hier meer over de Danfoss Dynamic Valve thermostatische radiatorkraan:

https://www.danfoss.com/nl-nl/products/radiator-and-room-thermostats/dhs/radiator-thermostats/radiator-valves/dynamic-valve/

Direct laten plaatsen of installatie vragen? De duurzame installateur Patrick Schimmel staat klaar voor je met zijn team:

https://www.schimmel-tdi.nl/verwarming/

Slimme verwarmingsknoppen

Nadat de verwarmingen zijn gespoeld, ingeregeld en goede radiatorafsluiters hebben gekregen (zie hierboven) zodat ze altijd de juiste hoeveelheid water hebben, zijn door Patrick en zijn team op de verwarmingen Danfoss thermostatische regelelementen (wij noemen ze slimme verwarmingsknoppen) met ingebouwde voelers geplaatst. Deze knoppen hebben ingebouwde voelers die de temperatuur in de woonruimte meten. Ze regelen vervolgens de afgegeven hoeveelheid warmte volgens de ingestelde temperatuur. Zo wordt een constante temperatuur verzekerd en er wordt tevens rekening gehouden met de “gratis” warmte die door het zonlicht, de TV, computers en de verlichting in huis komt. Als de radiator op een ongunstige plaats gemonteerd is, zodat de voeler de temperatuur moeilijk kan opnemen, bijvoorbeeld achter gordijnen, dan is het raadzaam om een thermostaat met afstandsvoeler te kiezen.

Meer productinformatie: www.danfoss.com

Wilt u advies op maat? Patrick en zijn team staan voor u klaar: https://www.schimmel-tdi.nl/verwarming/

Energiezuinige ketel

Patrick Schimmel en zijn mannen vervingen ook nog de rammelende 13 jaar oude ketel van Pascal en Ilona door de energiezuinigere en stillere ecoTec PLUS Hr-ketel van het merk Vaillant. Deze ketel is zowel voor de verwarming als voor het warme water. Het heeft een energielabel A+ voor verwarming in combinatie met een vSMART of multiMATIC regelaar. De ketel is akoestisch geïsoleerd zodat de geluidsoverlast geminimaliseerd is. De ecoTec PLUS Hr-Ketel is voorzien van een op tijd en temperatuur programmeerbare warmestartfunctie wat verspilling van tapwater voorkomt.

Meer informatie over de ketel: https://www.vaillant.nl/professioneel/producten/ecotec-plus-2690.html

Direct laten plaatsen of installatievragen? De duurzame installateur Patrick Schimmel staat klaar voor je met zijn team:

https://www.schimmel-tdi.nl/verwarming/

Wil jij een compleet onafhankelijk advies op maat of je wel of niet je het beste je CV ketel kan vervangen? Dan biedt de adviestool van Milieu Centraal uitkomst. https://advies-op-maat.milieucentraal.nl/aom/CV-ketel_vervangen

Slimme Vaillant thermostaat

Om het geheel helemaal af te maken, plaatste Patrick met zijn team ook een zelfprogrammerende thermostaat. Dit keer de Vaillant SensoHome VRT 380. Deze leert zichzelf in door het gedrag van de bewoner.  Een thermostaat met een zelflerend klokprogramma of zelflerend gebruikerspatroon is handig als je een vast dag- en nachtritme hebt. De thermostaat volgt je gedrag (meestal een week) en leert hoe hij de klok moet programmeren. Een zelfprogrammerende thermostaat is niet handig als je een onregelmatig leefpatroon hebt, bijvoorbeeld door wisselende werktijden.  De meeste slimme thermostaten kun je via een app op afstand bedienen met je smartphone.

Meer informatie over de Vaillant SensoHome VRT 380: https://www.vaillant.nl/consument/producten/slimme-thermostaat-sensohome-69440.html

Hulp nodig voor advies en/of plaatsing? https://www.schimmel-tdi.nl/verwarming/

CONSUMENTENBOND

De bewoners hebben grote groene plannen, maar een klein budget. Er moet immers gespaard worden voor een bruiloft. De Consumentenbond helpt hen met adviezen over besparen. Let op de kleine lettertjes, de contracten, abonnementen en je verzekeringen. Met regelmatig overstappen kun je aardig wat besparen. En de nieuwe app van de Consumentenbond helpt daarbij: Voordeelcoach.

Download Voordeelcoach

Lees meer over besparen

 

En natuurlijk geeft de Consumentenbond de bewoners ook in deze aflevering een gratis lidmaatschap. Dat levert veel voordeel op. Lid worden van de Consumentenbond

https://www.consumentenbond.nl/uitgelicht/voordeelcoach?cid=gmo_aflevering6_voordeelcoach

https://www.consumentenbond.nl/budgetteren?cid=gmo_aflevering6_budgetteren

https://www.consumentenbond.nl/wordlid/lidmaatschap?cid=gmo_aflevering6_lidworden_cb

GEMEENTE BODEGRAVEN-REEUWIJK

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk helpt de inwoners met het verduurzamen van hun woning en met het besparen van energie. Want energie die niet gebruikt wordt, hoeft ook te worden opgewekt of te worden betaald.  En minder energie verbruiken is soms makkelijker dan je denkt, goed voor je gezondheid en je kunt er geld mee besparen! De gemeente helpt door bijvoorbeeld de inzet van energiecoaches, de duurzaamheidslening en door samen te werken met duurzame initiatieven van bewoners.

Informatie hierover en manieren waarop gemeente Bodegraven-Reeuwijk hieraan bijdraagt, vind je op de duurzaamheidspagina. https://gemeente.bodegraven-reeuwijk.nl/duurzaamheid

Klik hier voor een paar voorbeelden van concrete acties:
  • In de aflevering van Green Make Over kwamen de energiecoaches al langs. Zij geven alle bewoners van onze gemeente op aanvraag een gratis (telefonisch of digitaal) advies over energiebesparing in huis. Van het aanbrengen van radiatorfolie tot grote isolatiemaatregelen. Een gesprek aanvragen kan hier.
  • Ook bieden wij bewoners die graag duurzame maatregelen willen treffen een lening aan: de Duurzaamheidslening. Deze lening is bedoeld voor particuliere eigenaren van woningen.
  • Ten slotte bieden we elk jaar collectieve inkoopacties aan vanuit de gemeente en werken we samen met het Duurzaam Bouwloket. Daar kun je informatie en tips vinden over subsidies en het verduurzamen van jouw woning.
gemeente-bodegraven-

Ecopods!

Traditionele schoonmaakproducten bestaan 80% uit water. Dankzij biologisch afbreekbare pods zoals die van Ecopods die Gwen liet zien in deze aflevering, hervul je jouw fles en koop je geen water maar alleen een ecologisch schoonmaakconcentraat. Zo bespaar je 92% CO2 omdat alleen de capsule wordt vervoerd en je bespaart 91% afval omdat de herbruikbare flessen jaren meegaan. Je hoeft ook een stuk minder te sjouwen met flessen. De ingrediënten zijn ecologisch, geschikt voor vegans en nog eens binnen de regels van EU Ecolabel. De producten zijn zacht voor het milieu, hard tegen vuil en goedgekeurd door huishoudhulpen.

SophieGreen

Je favoriete schoonmaakfles een leven lang hergebruiken? Doen! Met de slimme eco-refill poeders van SophieGreen vul je je fles keer op keer. Per eco-refill bespaar je één plastic fles. Goed bezig! Ontdek SophieGreen’s vier krachtige varianten voor zowel je badkamer, keuken als de allesreiniger voor het hele huis. Ze zijn allemaal even slim, even fris én per eco-refill goed voor 750ml schoonmaakwonder. Exclusief verkrijgbaar bij Jumbo supermarkten zowel in de winkel als online.

Meer informatie over SophieGreen: https://www.sophiegreen.nl

Direct bestellen via:

https://www.jumbo.com/producten/?offSet=0&searchTerms=SophieGreen&pageSize=25

Oplaadbare LED Werklamp

Onze LED lampen specialist Bas Lathouwers van XtraWarmLed gaf Pascal een oplaadbare LED werklamp. Dit is de ideale vervanger voor een traditionele halogeen bouwlamp: evenveel licht, een hogere veiligheid maar een veel lagere energierekening. De spot is voorzien van een batterij van 3 uur en geeft een fel wit licht.

https://xtrawarmled.com/product/werklamp-oplaadbaar-10w-5000k/

Advies nodig voor een LED Green Make Over van je huis? www.xtrawarmled.com of mail redactie@greenmakeover.nl

Groenland Wasmachine & Vaatwasser reiniger

Reinigen met een schoon geweten! Groenland Wasmachine & Vaatwasser reiniger heeft een natuurlijke basis, is biologisch afbreekbaar en heeft dus geen nadelige werking op het milieu. De fles is gemaakt van gerecycled PET materiaal, het ontkalkt en ontvet, het voorkomt vetluis, verwijdert zeep- en vetresten, verlengt de levensduur van je wasmachine of vaatwasser en bevordert een frisse en schoon ruikende machine.

Wasmachinereiniger.nl geeft tips hoe je je wasmachine kan reinigen met o.a. Groenland. https://www.wasmachinereiniger.nl/wasmachine/

 

 

De soapshuttle

De soapshuttle is ontwikkeld om wassen minder belastbaar voor het milieu te maken. De soapshuttle zorgt ervoor dat alleen de optimale hoeveelheid wasmiddel wordt gebruikt tijdens de wasbeurt waardoor er minder schadelijke stoffen in het milieu terecht komen. De soapshuttle is gemaakt van 100% recyclebaar materiaal en wordt geproduceerd met behulp van de meest moderne en milieu ontlastende technieken. De soapshuttle zorgt voor een besparing van wasmiddel. Tevens zorgt het voor een optimale dosering van wasmiddel waardoor je kleding en wasmachine minder worden belast. De soapshuttle past in vrijwel iedere gangbare wasmachine in het zeepbakje.

Bij gebruik van een waterontharder:
Gebruik dan zelfs nog minder wasmiddel. Het advies van soapshuttle is om de soapshuttle dan tot maximaal 1cm onder de vul aanduiding te vullen met wasmiddel.

Lees hier meer over de soapshutte: https://soapshuttle.com

Of bestel direct

https://soapshuttle.com/product/soapshuttle/

Vintage’69 schuurtje

Afval bestaat niet zegt het Green Make Over Upcycle Kluskoppel altijd! En dat klopt. Ze deden hun naam naam weer eer aan. Richard en Yvonne zetten een compleet upcycle fietshok neer van gerecycled hout en gaven het fietsenhok een persoonlijk tintje door afgedankte brandweerattributen weer te hergebruiken als decoratie.  Pascal een bevlogen brandweer man en komt ook nog uit een echte brandweersfamilie.

Neem ook eens een kijkje in de winkel ‘Vintage ’69 van Richard en Yvonne  (Het interview met Joyce van de Consumentenbond vond daar plaats) en laat je inspireren wat je met ‘afgedankte items’ kan doen!  Zij zijn niet ver van het huis van Pascal en Ilona gevestigd in Bodegraven-Reeuwijk:
Korte Waarder 5 2415 AS Nieuwerbrug

Bij Vintage’69 maken Richard en Yvonne o.a. van gebruikte duurzame meubels weer een eyecatcher! Daarnaast zijn ze steeds meer actief in het inrichten en restylen van winkel, kantoor en Horeca.

https://www.facebook.com/vintage1969pakhuis/

Gratis URBEE E-bikes voor je deur

In deze aflevering lichtte Gwen de mogelijkheid van een elektrische deelfietshub toe via het merk URBEE. Als jij voldoende mensen bij elkaar kan krijgen in jouw buurt, een goede plek voor de fietsen kan vinden en het merk URBEE benadert dan kan het wel eens zo zijn dat ze een elektrische fietsdeel hub bij jou om de hoek plaatsen. Ze plaatsen de e-bikes kosteloos, geen zorgen over beheer, alles is geregeld. Je betaalt dan puur voor het gebruik, Het enige wat een URBEE e-bike vraagt is een plek om te staan, een dak boven het hoofd en een stroomaansluiting.

80% van alle autoritten is korter dan 20 km. De elektrische fiets is perfect voor afstanden van 0-20 km. Scheelt je een hoop kosten aan o.a. brandstof en parkeren en natuurlijk aan de auto zelf. En als je dan ook nog voor een elektrische deelfiets gaat ben je helemaal voordeliger uit.

https://urbee.nl/urbee-station-starten/

Taart

De favoriete bakker van Pascal en Ilona waar ze ook hun bruidstaart zouden gaan bestellen, hoorde van het nieuws dat het huwelijk niet door kon gaan en zorgde alsnog voor een heerlijke bruidstaart op de Green Make Over proost. Reken maar dat we de smaak te pakken kregen! De bakker uit Gouda kende de smaakwensen van Pascal en Ilona en het werd dan ook een echte donut taart met witte chocolade en een lichte citroensmaak. Wat een heerlijkheid! Mike van den Berg nam als zesde generatie van de familie Van Den Berg dit jaar de bakkerij over na een faillissement. Lastige tijden ook voor hem nu door corona vele bruidstaart bestellingen niet door gaan. Des te meer respect en dank dat hij alsnog deze heerlijke taart wilde verzorgen!

https://bergsbakery.nl/

Stoommandjes

Met handige stoommandjes kan je van je normale pan een stoompan maken. Scheelt weer het gebruik van een extra pan/gaspit/warmtebron. Gwen liet de stoominzetmandjes zien van het merk Joseph Joseph uit hun Nest serie. Je bevestit ze eenvoudig door ze aan de rand van de pan te hangen. Deze mandjes zijn gemaakt van sterk kunststof en kunnen eenvoudig in de vaatwasser schoongemaakt worden. De verschillende mandjes vouwen eenvoudig in elkaar zodat je ze compact op kan bergen.

Te bestellen via bijvoorbeeld:

www.kookexpert.nl

https://www.kookexpert.nl/stoommandje-joseph-joseph-nest-groen-3-delig.html

Of via bol.com

Sedum cassettes

Onze goedlachse buiten-ruimte expert Bram Engberts veranderde het dak van het kersverse upcycle fietshok in een groen dak. Dit deed hij met sedum cassettes. Dit is de snelste manier om zelf een groen dak te maken.

  1. Leg de beschermende folie op het dak
  2. Plaats de sedum cassettes op het dak (15-20 cm van de rand af blijven)
  3. Vul de zijkant van je groene dak (ca. 15-20 cm.) op met grind.
  4. Klaar!

De voordelen van een groen dak zijn groot. De dakbedekking gaat langer mee, je creëert extra biodiversiteit in de tuin en een sedum dak vangt water op dat anders meteen het riool in zou lopen. Op die manier voorkomt  jouw sedum dak wateroverlast bij jezelf of bij de buren. Tot slot isoleert een sedum dak iets beter dan een traditioneel dak. Vooral regengeluid wordt door een sedumdak goed geabsorbeerd.

Online vind je diverse aanbieders van sedum cassettes.

 

Hulp nodig bij het plaatsen of advies nodig? Dan raden wij je onze buitenruimte-expert Bram Engberts natuurlijk van harte aan:
https://www.bramsnatuur.nl
www.engbertshoveniers.nl

Rose & Vanilla

Er zijn genoeg redenen om samen te genieten; een verjaardag, jubileum, bedankje, een nieuw huis, verbouwing of green make over… daar hoort verantwoord en lekkere taart bij! Rose&Vanilla maakt ambachtelijke patisserie met fantastische smaakcombinaties. Alles is glutenvrij en biologisch gecertificeerd, lactosevrij en ze hebben veel vegan opties. Zo kan je elk moment samen delen met taart!

IK BAKFIETS, JIJ BAKFIETS!

Gwen heeft een elektrische bakfiets te leen gekregen dit seizoen en daar is ze maar wat blij mee. De bakfiets is geleend van DOCKR. Flexibele abonnementen in bedrijfsvoertuigen.

De binnensteden slibben dicht en de CO2-uitstoot stijgt nog steeds. Daarom komen de elektrische bakfietsen, elektrische auto’s en bestelwagens van DOCKR voor logistieke uitdagingen in de binnenstad als geroepen. DOCKR biedt klein elektrisch vervoer waarmee ondernemers bijvoorbeeld snel, betaalbaar en schoon in de binnensteden kunnen bezorgen. Met flexibele contracten en een breed palet aan voertuigen helpt DOCKR een leefbare binnenstad mogelijk te maken.

 www.dockrmobility.nl  

RIDE, DON’T HIDE

Wie denkt dat elektrische scooters duf zijn, loopt echt achter. Deze coole elektrische scooter maakt onderdeel uit van het Green Make Over wagenpark in 2020. Noem het een combi van elektrische scooter en step. Een e-step voor volwassenen. Een bigwheel. Of een elektrische cruiser. Wij noemen het de RubRider. Met de elektrische batterij rij je 25 km per uur met een actieradius tot 70 km. Comfortabel, geen stinkende, vervuilende uitlaatgassen én geruisloos. Een elektrische scooter is eigenlijk een doodnormale scooter waarbij het benzine motorblok vervangen is door een elektromotor. In plaats van benzine te tanken, hoef je alleen de accu op te laden en dat is bovendien goedkoper. De RubRider isRDW-goedgekeurd en je hebt geen helm nodig!

 www.rubrider.nl  

Electrische Vouwfiets

De Brompton Electric mogen we dit jaar uitproberen van Kok Fietsen te Utrecht. Wij zijn verkocht. Deze elektrische vouwfiets krijgen ze mooi niet terug. De Brompton Electric vouw je zo maar op en kan je snel in de trein of in de kofferbak van je auto meenemen of onder je bureau opbergen. De accu zit in de tas voorop dus die haal je er zo af. Je kan de fiets ook zonder trapondersteuning gebruiken.

  www.kokfietsen.nl  

Bloemen zonder rotzooi!

De duurzaamste gouden gecertificeerde bloemist van Nederland; Ad Hosman uit Utrecht levert voor Green Make Over de prachtige duurzame bloemen. Bloemen die zonder gif en rotzooi zijn grootgebracht en waarbij de mensen die bijvoorbeeld de bloemen plukken ook eerlijk betaald worden. Het resultaat spreekt voor zich! Kijk op https://www.barometerduurzamebloemist.nl/27/home.html voor een duurzaam gecertificeerde bloemist bij jou in de buurt.

 www.adhosman.nl  

Deel dit bericht