GREEN MAKE OVER AFLEVERING #12 BORNE

beheerderAfleveringen seizoen 2020

GEZIEN IN GREEN MAKE OVER AFLEVERING 12 - SEIZOEN 2
GREEN MAKE OVER TIPS & TOOLS

PRAKTISCHE TIPS EN TOOLS AFLEVERING BORNE OP EEN RIJTJE

“10 verschillende huishoudens en 2 verschillende scholen, 12 verschillende gemeentes, 12 verschillende hulpvragen. Geen aflevering is dan ook gelijk aan de vorige. Eén ding is wel altijd hetzelfde: elke aflevering zit boordevol uiteenlopende tips & tools om lekker, comfortabel en stijlvol te wonen met minder (energie)kosten en minder klimaatstress! Uiteraard is het aan jou om te bepalen wat je er uiteindelijk mee doet en welke vorm, merk, items je kiest. En vergeet niet… je eigen gedrag is het allerbelangrijkste. Als je je de deuren en ramen open laat staan terwijl je verwarming staat te loeien, schiet het nou eenmaal niet op. Hieronder belichten we in ieder geval nog even de items, tips en tools van onze partners die je in deze aflevering zag.”

GEKLEURDE EN GEÏNTEGREERDE ZONNEPANELEN

X-Roof dak geintegreerde (BIPV) zonnepanelen in de kleur terracotta

Metereoloog Dennis Wilt en zijn vriendin willen hun 18e eeuwse boerderij compleet aardgasvrij maken. Een grote wens was zonnepanelen op het dak. Gemeente Borne heeft het toegestaan maar dan wel in de kleur van het dak. Ai. Rood dus… In samenwerking met het gerenommeerde, 100% Nederlandse bedrijf Exasun  is gekozen voor een waterdicht en geïntegreerd zonnepanelen systeem als dakbedekking. Esthetisch verantwoord door integratie in het dak, vorm en kleur. Uitgewerkte oplossingen voor alle detailaansluitingen op het dak. 10 jaar garantie op waterdichtheid en 30 jaar garantie op prestatie. Ja, ja, zonnepanelen kunnen dus wel op een monument en kunnen zelfs prachtig zijn. Tom Droste en zijn mannen van TDI Techniek uit Twente installeerden de mooie rode panelen vakkundig op het dak.

www.exasun.com

www.tditechniek.nl

LAADSTATION OP ZONNE-ENERGIE

Dennis Wilt rijdt per dag vele kilometers van Borne naar Hilversum om daar de weersvoorspellingen samen te stellen en te presenteren voor heel Nederland. Dit doet hij met een electrische auto. Nu kan hij deze auto opladen met zonne-energie dankzij Edwin de Veen van Mennekes. Edwin plaatste een

Mennekes Amtron®, het laadstation voor het slim opladen van elk elektrisch voertuig met je eigen geproduceerde zonne-energie. De Amtron® is gekoppeld via de zonne-omvormer aan je zonnepanelen op het dak en staat in verbinding met de Mennekes Charge App. Deze app die je geïnstalleert op je smartphone of tablet, regelt het laden en zorgt voor inzicht in je laadsessies.

Voor niets gaat de zon op!

https://www.youtube.com/watch?v=qsueRDnVZrs&t=9s

https://www.chargeupyourday.nl/

DAKISOLATIE

Met TONZON dakisolatie kan je met minder ruimteverlies meer isolatiewaarde opbouwen. In de winter beperkt dak isolatie de warmtestroom die naar buiten gaat. In de zomer houdt de isolatiefolie de warmte juist buiten. Belangrijk bijkomend voordeel bij deze isolatiefolie methode is dat je hiermee een winddichte dakconstructie kunt maken. Wanneer je je dak isoleert, bespaar je daarom niet alleen veel energie, maar ben je ook verlost van de vaak hinderlijke trek in huis.

Instructiefilm: https://youtu.be/luKNT2AroYI

Meer info en/of bestellen: https://tonzon.nl/dakisolatie/

VLOERISOLATIE

VLOERISOLATIE VERLAAGT JE GASVERBRUIK

In deze aflevering isoleerden we de vloer van de familie Leicher. Er ging ongelooflijk veel warmte en daarmee onnodig gasverbruik verloren richting de ongeïsoleerde kruipruimte. Vloeren verliezen het grootste deel van hun warmte door uitstraling naar de koudere kruipruimtebodem en de funderingsmuren. Deze kunnen aan het einde van de winter ijskoud zijn. Wist je dat de energierekening van de meeste Nederlanders voor het grootste deel door gas wordt veroorzaakt? Een gemiddeld huishouden bespaart met vloerisolatie dan ook al snel meer dan 200 euro per jaar op energiekosten. Vloerisolatie is een slimme investering in je huis. Je verlaagt je energierekening én het wordt er een stuk aangenamer door in huis.

Meer informatie/bestellen: https://tonzon.nl/vloerisolatie/

https://shop.tonzon.nl/webshop/thermoskussen

WARMTE TERUGWIN FOLIE

WIN WARMTE TERUG ONDER JE VLOER

Veel kruipruimtes onder bestaande woningen en gebouwen in Nederland worden nodeloos opgewarmd door CV-buizen. Zelfs wanneer deze buizen goed worden geïsoleerd met buisisolatie gaat er onderweg in de kruipruimte toch nog veel warmte verloren. Isolatie-expert Ton Willemsen heeft een methode ontdekt waarmee de warmte in die opgewarmde lucht terug wordt gewonnen en naar de bovenkant van de vloer wordt geleid. Door een brede folie te nemen kan de warmte worden uitgesmeerd over een groter deel van de vloer. Zo verhoog je direct de isolatiewaarde van je vloer.

Instructiefilm: https://vimeo.com/376495463

Meer informatie/bestellen: https://shop.tonzon.nl/wtw-folie60-337

ZELF JE RADIATOR ISOLEREN

Een radiator straalt een fijne warmte uit en maakt het behaaglijk in huis. Toch straalt een radiator niet alleen warmte de kamer in, maar ook naar buiten via de muur erachter. Met radiatorfolie kun je onzichtbaar energie besparen en misschien wel belangrijker nog: het is sneller lekker warm! Gemiddeld levert radiatorfolie een besparing op van ongeveer 10 m3 gas per jaar per vierkante meter radiatorfolie. Wil je zien hoe jij zelf een radiator kunt isoleren? Kijk dan even deze handige instructiefilmpjes van TonZon.

https://vimeo.com/376495426
https://vimeo.com/376495384

Meer informatie/bestellen: https://shop.tonzon.nl/

SPOUWMUURISOLATIE

Spouwmuurisolatie is volgens Milieu Centraal één van de snelste, makkelijkste en goedkoopste manieren om de muren van je huis te isoleren. En het levert veel voordelen op: een warmer huis, een lagere energierekening en een beter milieu. Een aanrader dus! Maar kan het in jouw huis? Hoeveel betaal en bespaar je precies? En waar moet je op letten? Green Make Over liet expert Bas Verboom van DuboTherm  langskomen voor een vrijblijvende inspectie van de spouw. Hierbij werd gekeken met een camera in de spouw en werd gecontroleerd of deze vrij van isolatie was en geschikt was om spouwmuurisolatie aan te brengen.

www.dubotherm.nl
Meer informatie over spouwmuurisolatie: https://www.milieucentraal.nl/

BUITENGEVELISOLATIE

In deze aflevering zie je hoe we in samenwerking met Sto Isoned de buitenmuur van de woning van familie Oost van buitenaf isoleerden. Een huis zonder buitenmuurisolatie verliest veel warmte. Daardoor gaat de verwarming vaker aan en is je energierekening onnodig hoog. Isolatie tegen de buitenkant van de muren zorgt voor een prettig warm huis en een lage energierekening. Je huis houdt de warmte veel beter vast, want er zit een dikke jas omheen. Isoleren vanaf de buitenkant is duurder dan spouwmuurisolatie, maar je kunt een veel dikkere laag isolatie aanbrengen, en je buitenmuren zijn weer zo goed als nieuw. Als je bij een gemiddelde hoekwoning de hele gevel aan de buitenkant laat isoleren, bespaar je ruim € 900 per jaar op je energierekening (1.100 m3 gas; prijspeil 2020 bron: Milieu Centraal). Bovendien is het goed voor het klimaat. Het kost je eenmalig ongeveer € 13.000. Maar je huis ziet er weer uit als nieuw en is daardoor waarschijnlijk ook meer waard. Door de ruime keuzemogelijkheid in afwerking kan een bestaand gevelbeeld behouden worden óf juist een compleet nieuwe en moderne uitstraling gecreëerd worden.

www.sto.nl

Meer informatie over subsidiemogelijkheden vanaf 1 januari 2021: www.rvo.nl

ISOLERENDE KOZIJNEN EN RAMEN

Op het kamertje van de kleine Christopher Leicher werd het nauwelijks warm. Ook al stond de verwarming super hoog. Na de Green Make Over scan bleek zowel de isolatiewaarde van de ramen als de kozijnen veel te lag. Roy Haasewinkel van het lokale bedrijf SERKU Bouw en Kozijntechniek schoot te hulp! SERKU levered een kunstofkozijn (U-waarde 1,0) van het merk VEKA voorzien van HR++ glas, 40mm sandwich panelen en een ZR ventilatierooster dan instelbaar is naar het aantal m3 van de ruimte.

www.serku.nl

Meer informatie over het belang van isolerende kozijnen: www.milieucentraal.nl

Consumentenbond gratis lidmaatschap

In deze aflevering verrastten Ruby en Gwen de gezinnen met een gratis lidmaatschap van de Consumentenbond. De familie Leicher kon het bijna niet geloven. Ze kunnen nu heel gemakkelijk voortaan via bijvoorbeeld de energievergelijker van de Consumentenbond kijken of ze teveel betalen en/of er een betere aanbieder is voor hen. Via het Energiecollectief kunnen ze ook scherpe deals krijgen en weten ze tegelijk dat het de groenste energie is.

 https://www.consumentenbond.nl/energie-vergelijken/energiecollectief

Consumentenbond community

Ook Rinne Oost was als een kind zo blij met het lidmaatschap van de Consumentenbond. De Consumentenbond heeft namelijk ook een Forum/Community waarin consumenten ervaringen met met elkaar uitwisselen. Bijvoorbeeld met vragen over na-isoleren of her-isoleren. Een hele fijne, onafhankelijke vraagbaak en klankbord als je net als bij Rinne Oost het geval was, van diverse vakmensen tegenstrijdige adviezen krijgt. Je staat er niet alleen voor!

Consumentenbond isolatiecollectief

En Rinne wil zelf een isolatiecollectief beginnen in Borne en kan nu alle informatie over isoleren heel praktisch via 1 startpagina bereiken:
https://www.consumentenbond.nl/isolatie 

https://community.consumentenbond.nl/search?q=isoleren

Wil jij ook lid worden van de Consumentenbond? Dat is snel gedaan en de voordelen hiervan zijn groot.

Lid worden van de Consumentenbond

ENERGIE VAN BORNE

Brorne wil vooral samen met bedrijven, instellingen, inwoners energie besparen en samen energie duurzaam opwekken. En als het lukt, zijn de eerste wijken in Borne aardgasvrij in 2030 en in 2050 alle wijken van Borne. Als inwoner, als bedrijf, als energie-coöperatie, als instelling of als vereniging in Borne, iedereen kan meedoen. Inwoners van de gemeente Borne die energiebesparende materialen zoals ledlampen, tochtstrippen, radiatorfolie of andere duurzame producten aanschaffen, worden hiervoor beloond. Zij ontvangen tot €50,- terug. 

Alle info over energiebesparing, aardgasvrij en duurzame opwek vind je op www.energievanborne.nl.

ENERGIE VAN BORNE

Op dit moment werken onder meer Borne Duurzaam, Borne Energie, de netbeheerders, de gemeente Borne en de wijkraden samen in Energie van Borne. Het gaat over drie belangrijke onderwerpen:
•    Energie besparen
•    Aardgasvrij worden
•    Energie opwekken met zon en wind

Bedrijven, instellingen, verenigingen en inwoners werken samen.

www.energievanborne.nl.

MEER WARMTE UIT JE VERWARMING

Duurt het bij jou thuis even voordat het lekker warm wordt? Hoor je soms suizende geluiden uit leidingen en radiatoren? Valt ieder jaar de energierekening weer een beetje tegen? Grote kans dat de cv-installatie niet goed waterzijdig is ingeregeld. Dus dat het water in de verwarmingen slecht verdeeld is zodat ze niet goed en/of niet gelijkmatig in huis opwarmen. Met de Danfoss Dynamic ValveTM radiatorafsluiter (ook wel radiatorkraan of inregelventiel genoemd) heeft onze duurzame installateur Patrick Schimmel van Schimmel Techniek Duurzame Installaties dit probleem opgelost. De radiatorafsluiters in haar huis lieten te veel water door en verdeelden zo het water slecht over de radiatoren in huis, zeker als er eentje was dichtgedraaid. De Dynamic ValveTM radiatorafsluiters hebben een ingebouwde begrenzer, die er automatisch voor zorgt dat er nooit meer onnodig veel water door de radiatoren stroomt.

Lees hier meer over de Danfoss Dynamic Valve thermostatische radiatorkraan:  www.danfoss.com

Direct laten plaatsen of ook je installatie waterzijdig laten inregelen? De duurzame installateur Patrick Schimmel staat klaar voor je met zijn team: www.schimmel-tdi.nl

SLIMME RADIATORKNOPPEN

Onze duurzame installateur Patrick Schimmel en zijn collega’s van Schimmel Techniek Duurzame Installaties maakten zowel de familie Leicher als Oost ook ongelooflijk blij met het plaatsen van een Danfoss Ally systeem. Met de digitale thermostaatknoppen kunnen de families voortaan de temperatuur in elke ruimte heel makkelijk aflezen van de digitale radiatorknoppen. En de temperatuur op elke kamer is voortaan apart in te stellen. Dit kan ook gewoon vanaf je telefoon met de bijbehorende app. Dit systeem kan op 95% van de radiatoren die er bestaan met thermostaatkranen worden bevestigt zonder dat je het water van de radiatoren hoeft af te halen. Het levert een besparing op van circa 15%. Een echte aanrader!

Meer informatie:

Zonneboiler: HRSolar Nero-2 200

De familie Leicher gebruikt veel warm water omdat zoontje Christopher meestal in bad gaat. Vanaf nu kan de familie tot wel 50% besparen op de gasrekening voor het verwarmen van al dit water. Want installatie-expert Jaimie Klomp van Schimmel Techniek Duurzame Installaties installeerde een Nero-2 (200 liter) zonneboilersysteem van HRSolar waardoor de zon zorgt voor het opwarmen van hun tapwater, zoals voor het douchen, het bad en alle overige warmwaterkranen. De zon levert gratis duurzame energie en levert 10.000 keer meer energie op dan wij op aarde nodig hebben. De cv-ketel wordt minder gebruikt en dit bespaart flink op de gasrekening voor tapwater. Deze besparing kan oplopen tot 50%!

De werking is eenvoudig. De Nero collectoren op het dak vangen het zonlicht op en verwarmen een vloeistof. Deze vloeistof wordt rondgepompt door het systeem. De warmtewisselaar geeft de warmte af aan het water in het voorraadvat. Het voorraadvat fungeert als een warmteaccu, de warmte kan elk moment worden gebruikt. Het verwarmde water gaat vanuit het voorraadvat altijd nog door de cv-ketel voor eventuele naverwarming. Zo kun je altijd en overal in huis genieten van gratis warm tapwater.

Op zonneboilersystemen zit subsidie. Meer info: www.milieucentraal.nl
Installatie info: www.schimmel-tdi.nl
Info over de zonneboiler van HR Solar: https://www.hrsolar.nl

VERWARMING ÉN VENTILATIE IN 1

Onze duurzame installateur installeerde in de kamer van Christopher Leicher ook een veel krachtigere verwarming waar tegelijkertijd een ventilatie-unit in zit. Een Strada Radiator met Oxygen ventilatie dat extra zorgt voor een gezond en fris binnenklimaat. De aangevoerde lucht komt rechtstreeks vanaf buiten via een muurdoorvoer en een efficiënt filtersysteem.

De radiator beschikt over de Low-H2O technologie voor energiezuinig verwarmen op hoge en lage watertemperaturen. De Strada kreeg de fel begeerde IF Design Award voor de vernieuwde vormgeving. Het oppervlak van de Strada is altijd veilig aan te raken, waardoor het ook de ideale oplossing is voor scholen, zorginstellingen of andere openbare ruimtes.

https://www.jaga.nl/producten/strada/
https://www.jaga.nl/producten/oxygen2/

RADIATORVENTILATOR

Kan en/of wil je niet direct alle verwarmingen vervangen maar wil je wel dat ze het een stuk beter gaan doen? Dan is misschien de slimme SpeedComfort radiatorventilator wel wat voor jou. Je huis is sneller warm te stoken, het is snel te plaatsen, maakt nauwelijks geluid, gebruikt te verwaarlozen hoeveelheid stroom en is geschikt voor zowel radiatoren als convectoren. Ook neem je de SpeedComforts heel makkelijk mee als je gaat verhuizen. Kijk hier voor meer informatie:

www.speedcomfort.nl

SEDUM CASSETTES

Buiten-ruimte expert Bram Engberts zorgde samen met Ruby via het dak van het kamertje van Christopher Leicher voor extra verkoeling en isolatie van zijn kamer. Bram en Ruby legden sedum cassettes neer op het dak. Een sedumcassette is een soort ondiepe plantenbak die uit verschillende lagen bestaat, waarvan de bovenste laag gevormd wordt door vetplantjes. Deze zijn al goed geworteld en vormen daardoor een instant groene dakbedekking. De cassettes kunnen aan elkaar worden vastgeklikt, waardoor ze als puzzelstukken in elkaar vallen. Daardoor gaat het aanleggen van een groendak snel.

Dit is de snelste manier om zelf een groen dak te maken.

  1. Plaats de sedum cassettes op het dak (15-20 cm van de rand af blijven)
  2. Vul de zijkant van je groene dak (ca. 15-20 cm.) op met grind.
  3. Klaar!

De voordelen van een groen dak zijn groot. De dakbedekking gaat langer mee, je creëert extra biodiversiteit in de tuin en een sedum dak vangt water op dat anders meteen het riool in zou lopen. Op die manier voorkomt  jouw sedum dak wateroverlast bij jezelf of bij de buren. Tot slot isoleert een sedum dak iets beter dan een traditioneel dak. Vooral regengeluid wordt door een sedumdak goed geabsorbeerd.

Online vind je diverse aanbieders van sedum cassettes.

Hulp nodig bij het plaatsen of advies nodig? Dan raden wij je onze buitenruimte-expert Bram Engberts natuurlijk van harte aan:
www.bramsnatuur.nl
www.engbertshoveniers.nl

GRATIS BOMEN

Wist jij dat er 1 miljoen gratis bomen in omloop zijn? Heb jij er al 1 bemachtigd? Stichting Nationale Boomfeestdag, Stichting MEERGroen, Caring Farmers en Urgenda hebben de handen ineen geslagen om deze winter minimaal 1 miljoen bomen gratis weg te geven. Bomen planten is dé oplossing om klimaatverandering te vertragen, de biodiversiteit te herstellen én om ons allemaal een positief handelingsperspectief te bieden.

Meer Bomen Nu verzamelt de overdaad aan jonge struiken en bomen in natuurgebieden, en plant die op andere plekken terug. Lees meer. Dus heb jij een plek waar overtallige zaailingen staan die verzameld mogen worden of wil jij helpen met planten of de oogstdagen begeleiden of wil je samen met je klas bomen planten of op een andere manier je hulp aanbieden? Meer informatie via: www.meerbomen.nu of stuur een mail naar info@meerbomen.nu .

INFRAROOD POSTER VERWARMING

Een infrarood verwarmingsposter ophangen is een nieuwe, gezonde, veilige en goedkope manier van verwarmen. In 30 seconden is de poster warm. Geen installatie, gewoon ophangen en in stopcontact doen. Makkelijk mee te nemen en verkrijgbaar met fraaie designs. Je kunt ook je eigen verwarmingsposter ontwerpen!

Te verkrijgen via: www.invroheat.com

Douchecoach

Deze handige tool is ideaal om te trainen korter te douchen. Ineens van 10 minuten douchen naar 5 gaan is lastig, daarom doe je het met deze zandloper in fasen: je kan kiezen tussen 8, 6 en 4 minuten. Zo leer je je doucheroutine korter te maken en kan je flink water besparen.

Meer informatie: www.eco-logisch.nl

LED Douchetijd indicator

Met de EcoSavers tijdindicator weet je precies hoe lang je onder de douche staat. De gemiddelde douchetijd ligt tussen de 8 en 10 minuten en per één minuut korter douchen, bespaar je al snel 7 tot 10 liter water en veel gas voor het opwarmen van het water. De EcoSavers tijdindicator helpt energie te besparen en kan ook kinderen op een eenvoudige manier leren minder water te verbruiken. De indicator kleurt groen tussen 0-4 minuten douchetijd, blauw tussen 4-8 minuten, rood tussen 8-12 minuten en boven de 12 minuten zal de rode kleur knipperen. Hij is eenvoudig te monteren tussen de kraan en de doucheslang in.

Meer informatie: www.eco-logisch.nl

STOOV-INFRAROOD WARMTEKUSSENS

Door jezelf direct te verwarmen met een stijlvol warmtekussen in je rug of op je schoot of onder je billen kan de thermostaat een stuk omlaag. Met iedere graad lager op de thermostaat bespaar je al 6% aan energie. Wat leidt tot een vermindering van de CO2-uitstoot én je energie rekening. Je hebt het je misschien niet eerder gerealiseerd, maar op die manier zorgen we beter voor onszelf en de planeet.

En… de Stoov® Warmtekussens verwarmen jou als persoon en niet de lucht om je heen!  En dat is een stuk efficiënter toch ?  Dus ook ideaal voor buiten als je in de winter buiten wil zitten maar die energieslurpende heater niet aan wil doen! En wij vinden de kussens ook mooi om te zien. Ook niet onbelangrijk ☺ De kussens zijn gemaakt van natuurlijke materialen en in diverse mooie kleuren verkrijgbaar.

Meer info: www.stoov.com

IK BAKFIETS, JIJ BAKFIETS!

Gwen heeft een elektrische bakfiets te leen gekregen dit seizoen en daar is ze maar wat blij mee. De bakfiets is geleend van DOCKR. Flexibele abonnementen in bedrijfsvoertuigen.

De binnensteden slibben dicht en de CO2-uitstoot stijgt nog steeds. Daarom komen de elektrische bakfietsen, elektrische auto’s en bestelwagens van DOCKR voor logistieke uitdagingen in de binnenstad als geroepen. DOCKR biedt klein elektrisch vervoer waarmee ondernemers bijvoorbeeld snel, betaalbaar en schoon in de binnensteden kunnen bezorgen. Met flexibele contracten en een breed palet aan voertuigen helpt DOCKR een leefbare binnenstad mogelijk te maken.

www.dockrmobility.nl

ELECTRISCHE VOUWFIETS

De Brompton Electric mogen we dit jaar uitproberen van Kok Fietsen te Utrecht. Wij zijn verkocht. Deze elektrische vouwfiets krijgen ze mooi niet terug. De Brompton Electric vouw je zo maar op en kan je snel in de trein of in de kofferbak van je auto meenemen of onder je bureau opbergen. De accu zit in de tas voorop dus die haal je er zo af. Je kan de fiets ook zonder trapondersteuning gebruiken.

www.kokfietsen.nl

Waterbesparende Niebla douchekop

De waterbesparende douchekop die Gwen toonde was van het merk NIEBLA. Deze zuinige douchekop gebruikt flink wat minder water dan een normale douche. En al dat water hoeft dus ook niet opgewarmd te worden, dat scheelt een boel gas. Goed voor je portemonnee, goed voor het milieu. Voor meer informatie: https://niebla.nl/waterbesparende-handdouche/5-l-min/

eDe Niebla waterbesparende regendouche gebruikt maar 9 liter per minuut. Dat scheelt dus helemaal in water en energie verbruik.

https://niebla.nl

Deurdrangers

DEURVEER OF DEURDRANGER
Een deursluiter zorgt dat de deuren in huis vanzelf dicht gaan. Handig, want daardoor heb je minder tocht en blijft de warmte in de kamer. Er zijn verschillende soorten deursluiters. Een deurdranger bevestig je meestal bovenaan de deur, een deurveer is een klein dingetje dat je op of naast een scharnier plaatst. Een deurveer koop je al voor 5 euro bij de bouwmarkt. Een deurdranger die automatisch sluit, kost per stuk tussen de 20 en 50 euro, afhankelijk van je wensen, soort deur en sluitkracht.
Verkrijgbaarheid: diverse aanbieders online. Bijvoorbeeld via: www.eco-logisch.nl

STOP JE SLUIPVERBRUIK

Stekkers die in het stopcontact zitten van apparaten die niet gebruikt worden leveren je alsnog onnodig stroomverbruik op. Door gebruik van Stand-by killers kan je 75% van dit zogenaamde sluipverbruik voorkomen (bron: Milieu Centraal.) Je hebt ze in verschillende soorten en maten. Met de USB lader met 6 poorten kan je met 1 druk op de knop al je opladers uit doen én je hoeft voortaan alleen nog maar een USB snoertje te kopen en geen extra blokje meer.
Je hebt ze in alle soorten en maten

www.bol.com/

RIDE, DON’T HIDE

Wie denkt dat elektrische scooters duf zijn, loopt echt achter. Deze coole elektrische scooter maakt onderdeel uit van het Green Make Over wagenpark in 2020. Noem het een combi van elektrische scooter en step. Een e-step voor volwassenen. Een bigwheel. Of een elektrische cruiser. Wij noemen het de RubRider. Met de elektrische batterij rij je 25 km per uur met een actieradius tot 70 km. Comfortabel, geen stinkende, vervuilende uitlaatgassen én geruisloos. Een elektrische scooter is eigenlijk een doodnormale scooter waarbij het benzine motorblok vervangen is door een elektromotor. In plaats van benzine te tanken, hoef je alleen de accu op te laden en dat is bovendien goedkoper. De RubRider isRDW-goedgekeurd en je hebt geen helm nodig!

www.rubrider.nl

BLOEMEN ZONDER ROTZOOI!

De duurzaamste gouden gecertificeerde bloemist van Nederland; Ad Hosman uit Utrecht levert voor Green Make Over de prachtige duurzame bloemen. Bloemen die zonder gif en rotzooi zijn grootgebracht en waarbij de mensen die bijvoorbeeld de bloemen plukken ook eerlijk betaald worden. Het resultaat spreekt voor zich! Kijk op https://www.barometerduurzamebloemist.nl/27/home.html voor een duurzaam gecertificeerde bloemist bij jou in de buurt.

www.adhosman.nl

 

 

Deel dit bericht