GREEN MAKE OVER AFLEVERING #3 ARNHEM

beheerderAfleveringen

GEZIEN IN GREEN MAKE OVER AFLEVERING 3
GREEN MAKE OVER TIPS & TOOLS

Hieronder tref je een overzicht aan van hetgeen er in aflevering 3 aan de orde is geweest.

“12 verschillende huishoudens, 12 verschillende gemeentes, 12 verschillende hulpvragen en 12 afleveringen boordevol uiteenlopende keuzemogelijkheden op maat.
Geen aflevering zal hetzelfde zijn. Eén ding is wel altijd hetzelfde: elke aflevering zit boordevol uiteenlopende keuzemogelijkheden om een beetje ‘groener’ te leven, tegelijkertijd geld te besparen en alsnog lekker te kunnen blijven leven.”

“In Arnhem moet de familie Artuç rondkomen van 100 euro per week. Voor hen is besparen op energie en water helemaal zeer welkom. Daarom gaat het Green Make Over team juist bij hen langs met al hun besparingstips en -tools. “

BIOBUDGET BOEK

BioBudget is een propvol boek geworden met heel veel inspiratie, volop no waste tips en met meer dan 80 budgetrecepten met biologische groenten in de hoofdrol. Voor een biologisch én betaalbaar leven! Verkrijgbaar via uitgeverij Loopvis.

 Bestellen

FREECYCLING

FREEcycling is net iets anders dan Recycling. FREEcycling is het gratis weggeven van spullen die je zelf niet meer gebruikt zodat anderen er nog van kunnen genieten.

In deze aflevering maakt Ruby de kinderen blij met speelgoed dat ze hen mocht geven namens de familie uit Delft uit aflevering 2. Zij gebruikten het speelgoed niet maar maar het was nog prima speelgoed.

UPCYCLING

Bij UPcycling worden er oudere spullen verwerkt tot nieuwe producten waarbij er een nieuwe waarde aan toegevoegd wordt.

Voorbeelden:

Nikki Giling maakt tassen van oude luxaflex

RECYCLING

Bij REcycling hergebruik je spullen en kleding. Dit is allang geen stoffige bende meer maar juist hip en happening!

Voorbeelden:

Kringloopwinkel 2Switch the Arnhem. Hier kopen tussen de 500-800 mensen per dag mooie (bijna) nieuwe items.

Onze hovenier Bram Engberts maakte van alle tegels in de tuin die overbodig waren een statafel met duurzaam Douglas hout.

Tweedehands Lundia kasten transformeerden het schuurtje van de familie Artuç in een heus kledingmagazijn. Een Lundia-plank buigt niet door, ook niet als ie al jaren oud is. Het is daarmee een uiterst duurzaam houten stellingkastensysteem en is het uitermate geschikt om tientallen jaren (“Lundia koop je niet voor even, maar voor de rest van je leven”) in vele uitvoeringen keer op keer te worden hergebruikt: van huiskamermeubel tot stellingkast in de schuur.

REPAREREN EN NIET WEGGOOIEN!

Oh nee, die rits is lam! Ik gooi het rokje of de broek maar weg! Herken je het? Niet weggooien hoor!! De gouden tip van Judy Cerfontaine: met een tangetje druk je heel simple de zijkanten van de ritsloper een beetje aan en klaar is kees.

LOKALE ENERGIE BESPAARTIPS

In Arnhem zijn ze goed bezig. Als inwoner kan je een zogenaamde ‘bushalte’ aanvragen als je verder wilt met groen, energie of leefbaarheid in je wijk. Ook kun je het busje gebruiken om je duurzame buurtactiviteit meer aankleding te geven. LIJN 2030 is helemaal duurzaam. Het is een antieke Volkswagen Transporter uit 1973. De bus is getransformeerd tot een modern kantoor en is geheel duurzaam. Elektrisch dus en van binnen met gerecycled materiaal.

Energieloket Midden-Gelderland

Het Energie Loket Midden Gelderland is een laagdrempelig platform om je te informeren en te inspireren over energiemaatregelen.
Je vindt hier voorbeelden uit jouw omgeving en je kunt hieronder een antwoord krijgen op jouw energie-vragen in 3 eenvoudige stappen.

DUURZAAM VERVOER
Groene rijders

Groene Rijders is een CO2 neutrale, logistieke dienstverlener voor de (binnen)stad die zorgt voor fijnmazige en klantvriendelijke bezorging van goederen (food & non-food) binnen de stadsgrenzen.

ELEKTRISCHE AUTO

Joep van Ewijk van JustLease is onze EV auto expert en weet ook alles van duurzame private lease of deelauto constructies. Heb je een vraag , vraag het Joep!

VRAAG OVER ISOLATIE?
VRAAG HET AAN TON WILLEMSEN.

SLIMME ISOLATIE OPLOSSINGEN EN BESPAARTIPS

Onze isolatie expert Ton Willemsen, oprichter van TONZON, schiet te hulp met zijn met slimme isolatie-oplossingen en handige isolatie bespaartips. Dus wil je meer weten over isolatie?! Mail Ton!

 Mail Ton!

Radiatorfolie

Alle radiatoren zijn voorzien van TONZON radiatorfolie. Dit houdt warmteverlies flink tegen naar de koude buitenmuur.

VLOER ISOLATIE

Het leeuwendeel van de gasbesparing bij deze Green make Over is ook nu weer te danken aan het feit dat TONZON de isolatiewaarde van deze vloer fors  heeft verbeterd met drijvende bodemfolie en TONZON thermokussens. De kruipruimte is eerst flink uitgegraven. De koude voeten zijn hiermee verleden tijd maar ook verkleint het de kans flink dat de kinderen, die nu al vaak verkouden en ziek zijn, astma ontwikkelen. Het gezin Artuç had namelijk diverse kleedjes liggen maar door het ontbreken van vloerisolatie is de kans op huisstofmijt erg groot. En als je gevoelig bent voor het ontwikkelen van Astma dank an je 6 x sneller Astma krijgen stelt onze isolatie expert Ton Willemsen. Honderdduizenden Nederlanders kunnen dus baat hebben bij deze aanpak.

ZOLDER ISOLATIE

Er is geen dakisolatie aangebracht maar aangeien er geen plannen zijn om kamers te maken op zolder, is er nu isolatie aangebracht tussen de draagbalken op zolder zodat er minder warmteverlies van de slaapkamers naar de zolderruimte is.

VERLICHTING

Onze LED lampen expert Bas Lathouwers heeft alle onzuinige lampen vervangen voor LED lampen. En hij heeft dubbele AR111 LED spots opgehangen in de woonkamer met strak grijs design. Dim to warm van 2800 naar 2200K via een triac dimmer.

 Meer informatie

WAKA WAKA LICHTJE

Om onder de vloer te kunnen kijken gebruikt Gwen een handig WakaWaka lampje die werkt op zonne-energie. Dan heb je ook geen kabel nodig en het lampje kan je ook overal neerzetten.

 Meer informatie

TUIN

Een levende tuin

Onze top hovenier Bram Engberts doet altijd wonderen met de tuinen die we aantreffen. Hij maakt er met recht ‘levende tuinen’ van. Heb je een vraag over je tuin, vraag het onze Bram!

Gardenlux Infiltratieput

Met deze put kan je het hemelwater in je tuin opvangen én naar de planten leiden! Scheelt weer water en natte voeten!

Eetbare border

Bram heeft een eetbare border gemaakt met veel kruiden, groenten en fruit. Dit is natuurlijk lekker maar bespaart ook nog eens flink in de portemonnee. De border is opgehoogd met Gardenlux stenen.

 Meer informatie

INSEKTEN HOTEL

Een insectenhotel is een speciaal geconstrueerde insectenschuilplaats. Zonder insecten kan de mens haast niet overleven dus we kunnen er maar beter voor zorgen dat er niet nog meer uitsterven.
Het insectenhotel moet opgehangen worden op een zonnige plek richting zuiden en met veel bloemen in de omgeving. Er komen geen bijen en andere insecten af op hotels gericht op het noorden of hangend in de schaduw of onder bomen. Een hotel gaat een jaar of twee of drie mee en wordt dan minder geschikt door schimmels en scheuren.

WASSEN

Karin Bos van Bosch heeft Ayfer blij gemaakt met de Bosch WAYH2742NL wasmachine uit de HomeProfessional serie. Deze beschikt o.a. over een beladingssensor die het vulgewicht toont en geeft meteen doseeradvies. Overdosering wordt meteen gedetecteerd. De wasmachine behoort tot energieklasse A+++ -30%.  De ActiveWater Plus technologie: bespaart geld en beschermt het milieu dankzij efficiënt watermanagement. Om waterverspilling te voorkomen, stemt de sensor het exacte waterverbruik af op de was, op basis van de textielsoort en de hoeveelheid.

 Meer informatie

Roy weet raad

Slimme energie-oplossingen en bespaartips

Eneco’s omschakeladviseur Roy helpt elke aflevering een gezin met slimme energie-oplossingen en handige bespaartips. Heb je ook een vraag aan Roy, wil je tips of advies? Stel je vraag op de online Community van Eneco.  Roy en zijn collega’s helpen je graag verder!

 Meer informatie

PROFITEER VAN ZONNE-ENERGIE MET ENECO STUKJEZON®

Met Eneco StukjeZon® kan iedereen profiteren van zonne-energie. Zonder zonnepanelen op je dak. Met StukjeZon wek je namelijk zonne-energie op via een zonnepaneel in een Nederlands zonnepark. Hiermee verlaag je 5 jaar lang je energierekening met € 15 per StukjeZon per jaar.

Deel dit bericht