GREEN MAKE OVER AFLEVERING #2 UTRECHT

beheerderAfleveringen seizoen 2022

GEZIEN IN GREEN MAKE OVER AFLEVERING 2 - SEIZOEN 3 / UTRECHT
GREEN MAKE OVER TIPS & TOOLS

PRAKTISCHE TIPS, ACTIES EN TOOLS AFLEVERING UTRECHT OP EEN RIJTJE

“Elke week een ander huishouden, een andere hulpvraag en andere gemeente. Geen aflevering is dan ook gelijk aan de vorige. Eén ding is wel altijd hetzelfde: elke aflevering zit boordevol uiteenlopende tips, doe het zelf acties & tools om lekker, comfortabel en stijlvol te wonen met minder (energie)kosten en minder klimaatstress! Uiteraard is het aan jou om te bepalen wat je er uiteindelijk mee doet en welke vorm, merk, items je kiest. En vergeet niet… je eigen gedrag is het allerbelangrijkste. Als je je de deuren en ramen open laat staan terwijl je verwarming staat te loeien, schiet het nou eenmaal niet op. Hieronder belichten we in ieder geval nog even de items, tips, doe het zelf acties en tools van onze partners die je in deze aflevering zag.”

DIY INSPIRATIELIJST MILIEUCENTRAAL

Aan de slag met duurzaam leven? Er zijn heel wat acties die jij zelf kunt uitvoeren.

Milieu Centraal inspireert je met een actielijst vol doe-het-zelf ideeën. Op hun website vind je de bijbehorende tips en instructies. Dus stel je eigen lijst samen, ruim wat tijd in, roep hulptroepen erbij, en ga aan de slag! In één weekend krijg je meer acties voor elkaar dan jij wellicht denkt!

Milieu Centraal

Milieu Centraal is voor het derde jaar op rij de onmisbare motor achter Green Make Over. Milieu Centraal is dé praktische gids voor duurzame tips en adviezen. Hoe kan ik in mijn vloer isoleren en wat bespaar ik dan? Wat is een klimaatvriendelijk gerecht? Hoe groot is de impact van vliegen? Waar laat ik een oude videoband? Met Milieu Centraal ontdek je wat je zelf kunt doen, en hoe je dat aanpakt.

SpeedComfort radiatorventilator

SpeedComfort radiatorventilatoren zorgen ervoor dat de warmte van je radiator sneller in de kamer komt en beter wordt verdeeld. Je kamer komt in de helft van de tijd op temperatuur. Dat is meer comfort. En daarnaast ga je flink besparen op je gasgebruik. Ze maken nauwelijks geluid en zijn in een handomdraai te plaatsen.  De SpeedComfort radiatorventilatoren verbruiken €0,16 stroom in een heel jaar en zijn geschikt voor de meeste radiator en convectoren.

De samenwerking tussen SpeedComfort en Green Make Over dateert al vanaf de start van Green Make Over in 2019! Niet zo gek als je bedenkt dat die kleine maar o zo krachtige SpeedComfort radiatorventilatoren ervoor zorgen dat de warmte van je radiatoren naar boven worden geblazen waardoor je huis sneller warm is.

Voor meer informatie: www.speedcomfort.nl

GARDENLUX - OUD HOLLANDSE ECO TEGELS

ECO-tegels van Gardenlux zijn een uitstekende oplossing om ons rioolstelsel te ontlasten en onze grondwaterhuishouding te verbeteren. Het ontwerp van de zeskantige open ECO-tegel zorgt ervoor dat het hemelwater soepel in de bodem infiltreert. Bovendien wordt de tegel duurzaam gemaakt van gerecycled grind uit het sloopproces (betongranulaat). 
Deze bijzondere tegels kun je gebruiken voor het creëren van een paadje in de tuin, of bijvoorbeeld om de oprit mee te bestraten.

INVROHEAT INFRAROOD WARMTEPANEEL

Wil jij gerichte stralingswarmte dan is een infrarood warmtepaneel misschien wat voor jou. Invroheat leverde een warmtepaneel in de kleur van het plafond voor Daniëlle en haar dochters. Duurzame energie en aanmerkelijk goedkoper dan gas. Een paneel van 650W verwarmt een ruimte tot 13m2. Het paneel is voorzien van verwijderbare folie, heb je genoeg van de afbeelding, dan bestel je een nieuwe en plak je deze op het paneel. Gezonde warmte met een eigentijdse uitstraling.

WARP WANDVERWARMING

Je zag hoe de muur in de badkamer met een WARP Wandverwarming op waterbasis veranderden in één grote, onzichtbare radiator waarbij de warmte gelijkmatig wordt verdeeld. Dé oplossing voor een stijlvol interieur zonder radiatoren en voor extra comfort. Verwarming in de muren is ook een goed idee als vloerverwarming technisch niet mogelijk is of als er een mooie (historische) vloer ligt die in tact moet blijven. De verwarming is ook geschikt als hoofdverwarming.

Warmtebeeld camera

Waar verliest je huis nou veel warmte?
Met deze camera kan je het hele huis doorzoeken naar tochtgaten en energielekken.
Diverse gemeenten bieden gratis quick-scans met warmtebeeldcamera’s aan. Als je zelf een warmtebeeldcamera wil aanschaffen kan je bijvoorbeeld kijken op  www.warmtebeeldcamera.nl

Tip: Gebruik de warmtebeeldcamera in de ochtend. Het is dan koud buiten en daardoor kan je het beste zien waar de lekken zitten in je huis.

Groendak, sedumbedekking, subsidie

SEDUM CASSETTESS
Sedum Cassettes zijn de snelste manier om zelf een groen dak te maken.

  1. Leg de beschermende folie op het dak
  2. Plaats de sedum cassettes op het dak (15-20 cm van de rand af blijven)
  3. Vul de zijkant van je groene dak (ca. 15-20 cm.) op met grind.

Klaar!

De voordelen van een groen dak zijn groot. De dakbedekking gaat langer mee, je creëert extra biodiversiteit in de tuin en een sedum dak vangt water op dat anders meteen het riool in zou lopen. Op die manier voorkomt  jouw sedum dak wateroverlast bij jezelf of bij de buren. Tot slot isoleert een sedum dak iets beter dan een traditioneel dak. Vooral regengeluid wordt door een sedumdak goed geabsorbeerd.
Online vind je diverse aanbieders van sedum cassettes.

Radiatorfolie

Een radiator straalt een fijne warmte uit en maakt het behaaglijk in huis. Toch straalt een radiator niet alleen warmte de kamer in, maar ook naar buiten via de muur erachter. Met radiatorfolie kun je onzichtbaar energie besparen en misschien wel belangrijker; het is sneller warm! Per m2 folie bespaar je gemiddeld 8 euro per jaar. In een hoekwoning gemiddeld 30 euro per jaar volgens Milieu Centraal.

Deze folie kan je online overal bestellen. Bijvoorbeeld bij:

Ledlampen

Xtra Warm Led

Onze vaste Led Lampen partner is ook dit jaar weer Xtra Warm Led. Xtra Warm Led is een in ’s-Hertogenbosch gevestigd bedrijf dat alle mogelijke LED verlichting oplossingen lever ten gespecialiseerd is in Xtra Warme LED verlichting. Xtra Warm betekent kleurtemperaturen van 2700K en lager zodat je, terwijl je bespaart op je energiekosten, geen concessie hoeft te doen aan de sfeer.

Vervang oude gloei-en halogeenlampen door ledlampen. Ook als ze het nog doen. Gemiddeld bespaar je daarmee 55 euro per jaar. En vergeet niet lampen uit te doen als je ergens weggaat. Dat bespaart ook een hoop!

Homebox brievenbus

SLIMME BRIEVENBUS
In deze aflevering zag je hoe Daniëlle en haar dochters een brievenbus monteerde, waardoor warmteverlies (lees: energieverlies) tegengehouden wordt. Met de Homebox, een geïsoleerde en tochtvrije brievenbus, kan je tocht en kou in de gang tegengaan. Gemakkelijk te plaatsen in de deur of het kozijn.

Tochtstrips

Vincent bracht in het huis tochtstrips aan. Tocht zorgt voor kou en onnodig energieverbuik. Als alle naden en kieren dicht zijn, kan de verwarming vaak ook een graadje lager. In een gemiddelde hoekwoning scheelt dat bij elkaar zo’n 170 euro per jaar (bron: Milieu Centraal). 
Kijk voor meer informatie op:

Kozijnfolie

Kozijnfolie verbetert tijdelijk de isolatiewaarde van je enkel of dubbel glas. Enkel glas wordt als ware dubbel glas, en dubbel glas wordt HR- glas. Raamfolie isoleert minder goed dan Hr of triple glas maar het is wel goedkoper dan nieuw glas.

Kijk voor meer informatie over raamfolie op:

Buro floris

Buro Floris maakt exclusieve, stijlvolle en zelfs prijswinnende tuinontwerpen. Jorine Boogaard is gepassioneerd tuin- en landschapsontwerper.Ze ontwerpt exclusieve tuinenen waarbij een duidelijke filosofie gecombineerd wordt met een vakkundig oog voor detail. Haar ontwerpen zijn dan ook meer dan een paar mooie, bij elkaar passende lijnen op papier. Ze wil bijzondere tuinen maken, verrassende buitenruimten waar mensen zich thuis voelen. Waar ze trots op zijn.

Wisse tuinen

De visie van wisse tuinen is groen denken. Langzamerhand verdwijnt de groene tuin. Plantenborders maken plaats voor tegels en tuinafscheidingen. Voor wisse tuinen is groen juist de beleving in de tuin. Het groen wordt met oog op duurzaamheid, praktisch toegepast in de tuin. Wisse tuinen kan duidelijk inzicht geven in het ontwerp, aanleg en het onderhoud van uw tuin.
Kijk voor meer info op:

Global Goals

De Global Goals zijn door 193 wereldleiders vastgesteld. Dit zijn 17 duurzame ontwikkelingsdoelen die als doel hebben; een gezonde toekomst voor de wereld. Deze betere wereld wordt gecreëerd door armoede te beëindigen, ongelijkheid te bestrijden en de urgentie van klimaatverandering aan te pakken.

Stichting ANNE

Alle Nederlanders Nieuwe Energie
Bij ANNE deden Daniëlle en haar dochters inspiratie op en maakten ze nader kennis met de global goals. Bij ANNE kan iedereen terecht voor meetings, producten, events, werkplekken en producties. Het is dé duurzame ontmoetingsplek in hartje Utrecht. Je kan er vergaderen of werken op een duurzame locatie.

Deel dit bericht