GREEN MAKE OVER AFLEVERING #2 DELFT

beheerderAfleveringen

GEZIEN IN GREEN MAKE OVER AFLEVERING 2
GREEN MAKE OVER TIPS & TOOLS

“12 verschillende huishoudens, 12 verschillende gemeentes, 12 verschillende hulpvragen en 12 afleveringen boordevol uiteenlopende keuzemogelijkheden op maat.

Geen aflevering zal hetzelfde zijn. Eén ding is wel altijd hetzelfde: elke aflevering zit boordevol uiteenlopende keuzemogelijkheden om een beetje ‘groener’ te leven, tegelijkertijd geld te besparen en alsnog lekker te kunnen blijven leven.”

vraag over isolatie?
Vraag het aan Ton Willemsen.

SLIMME ISOLATIE OPLOSSINGEN EN BESPAARTIPS

Onze isolatie expert Ton Willemsen, oprichter van TONZON, schiet te hulp met zijn met slimme isolatie-oplossingen en handige isolatie bespaartips. Dus wil je meer weten over isolatie?! Mail Ton!

 Mail Ton!

VLOERISOLATIE

In Delft verdwijnt in het huis van Max en Robinia het meeste gas door de vloer omdat de hoofdverwarming bestaat uit vloerverwarming, terwijl de vloerisolatie te dun is en grote lekken vertoond.

 Meer informatie

Het leeuwendeel van de gasbesparing bij deze Green make Over is dan ook te danken aan het feit dat TONZON de isolatiewaarde van deze vloer fors  heeft verbeterd met drijvende bodemfolie en TONZON thermokussens. De kruipruimte was eerst een vieze natte bende is nu een schone droge (opslag)ruimte. De vloerverwarming wordt nu sneller warm, bereikt een hogere temperatuur en houdt de warmte langer vast. Hiermee is het huis ook gereed gemaakt als de woning straks van het gas af moet. Honderdduizenden Nederlanders kunnen dus baat hebben bij deze aanpak.

 Meer informatie

CV ketel isolatiefolie

Ook de CV ketel en bijbehorende buizen verloren onnodig warmte aan de omgeving. Daarom is deze ook ingepakt in TONZON folie.

 Meer informatie

STANDBY KILLERS

Apparaten gebruiken ook energie terwijl ze op stand-by of ‘uit’ staan, maar de stekker nog in het stopcontact zit. Dit heet sluipverbruik. Sommige apparaten doen het niet zonder stand-by stand (de cv-ketel en de elektronische deurbel), maar veel sluipverbruik is makkelijk te voorkomen door een stand-by killer te gebruiken. Een huishouden is per jaar gemiddeld 450 kWh kwijt aan sluipverbruik. Dat is 100 euro per jaar. Driekwart daarvan is te vermijden door de apparaten echt uit te zetten: dat bespaart jaarlijks niet alleen veel energie uit fossiele brandstoffen (en dus CO2-uitstoot), maar ook tientallen euro’s!

 Meer informatie

DOUCHETIMER

Een gemiddelde douchebeurt in Nederland is 9 minuten. Als je die 9 minuten beperkt tot 5 minuten bespaar je 60 euro per jaar. Deze douchetimer geeft een groene kleur als je binnen de 5 minuten blijft. Verkleurt het licht blauw dan is het tijd om de kraan dicht te doen en jezelf af te drogen. Tenminste als je centen wil besparen EN goed wil doen voor onze toekomstige generaties.

En het geeft je zeeën van extra tijd! Met 9 minuten staat elke Nederlander gemiddeld in zijn of haar hele leven 120 dagen onder de douche. Dat is 1,5 dag per jaar. Bedenk maar eens wat je met de extra tijd kunt doen, als je na 5 minuten al de douche uitzet.

 Meer informatie

WATERBESPARENDE DOUCHEKOP

De familie Meltzer heeft ook een waterbesparende douchekop gekregen. In dit geval van Niebla. Een goede waterbesparende douchekop geeft hen namelijk minstens evenveel douchecomfort, maar bespaart ook nog eens 20 procent op water en energiegebruik ten opzichte van hun standaard douchekop. Als je een regendouche (extra grote douchekop) inruilt voor een spaardouchekop, bespaar je zelfs 60 procent!
Een gemiddeld huishouden bespaart jaarlijks 7500 liter warm water en bijna 45 m3 gas, dat is goed voor 45 euro.

 Meer informatie

Roy weet raad

Slimme energie-oplossingen en bespaartips

Eneco’s omschakeladviseur Roy helpt elke aflevering een gezin met slimme energie-oplossingen en handige bespaartips. Heb je ook een vraag aan Roy, wil je tips of advies? Stel je vraag op de online Community van Eneco.  Roy en zijn collega’s helpen je graag verder!

 Stel je vraag

Toon® van Eneco, de slimme thermostaat die je helpt besparen

Met de Toon thermostaat bedien je de verwarming en zie je precies hoeveel energie je verbruikt en wat het kost. Zo bespaar je gemakkelijk op je energierekening. Via internet verbind je Toon met andere slimme apparaten in huis.

 Meer informatie

Weet wat je opwekt met Zon op Toon

Maak je net als Max gebruik van zonnepanelen? Haal dan Zon op Toon in huis. Zo heb je altijd informatie over je verbruik én opwek bij de hand, in kWh en euro’s.

 Meer informatie

Slimme stekkers

Eneco’s omschakeladviseur Roy bracht slimme stekkers aan in het huis van de familie Meltzer. Op Toon zie je daarmee precies hoeveel energie de aangesloten apparaten verbruiken. Zo pik je de stroomslurpers in huis er zo uit.
Met de Toon-app schakel je de stekkers op afstand in- of uit. Handig als je de waterkoker alvast wilt voorverwarmen vanaf de bank.

Meer informatie

Verspillingschecker

Zonder dat je het door hebt, verbruiken veel apparaten in huis meer energie dan nodig. Daarom is er nu de Verspillingschecker: jouw geheime wapen in de strijd tegen energieverspilling. Reken af met energieslurpende apparaten in huis en krijg bespaartips. Je vindt de Verspillingschecker in de Toon-app.

 Meer informatie

TUIN

Onze hovenier Bram Engberts van Engberts Hoveniers maakt zulke prachtige levende tuinen! Dat geloof je gewoon niet! Iedereen wil een tuin van hem. Heb je een vraag of zijn tuinen of wil je meer informatie, mail Bram.

Zwevende tegelvloer

Er is door onze top hovenier Bram Engberts een zwevende tegelvloer van het merk Gardenlux in de voortuin geplaatst. Deze is op pootjes geplaatst zodat het hemelwater tussen de voegen kan weglopen en ze gebufferd wordt onder de bestrating in het zand of aarde.

 Meer informatie

Wormenhotel

Ook is er een wormenhotel geplaatst. Samen met de wormen composter je jouw GFT in 5 weken tijd in zijn geheel. Het vrijgekomen vocht is weer goed te gebruiken als meststof, verdund met 1 liter vocht op 10 liter water.

Biodiversiteit

De achtertuin was goed ingedeeld qua hoeveelheid verharding. Wij hebben hier veel bloeiende planten aan toegevoegd om ook hier de biodiversiteit te vergroten.

Xclusive Gardens

En er kan nu gegeten worden uit eigen tuin. In de Xclusive Gardens Plantenbakken is fruit en groente geplant, Niet alleen lekker maar ook goed voor de portemonnee.

LED VERLICHTING

Jullie hadden al veel zuinige ledlampen. Goed bezig.
Die paar oude gloeilampen zijn door onze LEDlampen expert Bas Lathouwers vervangen dus jullie huis is nu helemaal LED.

 Meer informatie

WASHOK

Om alle uren dat Robinia in het washok zit, nog aangenamer te maken voor haar heeft Robinia duurzame opvouwbare wasmanden gekregen van Brabantia:

 Meer informatie

Het oog wil ook wat daarom zijn de oude, kapotte wasmanden vervangen door deze fraaie witte exemplaren van Brabantia.

 Meer informatie

ELEKTRISCH VERVOER

Met de keuze voor een elektrische auto – in plaats van benzine of diesel – draag je bij aan een gezondere leefomgeving én daalt je CO2-uitstoot. Het aanbod van elektrische auto’s groeit en deze auto’s worden elk jaar beter betaalbaar. Hoewel het meer energie kost om een auto met accu te maken stoot de stekkerauto uiteindelijk 50% minder CO2 uit. Dat komt doordat een auto op fossiele brandstof (benzine) tijdens het rijden veel meer CO2 uitstoot. Als je naar de productie én de hele levensduur kijkt, is de elektrische auto de groenste: bij de elektrische auto komt in totaal 29.900 kilo CO2 vrij, bij de auto met uitlaat is dat 58.600 kilo CO2. Bijna twee keer zoveel dus. Ook is elektrisch rijden schoner als je kijkt naar de luchtkwaliteit.

 Meer informatie

EV VERVOER

Jullie hebben nu een paar weken een elektrische bakfiets en auto te leen. Goede reden dus om jullie benzineslurpers wat vaker te laten staan.

stijlvolle multi-afvalbak van BinBang

Tot slot jullie milieustraatje in de keuken. Heel nuttig maar een doorn in het oog van Robina. Daarom hebben we een stijlvolle multi-afvalbak van BinBang geplaatst.

  1. Gemaakt van gerecycled plastic.
  2. Geproduceerd in Nederland (Emmen)
  3. Gemakkelijk afval scheiden (impact, yeah!)
 Meer informatie

KLEDING - Helene Oudman is onze slow fashion expert

Met het oprichten van IKIGAI-LABELS wil ze zoveel mogelijk mensen laten zien wat kleding voor positiefs kan betekenen; voor jezelf en voor de maker. Slow fashion is uniek, tijdloos en gemaakt door ouderwets vakmanschap, zonder uitputting van planeet of mens.

Op alle fronten mooi dus! In deze aflevering verrast ze de familie Meltzer met kleding van:

Brandmission https://www.brandmission.nl/
Broer en Zus https://www.broerenzus.nl/
Goat Organic Apparel https://goatorganicapparel.com/

Deel dit bericht