GREEN MAKE OVER AFLEVERING #4 HOUTEN

beheerderAfleveringen seizoen 2020

GEZIEN IN GREEN MAKE OVER AFLEVERING 4 - SEIZOEN 2
GREEN MAKE OVER TIPS & TOOLS

PRAKTISCHE TIPS EN TOOLS AFLEVERING HOUTEN OP EEN RIJTJE

“10 verschillende huishoudens en 2 verschillende scholen, 12 verschillende gemeentes, 12 verschillende hulpvragen. Geen aflevering is dan ook gelijk aan de vorige. Eén ding is wel altijd hetzelfde: elke aflevering zit boordevol uiteenlopende tips & tools om lekker, comfortabel en stijlvol te wonen met minder (energie)kosten en minder klimaatstress! Uiteraard is het aan jou om te bepalen wat je er uiteindelijk mee doet en welke vorm, merk, items je kiest. En vergeet niet… je eigen gedrag is het allerbelangrijkste. Als je je de deuren en ramen open laat staan terwijl je verwarming staat te loeien, schiet het nou eenmaal niet op. Hieronder belichten we in ieder geval nog even de items, tips en tools van onze partners die je in deze aflevering zag.”

Een vegaburger of toch liever niet?

Onze hoofdpartner De Consumentenbond test regelmatig (nieuwe) vegetarische veganistische producten. In de uitzending laat Rosa Rolvink de bewoners vegetarische burgers en de vegetarische varianten van filet americain proeven en verklapt welke als beste uit de test komen bij de Consumentenbond. Er staan nog veel meer voedingstesten op de site van de Consumentenbond!

Seizoensgroente en -fruit

En waar moet je op letten als je duurzaam boodschappen wilt doen? Rosa gaf aan dat je het beste kan kiezen voor seizoensgroente en – fruit. En lokaal is beter dan landelijk, landelijk is beter dan internationaal. Maar let ook op keurmerken. En kies (af en toe) voor vegetarisch of veganistisch in plaats van voor zuivel en vlees. Want de milieubelasting van die producten is behoorlijk.

Lid worden van de Consumentenbond

De Consumentenbond wilde Astrid en Albert blij maken met een gratis lidmaatschap. Ze waren echter al lid! Niet zo gek want je hebt er veel aan om lid te zijn van de Consumentenbond. Kijk voor meer informatie: Lid worden van de Consumentenbond

TONZON thermoskussens

Het plafond is geïsoleerd met TonZon thermoskussens! In 1980 heeft het Nederlandse bedrijf TONZON een revolutionaire isolatiemethode ontwikkeld. Je kunt ook zeggen: het bedrijf heeft de thermosfles flexibel gemaakt. Met deze techniek kan je met minder ruimteverlies meer isolatiewaarde bereiken. Als je in een dak of onder de vloer genoeg ruimte hebt, dan kun je de warmtestroom vrijwel blokkeren. Het TONZON isolatiesysteem is het eerste systeem waarbij geen lucht meer wordt verkocht (en getransporteerd!). Alle TONZON materialen zijn volledig opvouwbaar.

EcoSavers® tochtrol hoes

De EcoSavers® tochtrol hoes is een universele en uitwasbare tochtstopper die gebruikt kan worden voor zowel deuren als ramen. Je kan eenvoudig de lengte en volume naar wens aanpassen. Deze tochtrol hoes kan je zelf opvullen met oude kranten, magazines, kleding, textiel etc. Je kunt oude materialen recyclen en deze een nieuwe functie geven als energiebespaarder. Door het hergebruik van eigen materiaal om de tochtrol te vullen, worden veel transportkosten
bespaard (ruimte en gewicht).

Stoppen die tocht!

Door de brievenbus, langs het kruipluik of ‘gewoon’ onder de deur door: tocht kan overal vandaan komen. Het zorgt voor kou en onnodig energieverbruik. De oplossing is simpel: maak alle naden en kieren in je huis dicht, bijvoorbeeld met tochtstrips of tochtband. Je huis voelt warmer, je verspilt minder energie en je helpt het klimaat.

Het dichtmaken van alle naden en kieren in een gemiddelde hoekwoning scheelt zo’n 70 m3 gas per jaar. Dat komt neer op een jaarlijkse besparing van € 60 (gasprijs 81,4 cent per m3, prijspeil 2020). En als de thermostaat dan ook nog een graadje lager kan (omdat het huis warmer aan voelt), dan bespaar je nog eens zo’n € 110 per jaar. Samen € 170 per jaar dus! (bron: Milieu Centraal)

Hier lees je meer over de verschillende isolatiematerialen voor kieren en naden en de kosten:

Gardena Micro Drip Systeem

Albert en Astrid kunnen nu tijd en water besparen met het Gardena Micro Drip Systeem. Waterbesparing tot 70% is mogelijk dankzij de afstelbare druppelkoppen en druppelbesproeiing (bron: Gardena). Albert en Astrid kunnen ook tijd besparen omdat ze de planten niet meer op de conventionele manier water hoeven te geven. En als ze op vakantie gaan, krijgen de planten gewoon op tijd water.

Xtra Warm Led

De Green Make Over Led Lampen Specialist Bas Lathouwers van XtraWarmLed verving alle energieverslindende TL lampen door flikkervrije, dimbare LED panelen voor in een systeem plafond. Veel beter voor de portemonnee en het milieu! Wist jij dat je, als je je verlichting 50% dimt, je ook je energieverbruik op verlichting met 50% vermindert?

Een Sleutelgat tuin?!

De sympathieke Green Make Over hovenier Bram Engberts van Engberts Hoveniers legde een heus sleutelgat tuin (African Keyhole garden) aan! Dit is een compacte, verhoogde tuin met een geintegreerd compostvat, die de tuin voedt. Het compostvat is gemaakt van een materiaal dat water en voedingstoffen doorlaat naar de grond waar de planten groeien. Het compostvat in het midden van de tuin produceert voedingsstoffen voor de planten die in de tuin staan. Het composteervat creëert ook warmte. Met die warmte wordt de bodem erom heen opgewarmd, wat een gunstige invloed heeft op de groei van de planten.

Heb je ook een vraag voor Bram? Redactie@greenmakeover.nl of kijk op zijn website: www.engbertshoveniers.nl

The Substitute

In deze boerderij moest in wat vroeger de stal was een workshopruimte worden gemaakt. De ruimte moest daarom opgeruimd, opgeknapt en multifunctioneel ingericht worden. Met tweedehands hout hebben Marieke en Machteld van The Substitute een magazijn gebouwd met grote klapdeuren. Op de buitenwand van het magazijn is een projectiescherm uitgespaard welke ook als whiteboard te gebruiken is. De oude tafels zijn verhoogd naar sta-werkhoogte en hebben wielen gekregen zodat de ruimte in een handomdraai te wisselen is qua opstelling. De ruimte heeft 3 extra tweedehands tafels gekregen die in hoogte verstelbaar zijn. Opgeknapt weer als nieuw! En omdat je 20% creatiever bent in een ‘groene’ ruimte hebben we planten en mospanelen gebruikt.

Laat je inspireren op www.thesubstitute.nl

The Substitute

The Substitute staat voor het duurzame alternatief en helpt je keuzes te maken op het gebied van duurzaam verbouwen en interieur.

Klik hier voor meer informatie

Voor The Green Makeover hebben Marieke en Machteld van The Substitute aan 2 afleveringen meegewerkt waarin ze diverse duurzame merken aan bod hebben laten komen.

Zij hebben een handige methode ontwikkeld die je goed kunt gebruiken als je zelf je huis gaat verbouwen of een nieuwe inrichting zoekt.

De SUB methode
Save – Use – Buy conscious

Save

We beginnen met de meest duurzame keuze, en dit is meteen ook de meest budgetvriendelijke categorie. Koester wat er al is door goed onderhoud, het opknappen of opnieuw stofferen van bestaande meubels of ga voor een mooi tweedehands item. Heb je nog ouders of een tante met een zolder vol herinneringen? Daar ligt ook een stukje van jouw geschiedenis. In de categorie Save ontstaat geen afval. Dit is daarom het aller duurzaamst.

Use

Van wasmachine, meubels, matras tot kinderspullen, voor alles is tegenwoordig een lease oplossing. 80% van onze spullen gebruiken we niet vaker dan één keer per maand. In sommige gevallen kun je dus beter betalen voor gebruik in plaats van het nieuw te kopen. Lease komt meestal met onderhoud en service. Dat kan heel veel kopzorgen schelen.

Buy conscious

Tot slot willen we, als we besluiten wat nieuws te kopen, wel kiezen voor de meest duurzame optie. Er zijn al veel innovatieve en mooie duurzame producten op de markt, van natuurlijk of gerecycled materiaal, lokaal gemaakt of circulair, wat betekent dat het product weer 100% gerecycled kan worden.

The Substitute heeft alle duurzame producten verzameld en maakt er een helder overzicht van. Van tweedehands tot nieuw en van keuken tot lampje.

Via de nieuwe website kun je heel makkelijk zoeken naar duurzame merken, makers en producten. Laat je inspireren op www.thesubstitute.nl

Of bezoek de Duurzame Woonbeurs op 26-28 maart 2021. Voor meer informatie: www.deduurzamewoonbeurs.nl.

SPRINKLR!

Zet je leven vol groen. Sprinklr bezorgt biologische tuinplanten en de groenste kamerplanten vers bij je thuis. Compleet met handige groene verzorgingstips waardoor je planten nog langer leven!

 

BUURMAN

Buurman Utrecht en Buurman Rotterdam zijn een werkplaats en bouwmarkt voor hergebruik van materialen. Wat ooit afval was krijgt bij hen een tweede leven. Ze helpen we ook een nieuwe generatie makers op weg. Want in hun werkplaats staat maken centraal. Van een workshop houtbewerking tot teambuilding met je collega’s ! Een aanrader.
www.buurmanutrecht.com
www.buurmanrotterdam.com

Verticale tuinen voor aan je muur.

Voor het eerst een betaalbare en duurzame oplossing. 100% natuurlijk, 0% onderhoud, altijd groen. Elk product wordt met liefde met de hand vervaardigd.

Alle mossen die gebruikt worden zijn echt en 100% natuurlijk. De hoogwaardige houtvezel frames (MDF) waarop de mossen bevestigd worden zijn FSC gecertificeerd en gemaakt in Duitsland.

Bij Draumr proberen we het kopen van design persoonlijk te maken. Wij vertellen je over het hoe en waarom van onze producten. En luisteren naar de ideeën van ondernemers en onze klanten. Dat zorgt niet alleen voor trendy en sfeervolle huiskamers, maar betekent ook dat jij koopt bij mensen met een echt verhaal. En bij Draumr geloven wij in verhalen.

VepaDrentea

VepaDrentea is koploper in duurzaam kantoormeubilair. In de aflevering laten Machteld en Marieke van The Substitute gebruikte tafels van VepaDrentea zien die ze in hun fabriek in Nederland weer helemaal als nieuw maakten. Refurbish noem je dat. Samen zijn Vepa en Drentea de enige kantoormeubelproducent die het complete assortiment in Nederland, dus lokaal, produceert.

Noppes

Kringloopwinkel Noppes Houten is één van de vijf vestigingen die Noppes Midden-Holland heeft.  Kijk voor mooie plantenpotten ook eens bij de kringloop bij jou in de buurt. De plantenpotten in deze aflevering zijn van Kringloopwinkel Noppes uit Nieuwegein & Houten.

WARMTESPIEGEL OP WIELEN

Plaatselijk warm!

Heb jij een koude ruimte maar vind je het zonde om de hele ruimte te verwarmen of is dat niet mogelijk? Dan kan je dit handige frame maken. Koop (tweedehands) hout, bestel een warmtepaneel of spiegel bij Tonzon en maak je eigen verrijdbare warmtebron. Zie hier de werktekening die The Substitute voor je maakte. Met de kortingscode: slimverwarmen krijg je tijdelijk 10% korting op de verbeterde warmtepanelen bij TonZon: https://tonzon.nl/warmtepaneel/

Infraroodpaneel

TonZon heeft warmtepanelen gemaakt die passen in een systeemplafond. De afmetingen van een 300 Watt paneel (60 x 60) zijn 595 mm x 595 mm en van een 700 Watt paneel (60 x 120) zijn 595 mm x 1195 mm. Daardoor zijn ze heel eenvoudig te plaatsen. Plafondplaatje eruit en warmtepaneel er in. Ze worden echter standaard geleverd met een een aparte beugel zodat je ze ook kunt plaatsen tegen een gewoon plafond of een muur.
Omdat ze heter worden dan 100 graden voel je de warmtestraling goed wanneer je er onder zit.

Tijdelijk 10% korting op de verbeterde warmtepanelen en de bureauverwarmer (wordt geplakt onder het bureau en verwarmt de benen). De kortingscode is:   slimverwarmen

https://tonzon.nl/warmtepaneel/

 

3M™ Thinsulate isolerende raamfolie

In de aflevering zie je hoe het top team van Systemline de isolerende 3M Thinsulate raamfolie aanbracht. Deze isolerende raamfolie is speciaal gemaakt om enkel glas van oudere (monumentale panden) beter te isoleren waardoor minder gestookt hoeft te worden. Daarnaast wordt het in huis comfortabeler doordat de folie de “koude val” in de winter aanzienlijk verminderd en in de zomer een groot deel van de zonnewarmte tegenhoudt zodat het binnen minder warm wordt.

Een mooie oplossing voor als men zonder al te grote verbouwingen of vervanging van kozijnen toch een comfortabeler en energiezuiniger huis wil krijgen.

Hoogwaardige vlakke geïsoleerde voordeur

Je kan eenvoudig een bestaande on-geïsoleerde (38mm) buitendeur laten vervangen door een hoogwaardige vlakke geïsoleerde 54 mm buitendeur. In dit geval met een raamwerk van hout met isolerende kern van hoogwaardig Polyurethaan (PU). Door het lasergestuurde inmeten van het kozijn past deze dikkere deur altijd in het bestaande kozijn. Meer dikte betekent meer isolatiemateriaal en minder stookkosten, een betere aansluiting met het kozijn door het gebruikte kaderrubber, geen tocht meer in huis en de deur is stabieler en sluit beter. Voor een volledig overzicht zie de factsheet: https://deurdirect.nl/inmeten-doen-we-zo/

Meer informatie over inmeten: https://deurdirect.nl/inmeten-doen-we-zo/

Homepage/Bestelpagina: https://deurdirect.nl/

De Klimaatjes

Op het eind van de aflevering lezen Bas, Bram en Ton de kinderen voor uit boeken uit de boekenserie De Klimaatjes! De Klimaatjes zijn zeven dierenvrienden die de hoofdrol spelen in de gelijknamige  prenten boekenserie van Clavis Uitgeverij. Via de prachtig geïllustreerde verhalen ervaren kinderen op speelse -en vaak humoristische-  wijze hoe we met elkaar onze leefomgeving fijn kunnen houden.

GreenWall

Albert en Astrid konden elkaar niet verstaan in de tuin op hun terras want die ligt aan een drukke rondweg. Het Green Make Over team kon dankzij de hulp van GreenWall een groen, duurzaam geluidsscherm plaatsen. Het wezenlijke verschil van Greenwall® groene geluidsschermen zit in de kern. De speciaal voor dit doel ontwikkelde vulling, een 100% natuurlijk substraat combineert functionaliteit aan esthetiek. Enerzijds zorgt het voor een uitstekende geluidisolatie, anderzijds voor een optimale plantengroei. De samenstelling van deze kern maakt dan ook deel uit van het patent.

Uniek is het feit dat er uitsluitend organische (biologisch afbreekbare) of recyclebare materialen worden toegepast, zonder milieubelastende elementen, kunststoffen, plastics of verontreinigingen. Dat is ook de reden dat de stichting NLGreenlabel het Greenwall® geluidsscherm beloont met een A-label op het gebied van Duurzaamheid.

Rose & Vanilla

Er zijn genoeg redenen om samen te genieten; een verjaardag, jubileum, bedankje, een nieuw huis, verbouwing of green make over… daar hoort verantwoord en lekkere taart bij! Rose&Vanilla maakt ambachtelijke patisserie met fantastische smaakcombinaties. Alles is glutenvrij en biologisch gecertificeerd, lactosevrij en ze hebben veel vegan opties. Zo kan je elk moment samen delen met taart!

IK BAKFIETS, JIJ BAKFIETS!

Gwen heeft een elektrische bakfiets te leen gekregen dit seizoen en daar is ze maar wat blij mee. De bakfiets is geleend van DOCKR. Flexibele abonnementen in bedrijfsvoertuigen.

De binnensteden slibben dicht en de CO2-uitstoot stijgt nog steeds. Daarom komen de elektrische bakfietsen, elektrische auto’s en bestelwagens van DOCKR voor logistieke uitdagingen in de binnenstad als geroepen. DOCKR biedt klein elektrisch vervoer waarmee ondernemers bijvoorbeeld snel, betaalbaar en schoon in de binnensteden kunnen bezorgen. Met flexibele contracten en een breed palet aan voertuigen helpt DOCKR een leefbare binnenstad mogelijk te maken.

 www.dockrmobility.nl  

RIDE, DON’T HIDE

Wie denkt dat elektrische scooters duf zijn, loopt echt achter. Deze coole elektrische scooter maakt onderdeel uit van het Green Make Over wagenpark in 2020. Noem het een combi van elektrische scooter en step. Een e-step voor volwassenen. Een bigwheel. Of een elektrische cruiser. Wij noemen het de RubRider. Met de elektrische batterij rij je 25 km per uur met een actieradius tot 70 km. Comfortabel, geen stinkende, vervuilende uitlaatgassen én geruisloos. Een elektrische scooter is eigenlijk een doodnormale scooter waarbij het benzine motorblok vervangen is door een elektromotor. In plaats van benzine te tanken, hoef je alleen de accu op te laden en dat is bovendien goedkoper. De RubRider isRDW-goedgekeurd en je hebt geen helm nodig!

 www.rubrider.nl  

Electrische Vouwfiets

De Brompton Electric mogen we dit jaar uitproberen van Kok Fietsen te Utrecht. Wij zijn verkocht. Deze elektrische vouwfiets krijgen ze mooi niet terug. De Brompton Electric vouw je zo maar op en kan je snel in de trein of in de kofferbak van je auto meenemen of onder je bureau opbergen. De accu zit in de tas voorop dus die haal je er zo af. Je kan de fiets ook zonder trapondersteuning gebruiken.

  www.kokfietsen.nl  

Bloemen zonder rotzooi!

De duurzaamste gouden gecertificeerde bloemist van Nederland; Ad Hosman uit Utrecht levert voor Green Make Over de prachtige duurzame bloemen. Bloemen die zonder gif en rotzooi zijn grootgebracht en waarbij de mensen die bijvoorbeeld de bloemen plukken ook eerlijk betaald worden. Het resultaat spreekt voor zich! Kijk op https://www.barometerduurzamebloemist.nl/27/home.html voor een duurzaam gecertificeerde bloemist bij jou in de buurt.

 www.adhosman.nl  

Deel dit bericht