GREEN MAKE OVER AFLEVERING #3 AMERSFOORT

beheerderAfleveringen seizoen 2020

GEZIEN IN GREEN MAKE OVER AFLEVERING 3 - SEIZOEN 2
GREEN MAKE OVER TIPS & TOOLS

PRAKTISCHE TIPS EN TOOLS AFLEVERING AMERSFOORT OP EEN RIJTJE

“10 verschillende huishoudens en 2 verschillende scholen, 12 verschillende gemeentes, 12 verschillende hulpvragen. Geen aflevering is dan ook gelijk aan de vorige. Eén ding is wel altijd hetzelfde: elke aflevering zit boordevol uiteenlopende tips & tools om lekker, comfortabel en stijlvol te wonen met minder (energie)kosten en minder klimaatstress! Uiteraard is het aan jou om te bepalen wat je er uiteindelijk mee doet en welke vorm, merk, items je kiest. En vergeet niet… je eigen gedrag is het allerbelangrijkste. Als je je de deuren en ramen open laat staan terwijl je verwarming staat te loeien, schiet het nou eenmaal niet op. Hieronder belichten we in ieder geval nog even de items, tips en tools van onze partners die je in deze aflevering zag.”

Stand-by killers

Stekkers die in het stopcontact zitten van apparaten die niet gebruikt worden leveren je alsnog onnodig stroomverbruik op. Door gebruik van Stand-by killers kan je 75% van dit zogenaamde sluipverbruik voorkomen (bron: Milieu Centraal.) Je hebt ze in verschillende soorten en maten. Met de USB lader met 6 poorten kan je met 1 druk op de knop al je opladers uit doen én je hoeft voortaan alleen nog maar een USB snoertje te kopen en geen extra blokje meer.
Je hebt ze in alle soorten en maten zoals je hier kunt zien.

Meten is weten!

Met een energiemeter kun je het energiegebruik in huis per apparaat meten.

De online Energie Vergelijker
Wist jij dat je vaak heel veel kunt besparen door regelmatig over te stappen naar een nieuwe energieleverancier. Met de Energie Vergelijker van de Consumentenbond kun je eenvoudig zelf bepalen voor welke leverancier je kiest en kun je aangeven wat je belangrijk vindt. Bijvoorbeeld ‘de goedkoopste’ of ook ‘de groenste’ kiezen. De tarieven worden elke dag actueel gehouden. Met het Energiecollectief regelt de Consumentenbond dan ook nog een voordelig aanbod voor groene energie.

VVE

Heb jij ook te maken met een Vereniging van Eigenaren (VVE) waar je lid van bent? Dan ben je met alle andere eigenaren van het gebouw of de plek waar je woont verantwoordelijk voor het onderhoud aan het pand. Voor grotere energiebesparende maatregelen voor de buitenmuren en het dak bij Iris moest dat dus samen met de VVE worden opgepakt.

Lees dan hier meer over VVE’s en wat je dan wel en niet kan:

Gratis lidmaatschap van de Consumentenbond

Joyce maakte Iris erg blij met een gratis lidmaatschap van de Consumentenbond want dat levert niet alleen veel weetjes op waarmee ze nog beter met haar moeder kan praten maar ook veel voordeel. Kijk voor meer informatie:

Solar Ventilator bouwpakket

Hoe leuk is het als kinderen al vroeg spelenderwijs kennis maken met de kracht van gratis zone-energie? De Solar Ventilator Bouwpakket geeft hen ook nog eens op zonnige dagen een beetje verkoeling. Het bouwpakket kan snel in elkaar gezet worden. Zodra er zonlicht op het zonnepaneel (4 Volt) valt, draait de Solar ventilator en biedt het verkoeling.
Niet geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar. Aanbevolen leeftijd vanaf 8 jaar. Leuk cadeautje voor de feestmaanden of verjaardag?

40 uur licht op zonne-energie

Met deze WakaWaka zaklamp, een compacte, uiterst efficiënte zaklamp op zonne-energie, kun je zien en gezien worden.
Ben je ‘s nachts buiten? Hoe lang je ook op pad bent, je hebt altijd stroom bij je. En daarnaast maak je door elke aankoop ergens ter wereld schone elektriciteit toegankelijk voor iemand die dat hard nodig heeft.

Isoleren = besparen!

Het is haast niet te geloven maar met een klein beetje isolatiefolie kan je in je huis op heel veel verschillende manieren snel en relatief voordelig energie besparen. Waarom? Omdat de folie ervoor zorgt dat de warmte blijft waar het moet zijn en niet gaat naar ruimtes die helemaal niet warm hoeven zijn. En… er hoeft geen vakman aan te pas te komen. Je kan het gemakkelijk zelf doen. Doe de folie bijvoorbeeld achter je verwarmingen, om je boiler, om je cv-ketel, pak de energieleidingen in kasten in, gebruik het als rolgordijn voor de ramen, bevestig het onder je vloer of breng het aan tegen een koude muur. Hier zie je een aantal instructiefilmpjes.

Wij lieten in het programma de TonZon folie zien. Hier vind je meer informatie en kan je ook direct bestellen.

MUURISOLATIE

VOERISOLATIE

RADIATORISOLATIE

PLAFOND ISOLEREN

Een ongeïsoleerd dak van binnenuit tegen het plafond isoleren en mooi afwerken zonder al teveel gedoe? Het kan! Met of zonder print. Met of zonder verlichting! Holland Plafond liet in deze aflevering zien hoe. Zij brachten isolatiemateriaal aan en vervolgens een groot naadloos doek dat onder je bestaande plafond wordt gemonteerd en gespannen. Op die manier ontstaat een zeer strak en vlak ogend geheel, waarmee zelfs de kwaliteit van plafonds in nieuwbouwwoningen aanzienlijk verbetert. Een dergelijk plafond is toe te passen in alle soorten ruimtes, van de woonkamer tot de keuken en van de badkamer tot in kantoren met grote oppervlaktes. En… de meubels kunnen gewóón blijven staan bij het aanbrengen.

De slimme radiatorventilator

Kan en/of wil je niet direct alle verwarmingen vervangen maar wil je wel dat ze het een stuk beter gaan doen? Dan is misschien de slimme SpeedComfort radiatorventilator wel wat voor jou. Je huis is sneller warm te stoken, het is snel te plaatsen, maakt nauwelijks geluid, gebruikt te verwaarlozen hoeveelheid stroom en is geschikt voor zowel radiatoren als convectoren. Kijk hier voor meer informatie:

Danfoss Ally

Onze duurzame installateur Rob Korpel van Schimmel Techniek Duurzame Installaties maakte Iris ongelooflijk blij. Allereerst heeft hij de hele installatie opnieuw ingeregeld. Ook heeft hij een Danfoss Ally systeem gemonteerd. Met de digitale thermostaatknoppen kan Iris voortaan de temperatuur in elke ruimte heel makkelijk aflezen van de digitale radiatorknoppen. En de temperatuur op elke kamer is voortaan apart  in te stellen. Dit kan ook gewoon vanaf je telefoon met de bijbehorende app. Dit systeem kan op 95% van de radiatoren die er bestaan met thermostaatkranen worden bevestigt zonder dat je het water van de radiatoren hoeft af te halen. Het levert een besparing op van circa 15%. Een echte aanrader!

Meer informatie: redactie@greenmakeover.nl  of kijk op de site onze duurzame installateur www.schimmel-tdi.nl

Brabantia Roldrooglijn

De was aan de lijn drogen in plaats van in de droger scheelt een gemiddeld huishouden geld maar ook zo’n 140CO2 uitstoot per jaar (bron: Milieu Centraal). Maar wat als je niet veel ruimte hebt thuis. Dan kan het Brabantia roldrooglijn uitkomst bieden. Gemakkelijk en milieuvriendelijk je was drogen met een Brabantia Roldrooglijn van 22 meter. Dit roldrooglijn is ideaal voor het drogen van was zonder dat het je teveel ruimte kost. Je trekt hem uit en bevestigt het einde aan een overstaande wand door middel van haakjes. Is je wasgoed weer droog? Dan rol je de lijn eenvoudig weer op en kun je de ruimte in je huis ergens anders voor gebruiken!

Schaduwshutters van oude kastdeuren

Het geweldig handige en creatieve Upcycle KlusKoppel van Green Make Over maakte in deze aflevering o.a. van oude kastdeuren een geweldig mobiel schaduwsysteem voor het balkon van Iris. Richard en Yvonne weten met afgedankte spullen creatieve oplossingen voor de meest uiteenlopende uitdagingen te bedenken en ook daadwerkelijk uit te voeren.

Je bespaart geld, er hoeven geen nieuwe spullen geproduceerd te worden en het zijn gewoon ook heerlijke mensen om mee te werken. Kijk op www.vintage1969.nl voor meer informatie of stuur een mail naar redactie@greenmakeover.nl en wij brengen jullie graag in contact.

Solar buitenverlichting

Op het balkon was geen stopcontact maar er was wel behoefte aan wat meer sfeerlicht. Onze Ledlampen specialist Bas Lathouwers van XtrawarmLed plaatste daarom op het balkon buitenverlichting die werkt op zonne-energie. Overdag laadt deze zichzelf op en als het donker is gaan de lampen aan. Kijk op www.xtrwarmled.com voor meer informatie of stuur ons een mail: redactie@greenmakeover.nl en we brengen je in contact met Bas

Een groen balkon

Ook al woon je op een flat met balkon, ook daar kan je besparen op watergebruik door een regenton te plaatsen. Vraag wel altijd toestemming aan de beheerder van het pand en/of de VVE en zorg dat je de regenton goed aansluit! Onze sympathieke hovenier Bram Engberts van Engberts Hoveniers maakte dit voor Iris mogelijk. Uiteraard vergroende hij verder ook het balkon met de nodige planten. Groen maakt gelukkig en zorgt ook weer voor extra schaduw.

Wil jij ook groene hulp of groen advies van Bram? Stuur een email naar redactie@greenmakeover.nl

Rockbooks & Leafbooks

Tree-Free papier alternatieven. Waaronder Steenpapier (van steenafval) en Leafpapier (van landbouwafval) notitieboeken.
Dit notitieboek van steenpapier is voor iedereen die schrijvend de wereld wil veranderen. Steenpapier is 100% boomvrij, waterproof, van nature wit, gif- en bleekvrij én superzacht. Steenpapier heeft een 67% kleinere ecologische voetafdruk dan pulppapier. Jij blij, aarde blij.

Dr. Chocolate.

Lekker eten en drinken daar houden we allemaal toch van? Hoe fijn is het dan dat bijvoorbeeld de chocolade die je eet ook nog eens goed is voor mens, dier en planeet. In deze aflevering kreeg Iris eerlijke chocolade van Dr. Chocolate uit Amersfoort.

Make Earth SMILE

Helma van Schendel uit Amersfoort verzorgde de decoratie op het balkon. Helma van Schendel ontwerpt to Make Earth SMILE. Ontwerpen op maat met aandacht voor Samen, Milieu, Innovatie, Liefde, Eerlijk. Bij het duurzaam inrichten van huizen en bedrijven gebruikt ze naast eigen ontwerpen ook werken van andere ontwerpers met SMILE. Naast de inrichting is er ook kennis in huis voor advies over verduurzaming van de bedrijfsvoering en/of het huishouden.

Rebottled!

We zagen in deze aflevering Gwen genieten van haar drankje uit een heel bijzonder glas van Rebottled. Drinkglazen worden in het algemeen gemaakt van compleet nieuw glas. Door wijnflessen te upcyclen tot drinkglas biedt Rebottled een beter alternatief dan het gebruik van nieuw glas en recycled glas. Per drinkglas wordt er gemiddeld 200gr CO2, 190L Water en 1,6 MJ bespaard ten opzichte van standaard tafelglas. Naast deze duurzame impact heeft het glas een uniek design en is het een ideale gesprekstarter aan tafel.

Snacken & Vertrekken

Iris, Linde en Jasmijn hebben een kleurrijn voederstation gekregen op het balkon. Een vogelvoerhuisje voor aan het raam. Het is gemaakt van de originele vertrektijdenborden van stations en een hergebruikt flesje. Je bevestigt dit heel gemakkelijk op het raam door het dakje op je raam met de zuignapjes te drukken. Vul het flesje met het voer en hang het met het beugeltje aan de knoppen: Zo simpel is het! Nu alleen nog wachten tot de mussen en mezen het smakelijke stationnetje ontdekken.
Dat wordt snacken & vertrekken!

Strawies!

Strawies is een jong bedrijf uit Amersfoort en maakt trendy herbruikbare rietjes voor jouw favoriete drankje. In allerlei soorten kleuren en maten. Strawies gebruikt RVS. Om de strijd tegen plastic aan te gaan is dit een perfecte vervanger, omdat één strawie je hele leven mee kan. Met een het fancy zakje + borsteltje is het ook erg leuk om als cadeautje weg te geven.

De Big five

De cadeaumaand komt er weer aan. Hierbij alvast wat kleurrijke inspiratie. Deze schattige olifantjes zijn gemaakt van oude teenslippers die massaal over zijn in de wereld en onder andere drijven in de plasticsoep. Ze zijn ook gemaakt door mensen in ontwikkelingslanden die het geld hard kunnen gebruiken. Dus met deze Nic&Mic olifantjes geef je niet 1 iemand een Cadeau maar eigenlijk ons allemaal!

Gemeente Amersfoort

Het décor voor deze aflevering was gemeente Amersfoort. Daar gebeurt namelijk al heel veel om de gemeente lekker leefbaar te houden. Gemeente Amersfoort werkt samen met inwoners en ondernemers aan een klimaatvriendelijke stad: energie besparen, energie duurzaam opwekken en stap voor stap de woningen en bedrijfspanden verwarmen zonder aardgas.

De eerste stap is altijd energie besparen. Als je minder energie verbruikt bespaar je geld en het is beter voor het milieu. En een goed geisoleerd huis is ook prettig om in te wonen. De gemeente Amersfoort biedt gratis hulp bij het besparen van energie. De gemeente helpt je op 5 manieren gratis op weg:

  • Welke stap je ook zet, bekijk online het lokale energieloket. Hier vind je op basis van jouw postcode een stappenplan, overzicht van subsidies, betrouwbare leveranciers uit de regio et cetera. Het online of telefonisch advies is gratis. Ga naar www.duurzaambouwloket.nl/amersfoort 
  • Voor woningeigenaren biedt de gemeente een gratis energiebox. Hierin zitten praktische besparingsmiddelen zoals een ledlamp, radiatorfolie, verdeelstekker en douchtimer. Naast de energiebox kun je ook gebruik maken van een gratis energieadvies voor jouw huis. Op dit moment online of via de telefoon. Kijk op www.energiebox.org
  • Of maak gebruik van een extra subsidie. Bij aankoop van energiebesparende producten in de bouwmarkt of bij keukens en witgoed krijg je 70 euro retour. Kijk op www.duurzaambouwloket.nl/rre
  • Of doe mee met een online EnergyParty. Op basis van je energierekening ga je met buren of vrienden uit Amersfoort samen kijken wat je anders en beter kan doen. Leuk, nuttig en levert direct veel tips en besparing op. De gemeente betaalt de professionele begeleiding door Buurkracht.  Meer weten, kijk op www.buurkracht.nl/energyparty
  • Zoek je inspiratie van andere inwoners uit Amersfoort? Kijk op www.amersfoortduurzaam.nl Hier vind je allerlei inspirerende voorbeelden uit Amersfoort in woord en beeld. Met een overzicht van actieve energie coöperaties of bewonersgroepen in jouw wijk.

Leemstuc muur

LEEMSTUC VOOR EEN NATUURLIJK BINNENKLIMAAT
In deze aflevering werkten we de geisoleerde en verwarmde muur af met fermecellplaten waarop we leemstuc van het merk Tierrafino aanbrachten. Met leem gestucte wanden besparen energie en CO2, zodat de verwarming 2 graden lager gezet kan worden. Leem is volledig circulair en vormt een ideale combinatie met moderne verwarmingstechnologieën. Is het  te warm in huis in de zomer dan helpen geleemstucte muren het huis koel te houden. Leem is ideaal warm in de winter en koel in de zomer.

Solar fontein

Gwen kan als een kind zo blij worden van zonne-energie. Ze past het dan ook graag zoveel mogelijk toe. In deze aflevering plaatste ze voor extra ontspanning en sfeer een fonteintje op het balkon die werkt op zonne-energie. Ook leuk voor vogeltjes voor in een vogelbadje.

Zoek online en je vindt vast ook een zonnecelfontein die bij jou past.

Klimbos Garderen

Lekker klimmen maar!
Iris en haar dochters Linde en Jasmijn mochten lekker gaan genieten in Klimbos Garderen. Dit ligt centraal op de Veluwe, midden in de natuur. Door een uniek zekersysteem waarbij je continu gezekerd bent, is dit het veiligste klimbos van Nederland. Bij Klimbos Garderen vind je diverse parcoursen, waaronder een parcours met uitsluitend tokkels, een parcours met funonderdelen en een parcours op maar liefst 25 meter hoogte!

Rose & Vanilla

Er zijn genoeg redenen om samen te genieten; een verjaardag, jubileum, bedankje, een nieuw huis, verbouwing of green make over… daar hoort verantwoord en lekkere taart bij! Rose&Vanilla maakt ambachtelijke patisserie met fantastische smaakcombinaties. Alles is glutenvrij en biologisch gecertificeerd, lactosevrij en ze hebben veel vegan opties. Zo kan je elk moment samen delen met taart!

IK BAKFIETS, JIJ BAKFIETS!

Gwen heeft een elektrische bakfiets te leen gekregen dit seizoen en daar is ze maar wat blij mee. De bakfiets is geleend van DOCKR. Flexibele abonnementen in bedrijfsvoertuigen.

De binnensteden slibben dicht en de CO2-uitstoot stijgt nog steeds. Daarom komen de elektrische bakfietsen, elektrische auto’s en bestelwagens van DOCKR voor logistieke uitdagingen in de binnenstad als geroepen. DOCKR biedt klein elektrisch vervoer waarmee ondernemers bijvoorbeeld snel, betaalbaar en schoon in de binnensteden kunnen bezorgen. Met flexibele contracten en een breed palet aan voertuigen helpt DOCKR een leefbare binnenstad mogelijk te maken.

 www.dockrmobility.nl  

RIDE, DON’T HIDE

Wie denkt dat elektrische scooters duf zijn, loopt echt achter. Deze coole elektrische scooter maakt onderdeel uit van het Green Make Over wagenpark in 2020. Noem het een combi van elektrische scooter en step. Een e-step voor volwassenen. Een bigwheel. Of een elektrische cruiser. Wij noemen het de RubRider. Met de elektrische batterij rij je 25 km per uur met een actieradius tot 70 km. Comfortabel, geen stinkende, vervuilende uitlaatgassen én geruisloos. Een elektrische scooter is eigenlijk een doodnormale scooter waarbij het benzine motorblok vervangen is door een elektromotor. In plaats van benzine te tanken, hoef je alleen de accu op te laden en dat is bovendien goedkoper. De RubRider isRDW-goedgekeurd en je hebt geen helm nodig!

 www.rubrider.nl  

Electrische Vouwfiets

De Brompton Electric mogen we dit jaar uitproberen van Kok Fietsen te Utrecht. Wij zijn verkocht. Deze elektrische vouwfiets krijgen ze mooi niet terug. De Brompton Electric vouw je zo maar op en kan je snel in de trein of in de kofferbak van je auto meenemen of onder je bureau opbergen. De accu zit in de tas voorop dus die haal je er zo af. Je kan de fiets ook zonder trapondersteuning gebruiken.

  www.kokfietsen.nl  

Bloemen zonder rotzooi!

De duurzaamste gouden gecertificeerde bloemist van Nederland; Ad Hosman uit Utrecht levert voor Green Make Over de prachtige duurzame bloemen. Bloemen die zonder gif en rotzooi zijn grootgebracht en waarbij de mensen die bijvoorbeeld de bloemen plukken ook eerlijk betaald worden. Het resultaat spreekt voor zich! Kijk op https://www.barometerduurzamebloemist.nl/27/home.html voor een duurzaam gecertificeerde bloemist bij jou in de buurt.

 www.adhosman.nl  

Deel dit bericht