GREEN MAKE OVER AFLEVERING #5 GOUDA

beheerderAfleveringen seizoen 2020

GEZIEN IN GREEN MAKE OVER AFLEVERING 5 - SEIZOEN 2
GREEN MAKE OVER TIPS & TOOLS

PRAKTISCHE TIPS EN TOOLS AFLEVERING GOUDA OP EEN RIJTJE

“10 verschillende huishoudens en 2 verschillende scholen, 12 verschillende gemeentes, 12 verschillende hulpvragen. Geen aflevering is dan ook gelijk aan de vorige. Eén ding is wel altijd hetzelfde: elke aflevering zit boordevol uiteenlopende tips & tools om lekker, comfortabel en stijlvol te wonen met minder (energie)kosten en minder klimaatstress! Uiteraard is het aan jou om te bepalen wat je er uiteindelijk mee doet en welke vorm, merk, items je kiest. En vergeet niet… je eigen gedrag is het allerbelangrijkste. Als je je de deuren en ramen open laat staan terwijl je verwarming staat te loeien, schiet het nou eenmaal niet op. Hieronder belichten we in ieder geval nog even de items, tips en tools van onze partners die je in deze aflevering zag.”

Van versleten fietsband naar vuige broekriem

Moeder Monika mocht in deze aflevering bij VUIGMAKERS een unieke broekriem uitkiezen, één gemaakt van een versleten fietsband. Niet alleen modieus en comfortabel, maar vooral ook heel duurzaam. Veruit de meeste oude fietsbanden worden (nog) niet gerecycled en dat terwijl Nederland toch fietsland nummer één is. Naast riemen van oude fietsbanden, maken VUIGMAKERS ook andere producten van afval, zoals lampen van lege wijnflessen en oorbellen van kroonkurken. Hun credo luidt dan ook: Afval bestaat niet, vuige spullen wel!

NIEBLA waterbesparende handdouche

De waterbesparende douchekop die Gwen toonde was van het merk NIEBLA. Deze zuinige douchekop gebruikt flink wat minder water dan een normale douche. En al dat water hoeft dus ook niet opgewarmd te worden, dat scheelt een boel gas. Goed voor je portemonnee, goed voor het milieu. Voor meer informatie: https://niebla.nl/waterbesparende-handdouche/5-l-min/

NIEBLA waterbesparende regendouche

De Niebla waterbesparende regendouche gebruikt maar 9 liter per minuut. Dat scheelt dus helemaal in water en energie verbruik.

Maak Gouda duurzaam

De gemeente Gouda streeft er naar om in 2040 aardgasvrij te zijn. Daarom investeert zij in het duurzaam maken van panden door de hele stad. Dat houdt in: beter isoleren, energie besparen en bijvoorbeeld elektrisch koken of overstappen op een andere warmtebron.

Er is meer hulp dan je denkt:

  • Een gratis advies van een (door de gemeente opgeleide) energiecoach die ook een warmtescan kan maken.
Een gratis technisch maatwerkadvies en hulp bij het aanvragen van offertes door het bedrijf Klimaatroute. 40% korting op isolerende- en energiebesparende producten zodat je ook als doe-het-zelver aan de slag kan bij de Goudse Bouwmarkten (tot € 100,-)
  • Tot € 500,- korting bij het laten aanpassen van de meterkast, bij het laten installeren van een warmtepomp, zonneboiler of HR++ glas.
€ 30,- geld terug bij aanschaf van een regenton (tot 2 regentonnen)
  • Hulp bij zonne-energie op bedrijfsdaken via de ODMH
  • Advies op buurtniveau via bewoners-coöperatie ENIGH, waar buurtgericht wordt geadviseerd en bewoners kunnen samenwerken voor het verduurzamen van hun pand.
  • 
Een digitaal platform www.MaakGoudaDuurzaam.nl waar oplossingen en informatie te vinden zijn, ook over subsidies of bewoners- of ondernemerscoöperaties.
  • Een mailadres voor verdere vragen: energieadvies@gouda.nl
  • Mocht je een vakman nodig hebben, dan kan je tot € 500,- euro terug krijgen op het bedrag dat je aan de vakman moet uitgeven.

Vermin Free: duurzame ongediertebestrijder

Pieter van Ree schoot Gwen en het Green Make Over team te hulp om de houtwormen te bestrijden onder de vloer. Familiebedrijf Vermin Free heeft al 20 jaar ervaring met het bestrijden van ongedierte. Ieder ongedierteprobleem vraagt om een andere aanpak. Wij weten exact hoe we elke plaag moeten bestrijden. Vermin Free lost het probleem op een milieubewuste en daadkrachtige wijze op, door zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Bij klanten die zij periodiek moeten bezoeken, passen zij non-tox zonder gif toe. Dit is alleen voor signalering van knaagdieren. Zodra er opname of sporen aanwezig zijn, vervangt Vermin Free dit middel door een bestrijdingsmiddel. Het is ook mogelijk zonder bestrijdingsmiddelen te werken. In de foodsector maakt Vermin Free bijvoorbeeld veel gebruik van mechanische vallen.

CanDo Comfort isolerende voordeur

Buitendeuren zoals een voordeur worden vaak vergeten maar zijn in veel huizen grote tochtgaten waar veel warmte onnodig weglekt uit huis. In het huis van Monika, Jim en Nina verving het Green Make Over team de 80 jaar oude voordeur door een isolerende, duurzame en onderhoudsvriendelijke CanDo Comfort deur. Uiteraard met behulp van de all inclusive service.

Lees meer...

Hoge isolatiewaarde

De plaatconstructie van CanDo Comfort deuren bestaat uit een isolerende kern met hardhouten en aluminium platen. Door de isolerende schuimkern blijft de warmte binnen, waardoor je het wooncomfort van je huis verhoogt. Bovendien bespaar je flink op stookkosten.

Vormstabiel

De deur bevat twee aluminium platen waardoor vocht minder goed de kern kan bereiken. De deur is door de unieke gelaagde opbouw ook minder gevoelig voor eventueel krimp- en zwelgedrag (kromtrekken) van het hout. Dit zorgt voor een langere levensduur van je deur.

FSC

De deur beschikt over het FSC® certificaat. Dit betekent dat de productie op duurzame wijze tot stand is gekomen en er bomen zijn gebruikt uit duurzaam beheerde bossen.

Naadloos oppervlak

In tegenstelling tot traditionele houten voordeuren is deze isolerende deur uit één geheel vervaardigd. Daardoor zijn er bij deze deur geen stijl-dorpelverbindingen en heeft deze deur minder zwakke plekken.
Ook is de deur minder gevoelig voor wind en vocht. Water kan geen zwellen of krimpen meer veroorzaken bij een verbinding. Dit maakt de deur onderhoudsvriendelijk (minder schilderen).

Consumentenbond: Autolease collectief

Monika wilde heel graag ervaren hoe het rijden in een elektrische auto is. De Consumentenbond maakte dit mogelijk. Ze mocht een tijdje rondrijden in een elektrische auto uit het Autolease Collectief van De Consumentenbond. Monika was al snel verknocht. Joyce legde haar vervolgens de voor- en nadelen uit van het leasen van een auto. Met het Autolease Collectief is het rijden van een elektrische auto binnen de financiele mogelijkheden van Monika gekomen.

Lees meer over private leasen via het Autolease Collectief

Consumentenbond: CV ketel collectief

De CV ketel was in huize Harms nodig aan vervanging toe! Het oude bakbeest werd verwijderd en is dankzij de Consumenenbond vervangen door een nieuwe REMEHA cv ketel die goed getest is door de Consumentenbond. Deze ketel zit ook in het CV Ketelcollectief van de Consumentenbond. Het mooie daaraan is de zogenaamde ‘gasloos garantie’. Gaat je woning kort na aanschaf toch van het gas af, dan wordt de ketel teruggenomen en krijg je een mooie vergoeding.

Lees ook: cv-ketel kopen, waar let je op?

LID WORDEN VAN DE CONSUMENTENBOND

De Consumentenbond wilde Astrid en Albert blij maken met een gratis lidmaatschap. Ze waren echter al lid! Niet zo gek want je hebt er veel aan om lid te zijn van de Consumentenbond. Kijk voor meer informatie: Lid worden van de Consumentenbond

Weg met dat vuil uit de radiatoren

De 12 radiatoren van Monika, Jim en Nina doen het nu een stuk beter. Onze stoere installateur Patrick Schimmel en zijn team van Schimmel Techniek Duurzame Installaties hebben de  radiatoren gespoeld met Fernox reinigingsmidel. Dit is een snel en doeltreffend neutraal reinigingsmiddel voor CV-installaties om te reinigen en/of te spoelen en om alle vuil, slik en afzetting te verwijderen uit bestaande installaties, ongeacht hun ouderdom. Op die manier wordt het verwarmingsrendement hersteld en wordt ketellawaai in zwaar vervuilde installaties voorkomen of verminderd.

Danfoss thermostatische kranen

Foto kranen. Een thermostaatkraan is een radiatorkraan die reageert op temperatuur. Als het afkoelt in een ruimte, gaat de kraan automatisch open zodat de radiator warm wordt en de temperatuur stijgt. Zodra de juiste temperatuur is bereikt, sluit de thermostaatkraan de waterinlaat waardoor de radiator niet langer warm wordt. Installateur Patrick Schimmel plaatste Danfoss kranen. Deze zijn voorzien van vloeistofdampvullingen waardoor ze bijzonder snel reageren op temperatuurveranderingen.

Waterzijdig inregelen

Met waterzijdig inregelen zorg je ervoor dat overal in huis (waar de verwarming aan staat) voldoende warmte wordt afgegeven. Dus overall in huis wordt het lekker warm. Naar alle radiatoren (en vloerverwarming als je die hebt) stroomt genoeg water om de ruimte op de juiste temperatuur te krijgen en houden. Het wordt ook wel cv-tuning of cv-optimalisatie genoemd. Heb je de verwarming meestal alleen in de woonkamer en (open) keuken aan staan? Dan is waterzijdig inregelen niet nodig volgens Milieu Centraal. De Green Make Over installateur Patrick Schimmel pakte bij Monika wel het hele huis aan want ook op zolder brengt dochterlief Nina vele uurtjes door in haar kamer om te studeren.

Ontluchtingssleutel

De kijkerstip van installateur Patrick Schimmel: een ontluchtingssleutel(tje) waarmee je zelf  handmatig je verwarmingen periodiek kan ontluchten. Door opeenhoping van lucht in de installatie kan de doorstroming van het water belemmerd worden. Het gevolg hiervan is geluidsoverlast, en radiatoren die niet meer volledig warm worden. Om deze lucht te kunnen laten ontsnappen zijn er op meerdere plaatsen van een installatie ontluchters aangebracht. Er zijn automatisch werkende, en handmatig bediende ontluchters. Deze laatste zijn vaak gemonteerd op het hoogste punt van radiatoren. Ze zijn voorzien van een vierkante stift waarop een ontluchtingssleutel past. Door het ontluchtingskraantje, tegen de klok in, open te draaien kan de aanwezige lucht ontsnappen. Zodra er water te voorschijn komt, is er ontlucht en kan het kraantje weer worden gesloten.

Eco Birdfeeder

Klokhuizen van een appel, overgebleven etensrestjes gooi je toch niet weg. De vogels kunnen er heel blij mee zijn. Gwen en Ruby hingen in de aflevering eco vogelvoederplankjes op van het merk Ashantwalk. Gemaakt van gerecyled plastic.

https://www.ecomondo.nl/winkel/eco-bird-feeder/
https://circularandco.com/shop/outdoor-products/food-waste-bird-table

GOUDasfalt

erwijl het Green Make Over team er flink op los kluste in het huis van Monika, Jim en Nina mocht het gezin naar het leuke GOUDasfalt. Dit is een burgerinitiatief met vrijlligers op het voormalig fabrieksterrein aan de oever van de Hollandsche IJssel tussen de binnenstad van Gouda en de Krimpenerwaard. Het terrein biedt onderdak aan kleinschalige, ambachtelijke bedrijven en initiatieven die mooie dingen maken, leuk zijn om te bezoeken en oog hebben voor duurzaamheid. Vrijwillige medewerkers bouwden een zonnedak met 424 zonnepanelen. Het eerste Goudse collectieve zonnepanelenproject levert een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheidsdoelstellingen van GOUDasfalt en aan een duurzamer en groener Gouda.

Meer info: www.goudasfalt.nl of www.facebook.com/activiteitenopGOUDasfalt

Copyright foto: Eva Kosto

wievanZoetHout

De jongere generatie (Jim, Nina en Ruby) had nog nooit op een typemachine getypt! Daar is nu verandering in gekomen. Onder leiding van Joyce van De Consumentenbond mochten ze naar hartenlust typen op werkende vintage typemachines bij wievanZoetHout. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het opknappen van typemachines en maakt deze mooie machines weer werkend voor een volgend leven. Verder kun je bij hen terecht voor vintage, retro en industriële meubels en interieur accessoires. Een aanrader: www.wievanzoethout.nl

LED Kroonluchter

Of je nu een kroonluchter hebt of niet, LED lampen kunnen ook daarin. En met een dimmer erop, ben je helemaal de koning te rijk. Een LED lamp gaat 15 keer langer mee dan een gloeilamp en verbruikt 90% minder stroom (bron: Milieu Centraal). Wil je ook overschakelen op LED maar weet je niet goed waar te beginnen? Bij onze sympathieke Led specialist Bas Lathouwers van XtraWarmLed kan je altijd terecht. Mail naar redactie@greenmakeover.nl of kijk rechtstreeks op www.xtrwarmled.com

Lekkere druiven Bram!

Het druivenrek van Monika stond op omvallen. Op dagen met veel wind stutte Monika de palen met tegels uit de tuin in een vuurkorf. Bram Engberts, de vaste Green Make Over hovenier zorgde ervoor dat Monika weer met een gerust hart van haar prachtige druiventrossen kon plukken. In plaats van de aanschaf van een compleet nieuw druivenrek omdat het huidige rek op omvallen stond, repareerde hij het druivenrek met stukken hout. En de plastic planten verving hij uiteraard door echt groen! Van plastic planten krijgt hij jeuk. Monika is nu ook om en ziet hoeveel mooier en frisser echte planten zijn in je tuin. Kan je de hulp van Bram ook gebruiken? Mail naar redactie@greenmakeover.nl of kijk rechtstreeks op www.engbertshoveniers.nl

Isoleren, isoleren, isoleren

Je hoort het nu overal. Isoleren, isoleren, isoleren. Nou, dat is niet zo gek. Daar is het snelste de meeste winst voor portemonnee, wooncomfort en klimaat te behalen. En….dit jaar krijg je ook nog flink wat subsidie. Onafhankelijk voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft het voor je op een rij gezet: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/financiering-energie-besparen/subsidie-energiebesparing-eigen-huis/

Radiatorfolie

In deze aflevering zie je hoe Ruby samen met Balan van TonZon de radiatoren isoleert met TonZon Radiatorfolie. Elke vierkante meter radiatorfolie bespaart je jaarlijks zo’n 8 euro. Alle kleine beetjes helpen!

CV ketel buizen - isolatiefolie

De buizen onder de meeste CV ketels zijn niet geïsoleerd. Hoe jammer. Onnodig warmteverlies in een ruimte waar het veelal niet warm hoeft te zijn. Die buizen kan je heel gemakkelijk zelf isoleren. Wij deden dat met TonZon folie.

Verwarmingsbuizen onder de vloer – isolatie

Onder de vloer lopen vaak veel buizen. Deze kan je ook makkelijk zelf isoleren zodat de warmte weer teruggestraald wordt naar je vloer en niet de kruipruimte in verdwijnt! Wij pakten de buizen in met TonZon radiatorfolie.

 

Vloerisolatie

Denk jij erover om je koude vloer te isoleren? Goede gedachte. Lekkerder voor je voeten, lekkerder voor je portemonnee en het klimaat. En je krijgt er dit jaar ook nog eens subsidie op als je de isolatie van je huis goed aanpakt. Maar heb je geen zin in al die toestanden en vrachtwagens vol jeukerig isolatiemateriaal voor je deur of in je straat? Dan is TonZon isolatiefolie mogelijk een optie. Met 1 a 3 rollen thermoskussensfolie en wat tape, schroeven en boor ben je al klaar. Je kan het zelf doen.  Lees hier meer: https://tonzon.nl/vloerisolatie/

Brabantio bo touch bin!

Brabantio bo touch bin!

Afval scheiden hoeft geen ‘moetje’ te zijn. Het kan zelfs een sieraad in je inrichting zijn! Zeker met deze afvalmanager van Brabantia met verschillende vakken! En je hebt ze in alle kleuren en maten!

Rose & Vanilla

Er zijn genoeg redenen om samen te genieten; een verjaardag, jubileum, bedankje, een nieuw huis, verbouwing of green make over… daar hoort verantwoord en lekkere taart bij! Rose&Vanilla maakt ambachtelijke patisserie met fantastische smaakcombinaties. Alles is glutenvrij en biologisch gecertificeerd, lactosevrij en ze hebben veel vegan opties. Zo kan je elk moment samen delen met taart!

IK BAKFIETS, JIJ BAKFIETS!

Gwen heeft een elektrische bakfiets te leen gekregen dit seizoen en daar is ze maar wat blij mee. De bakfiets is geleend van DOCKR. Flexibele abonnementen in bedrijfsvoertuigen.

De binnensteden slibben dicht en de CO2-uitstoot stijgt nog steeds. Daarom komen de elektrische bakfietsen, elektrische auto’s en bestelwagens van DOCKR voor logistieke uitdagingen in de binnenstad als geroepen. DOCKR biedt klein elektrisch vervoer waarmee ondernemers bijvoorbeeld snel, betaalbaar en schoon in de binnensteden kunnen bezorgen. Met flexibele contracten en een breed palet aan voertuigen helpt DOCKR een leefbare binnenstad mogelijk te maken.

 www.dockrmobility.nl  

RIDE, DON’T HIDE

Wie denkt dat elektrische scooters duf zijn, loopt echt achter. Deze coole elektrische scooter maakt onderdeel uit van het Green Make Over wagenpark in 2020. Noem het een combi van elektrische scooter en step. Een e-step voor volwassenen. Een bigwheel. Of een elektrische cruiser. Wij noemen het de RubRider. Met de elektrische batterij rij je 25 km per uur met een actieradius tot 70 km. Comfortabel, geen stinkende, vervuilende uitlaatgassen én geruisloos. Een elektrische scooter is eigenlijk een doodnormale scooter waarbij het benzine motorblok vervangen is door een elektromotor. In plaats van benzine te tanken, hoef je alleen de accu op te laden en dat is bovendien goedkoper. De RubRider isRDW-goedgekeurd en je hebt geen helm nodig!

 www.rubrider.nl  

Electrische Vouwfiets

De Brompton Electric mogen we dit jaar uitproberen van Kok Fietsen te Utrecht. Wij zijn verkocht. Deze elektrische vouwfiets krijgen ze mooi niet terug. De Brompton Electric vouw je zo maar op en kan je snel in de trein of in de kofferbak van je auto meenemen of onder je bureau opbergen. De accu zit in de tas voorop dus die haal je er zo af. Je kan de fiets ook zonder trapondersteuning gebruiken.

  www.kokfietsen.nl  

Bloemen zonder rotzooi!

De duurzaamste gouden gecertificeerde bloemist van Nederland; Ad Hosman uit Utrecht levert voor Green Make Over de prachtige duurzame bloemen. Bloemen die zonder gif en rotzooi zijn grootgebracht en waarbij de mensen die bijvoorbeeld de bloemen plukken ook eerlijk betaald worden. Het resultaat spreekt voor zich! Kijk op https://www.barometerduurzamebloemist.nl/27/home.html voor een duurzaam gecertificeerde bloemist bij jou in de buurt.

 www.adhosman.nl  

Deel dit bericht