GREEN MAKE OVER AFLEVERING #1 GOUDA

beheerderAfleveringen seizoen 2020

GEZIEN IN GREEN MAKE OVER AFLEVERING 1 - SEIZOEN 2
GREEN MAKE OVER TIPS & TOOLS

PRAKTISCHE TIPS EN TOOLS AFLEVERING GOUDA OP EEN RIJTJE

“10 verschillende huishoudens en 2 verschillende scholen, 12 verschillende gemeentes, 12 verschillende hulpvragen. Geen aflevering is dan ook gelijk aan de vorige. Eén ding is wel altijd hetzelfde: elke aflevering zit boordevol uiteenlopende tips & tools om lekker, comfortabel en stijlvol te wonen met minder (energie)kosten en minder klimaatstress! Uiteraard is het aan jou om te bepalen wat je er uiteindelijk mee doet en welke vorm, merk, items je kiest. En vergeet niet… je eigen gedrag is het allerbelangrijkste. Als je je de deuren en ramen open laat staan terwijl je verwarming staat te loeien, schiet het nou eenmaal niet op. Hieronder belichten we in ieder geval nog even de items, tips en tools van onze partners die je in deze aflevering zag.”

Consumentenbond

De Consumentenbond is de enige onafhankelijke belangenbehartiger van de consument in Nederland. De Consumentenbond komt op voor consumentenrechten, test heel veel producten, komt in actie voor het consumentenbelang, geeft diverse gidsen en boeken uit en biedt juridische ondersteuning en geeft antwoord op veel vragen. Ook zijn er collectieven waarbij je als consument kan profiteren van scherpe inkoopvoordelen. Bijvoorbeeld op het gebied van energie. 

  Bekijk hier de video

Financiering verduurzaming

Onderstaande tips gaf Joyce Donat van de Consumentenbond in de aflevering:

 • Over isolatiemaatregelen, zoals het plaatsen dubbel glas, kun je het best zo vroeg mogelijk nadenken. De overheid heeft diverse subsidieregelingen om isolatieklussen financieel aantrekkelijker te maken voor huiseigenaren. Ook de gemeente kan soms helpen (check de Energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal)
 • Lenen is een andere mogelijkheid. Aantrekkelijk is het Nationaal Warmtefonds van de Rijksoverheid. Daar kunnen woningeigenaren tegen een lage rente geld lenen voor energiebesparende maatregelen. Vanaf 2021 kun je in bepaalde gevallen zelfs renteloos maximaal €25.000 lenen!
 • Als derde optie is er natuurlijk de bank. Je kunt de verbouwing financieren door je hypotheek te verhogen. De Consumentenbond heeft op een rijtje wat er mogelijk is en bij welke banken.

Verbouwen/Klussen

Hieronder tref je de tips van de Consumentenbond aan:

Waar let je op bij het inhuren van vakmannen (aannemer / klussers) bij verbouwing?

 • Vraag verschillende offertes aan, googel op klachten en ervaringen, vraag kennissen om ervaringen, vind via platforms of brancheverenigingen. Leden van die verengingen moeten aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen en zijn aangesloten bij een geschillencommissie.
 • Let bij het uitbesteden van een klus of alles zwart op wit staat, is er een kluscontract bijvoorbeeld, heeft de aannemer een aansprakelijkheidsverzekering, etc. https://www.consumentenbond.nl/verbouwen-en-klussen/aannemer-vinden

De Consumentenbond gaf Bas en Marjolein een gratis jaarlidmaatschap. Daar zijn ze erg blij mee. Denk jij er ook over na om lid te worden of lijkt het jou sowieso een goed idee? Kijk dan hier: Lid worden van de Consumentenbond

Kinderkamers muurisolatie

De kinderkamers bevinden zich tegen een ongeisoleerde buitenmuur. In deze aflevering is ervoor gekozen om de muur in de kinderkamer van binnenuit te isoleren. De huidige binnenmuur was toch niet naar wens en er gaat op termijn nog een aanbouw plaatsvinden. Voor het isoleren aan de binnenzijde heeft TONZON het Thermosheet ontwikkeld. Hiermee kun je met relatief weinig ruimteverlies zelf een hoge isolatiewaarde opbouwen zonder dat je handenvol geld kwijt bent.

Er is tegen de buitenmuur een voorzetwand geplaatst. Tussen deze voorzetwand (bestaande uit fermacellplaten) en de buitenmuur bevinden zich nu 6 luchtlagen van 2 cm dik die van elkaar worden gescheiden door TONZON Thermosheets. Daarmee is een extra isolatiewaarde toegevoegd van Rd=4,25 m²K/W. Belangrijk voordeel daarbij is nog dat zich geen koudebruggen bevinden tussen muur en gipsplaat.

Het Thermosheet kan in vrijwel onbeperkte afmetingen geleverd worden, zodat iedere wand van boven tot onder en van links naar rechts met materiaal uit één stuk kan worden afgedekt. De randen van het Thermosheet worden met een speciale folielijm op de omliggende constructie gelijmd, zodat elke luchtlaag van de andere is gescheiden.  Deze video laat zien hoe je dit gemakkelijk ook zelf thuis kunt doen.
Bekijk hier de video.

 Bekijk hier de video

Maak Gouda duurzaam

De gemeente Gouda streeft er naar om in 2040 aardgasvrij te zijn. Daarom investeert zij in het duurzaam maken van panden door de hele stad. Dat houdt in: beter isoleren, energie besparen en bijvoorbeeld elektrisch koken of overstappen op een andere warmtebron.

Er is meer hulp dan je denkt:

 • Een gratis advies van een (door de gemeente opgeleide) energiecoach die ook een warmtescan kan maken.
Een gratis technisch maatwerkadvies en hulp bij het aanvragen van offertes door het bedrijf Klimaatroute. 40% korting op isolerende- en energiebesparende producten zodat je ook als doe-het-zelver aan de slag kan bij de Goudse Bouwmarkten (tot € 100,-)
 • Tot € 500,- korting bij het laten aanpassen van de meterkast, bij het laten installeren van een warmtepomp, zonneboiler of HR++ glas.
€ 30,- geld terug bij aanschaf van een regenton (tot 2 regentonnen)
 • Hulp bij zonne-energie op bedrijfsdaken via de ODMH
 • Advies op buurtniveau via bewoners-coöperatie ENIGH, waar buurtgericht wordt geadviseerd en bewoners kunnen samenwerken voor het verduurzamen van hun pand.
 • 
Een digitaal platform www.MaakGoudaDuurzaam.nl waar oplossingen en informatie te vinden zijn, ook over subsidies of bewoners- of ondernemerscoöperaties.
 • Een mailadres voor verdere vragen: energieadvies@gouda.nl
 • Mocht je een vakman nodig hebben, dan kan je tot € 500,- euro terug krijgen op het bedrag dat je aan de vakman moet uitgeven.

TIP: ZAAIEN IN HET NAJAAR

Of het nu om een tuin, schoolplein of plantsoen gaat, onze sympathieke duurzame groene hovenier Bram Engberts van Engberts Hoveniers, pakt het aan! En hoe! ‘Groen maakt gelukkig’ is zijn levensmotto! Hij is als zoon van een imker opgegroeid tussen het groen en kan het weten. Zijn tip van deze aflevering: Zaaien in het najaar kan zeker. Meerjarige zaden kunnen zelfs een winter goed gebruiken om te ontkiemen. Dus wacht niet langer en uitstrooien dat bloemenzaad! Goed voor de bijen, vlinders, vogels en goed voor de mens! Wie wie wil er nou niet genieten van lekkere kleuren en geuren in het voorjaar en de zomer?

 www.engbertshoveniers.nl

Heb jij ook een vraag of leuk project voor Bram? Laat het ons weten: info@greenmakeover.nl

LEDLAMPEN: 90% ZUINIGER DAN GLOEILAMPEN

De onzuinige gloei- en halogeenlampen zijn door onze allround LedLampen specialist Bas Lathouwers van XtraWarmLed vervangen door ledlampen. Dit is een slimme zet, zelfs als de lampen nog goed werken. Een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp.

Je hebt nu zelfs Dim to Warm ledlampen. Die zijn dimbaar op basis van lichtkleur. Is een kaarslichtkleur gewenst dan dim je ze gemakkelijk tot die lichtkleur.

Gemiddeld zijn in een huis alleen al in de huiskamer en keuken zijn gemiddeld nog 11 onzuinige lampen te vinden. Als je de 11 gloei- en halogeenlampen in de huiskamer en keuken vervangt door led geeft dat een besparing van zo’n 35 euro per jaar op je energiekosten. Vervang je ook de 13 resterende onzuinige lampen in huis, dan komt daar nog 15 euro per jaar bij, dus in totaal 50 euro.

 www.xtrawarmled.com

Heb jij ook een vraag of leuk project voor Bas? Laat het ons weten: info@greenmakeover.nl

HERGEBRUIK, REPAREER, LEEN

Voor de aflevering in Gouda hebben onze duurzame inrichtingsexperts Marieke en Machteld de inrichting van de 2 kinderkamers verzorgd. Prikkelarm en comfortabel. De ene kamer moest wat stoerder en de andere kamer wat zachter van sfeer.
Ze hebben ervoor gekozen om de kleuren goed op elkaar af te stemmen en te werken met een mix van hergebruik en nieuw. Zo heb je het voordeel van moderne mogelijkheden zoals bijvoorbeeld de geluidsdempende en zonwerende gordijnen maar let je toch op budget, met tweedehands en restyle van de ‘oude’ bureautjes.

Laat je inspireren op www.thesubstitute.nl

BED VOOR JE HELE LEVEN

De meiden liggen voortaan op lekkere Auronde bedden van Auping die een tweede leven kregen binnen het ‘Restyle je Auronde’ programma. Duurzaamheid zit in het DNA van Auping. De Nederlandse ontwerper Frans de la Haye heeft in 1973 de Auronde ontworpen. Hij wilde een bed maken dat lang goed bleef. Nou dat is gelukt! Auping street ernaar om het zomaar afdanken van nog goed bruikbare materialen zoveel mogelijk te voorkomen. In plaats van jouw ‘oude, vertrouwde’ Auronde af te danken kun je deze nu een tweede leven geven.

HET EERSTE CIRCULAIRE MATRAS TER WERELD

Op de bedden van de meiden zijn Auping Evolve matrassen neergelegd. Dat zijn de eerste volledig circulaire matrassen ter wereld. Het matras won de Circular Award Business 2019

PLASTICVRIJ SLAPEN

De twee pleegdochters van Bas en Marjolein slapen voortaan heerlijk onder biologisch en Fairtrade bedlinen van YUMEKO. Duurzaam en ethisch verantwoord beddengoed. Zacht, gemaakt van verantwoorde materialen en geproduceerd op de meest duurzame en ethisch verantwoorde manier tegen een eerlijke prijs – voor iedereen.

SSTTT….

De wens was een prikkelarme, fluisterstille en energiezuinige kamer maken.

Daarom zijn er Luxaflex® Duette® Shades opgehangen. Dit zijn dubbele plisségordijnen met een warmtereflecterende aluminium coating. Energiebesparend en geluidsdempend. De bijzondere honingraat structuur zorgt op natuurlijke wijze voor subtiele filtering van daglicht, regulering van de kamertemperatuur, demping van het omgevingsgeluid en verlaging van het energieverbruik. Duette® Shades worden ook wel dubbele plissés (Dupli) genoemd.

A HOUSE OF HAPPINESS

Machteld en Marieke kozen voor de verduisterende en isolerende A House of Happiness (vouw) gordijnen Reflex 51. Deze gordijnstof is voor 40% gemaakt van gerecycled polyester, afkomstig van petflessen. De hoogglanzende achterzijde van dit gordijn werkt dubbel isolerend, zowel tegen de warmte als tegen de kou. Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van de missie en visie van A House of Happiness. Naast dat gordijnen mooi moeten zijn, hebben ze ook veel gordijnen met toegevoegde waarde in het assortiment; zo hebben ze bijvoorbeeld verduisterende gordijnen, brandvertragende gordijnen, gerecyclede gordijnen, isolerende gordijnen en geluiddempende gordijnen.

 www.ahouseofhappiness.com/nl  

WAT EEN GOEIE ZAK!

Wat is ie kleurrijk, vrolijk en mooi! Deze zitzak is gemaakt van oude kledingresten. En is bovendien de enige zitzak die in de groenbak geleegd kan worden na gebruik! Als eerste ter wereld is deze zitzak gevuld met BioFoampearls van aardappelschillen. Volledig biologisch afbreekbaar.

 www.nicmic.nl  

WARP WANDVERWARMING

Je zag hoe we de muur met een WARP Wandverwarming op waterbasis veranderden in één grote, onzichtbare radiator waarbij de warmte gelijkmatig wordt verdeeld. Dé oplossing voor een stijlvol interieur zonder radiatoren en voor extra comfort. Verwarming in de muren is ook een goed idee als vloerverwarming technisch niet mogelijk is of als er een mooie (historische) vloer ligt die in tact moet blijven. De verwarming is ook geschikt als hoofdverwarming.

 www.warp-systems.nl 

ECO HANGSTOEL

We hebben voor extra geborgenheid een hangstoel opgehangen van extra zware kwaliteit biologisch katoen. Hand-geweven. De geknoopte franje geven deze ruime naturel witte hangstoel is zeer huidvriendelijk (ongebleekt en ongeverfd) en heeft een trendy styling. Dit is een hangstoel van het merk Ecomundy.

 hangmatten-webshop.nl  

GIFVRIJ STUCWERK

LEEMSTUC VOOR EEN NATUURLIJK BINNENKLIMAAT
In deze aflevering werkten we de geisoleerde en verwarmde muur af met fermecellplaten waarop we leemstuc van het merk Tierrafino aanbrachten. Met leem gestucte wanden besparen energie en CO2, zodat de verwarming 2 graden lager gezet kan worden. Leem is volledig circulair en vormt een ideale combinatie met moderne verwarmingstechnologieën. Is het  te warm in huis in de zomer dan helpen geleemstucte muren het huis koel te houden. Leem is ideaal warm in de winter en koel in de zomer.

 www.tierrafino.nl  

NOPPES

Het Green Make Over Team mocht weer eens shoppen bij Kringloopwinkel Noppes. 100% Kringloop! De non-profit winkel voor mens en milieu. Een aanrader! De kringloopwinkels van Noppes bieden een ruim assortiment van meubels, kleding, schoenen, boeken, platen, cd’s, huishoudelijke artikelen, koelkasten, wasmachines, fornuizen, diepvriezers, afzuigkappen, video – en audioapparatuur, tv’s, speelgoed, computers, fietsen, wandversiering, verlichting, serviezen, glaswerk en nog veel meer!

www.noppeskringloopwinkel.nl 

KAMER KLIMLADDER

Als je kind van bewegen houdt, dan is deze klimladder misschien wel een goed idee. En je maakt hem zelf heel gemakkelijk van touw en een oude bezemsteel. Richard en Yvonne, ons Upcycle Kluskoppel deden het voor! Kijk hier voor de instructiefilm!

Instructiefilm 

DE BOUWKRINGLOOP

De Bouwkringloop is een locatie waar ‘hergebruik van bouwmateriaal’ een fysieke plek krijgt. Hierdoor is het herkenbaar voor het grotere publiek, dat inspireert en zet aan tot concrete acties. Er komen er steeds meer in Nederland. In Amersfoort zit KLUS.

 bouwkringloop.nl  

GROENER WONEN GLOSSY:

Er is nu zelfs een heuse inspirerende glossy op de markt met allerhande handige tips hoe je groener kunt wonen. In Groener Wonen gaat het om comfortabel wonen en toch geld besparen op de energierekening. Kijk! Daar houden we van.

 groenerwonen.com  

BELISOL GOUDA

Expert Sorub heeft de buitendeuren, ramen en kozijnen vervangen in deze aflevering. De warmte vloog hier zo door het raam naar buiten. Niet alleen balen voor het wooncomfort maar met triple glas en isolerende kozijnen in plaats van enkel glas bespaar je in een gemiddeld hoekhuis ook nog eens 600 euro per jaar. De investering heb je dus binnen een aantal jaren terugverdiend én je hebt geen last meer van kou of tocht bij het raam.

Tip:
Met een aansteker of kaars voor de ruit zie je welk soort glas je hebt. Drie vlammetjes is triple glas. Voor

 www.belisol.be/nl  

GOUDA CHEESE EXPERIENCE

Zeg je Kaas dan zeg je Gouda. “Say Cheese, Say Gouda” Heel de wereld kent het, heel de wereld eet het. Maar ken je ook het verhaal van Gouda Kaas? In de Gouda Cheese Experience op de Agnietenstraat in Gouda maak je een interactieve reis door de goudgele wereld van de kaas.

 www.goudacheese-experience.com 

IK BAKFIETS, JIJ BAKFIETS!

Gwen heeft een elektrische bakfiets te leen gekregen dit seizoen en daar is ze maar wat blij mee. De bakfiets is geleend van DOCKR. Flexibele abonnementen in bedrijfsvoertuigen.

De binnensteden slibben dicht en de CO2-uitstoot stijgt nog steeds. Daarom komen de elektrische bakfietsen, elektrische auto’s en bestelwagens van DOCKR voor logistieke uitdagingen in de binnenstad als geroepen. DOCKR biedt klein elektrisch vervoer waarmee ondernemers bijvoorbeeld snel, betaalbaar en schoon in de binnensteden kunnen bezorgen. Met flexibele contracten en een breed palet aan voertuigen helpt DOCKR een leefbare binnenstad mogelijk te maken.

 www.dockrmobility.nl  

RIDE, DON’T HIDE

Wie denkt dat elektrische scooters duf zijn, loopt echt achter. Deze coole elektrische scooter maakt onderdeel uit van het Green Make Over wagenpark in 2020. Noem het een combi van elektrische scooter en step. Een e-step voor volwassenen. Een bigwheel. Of een elektrische cruiser. Wij noemen het de RubRider. Met de elektrische batterij rij je 25 km per uur met een actieradius tot 70 km. Comfortabel, geen stinkende, vervuilende uitlaatgassen én geruisloos. Een elektrische scooter is eigenlijk een doodnormale scooter waarbij het benzine motorblok vervangen is door een elektromotor. In plaats van benzine te tanken, hoef je alleen de accu op te laden en dat is bovendien goedkoper. De RubRider isRDW-goedgekeurd en je hebt geen helm nodig!

 www.rubrider.nl  

Electrische Vouwfiets

De Brompton Electric mogen we dit jaar uitproberen van Kok Fietsen te Utrecht. Wij zijn verkocht. Deze elektrische vouwfiets krijgen ze mooi niet terug. De Brompton Electric vouw je zo maar op en kan je snel in de trein of in de kofferbak van je auto meenemen of onder je bureau opbergen. De accu zit in de tas voorop dus die haal je er zo af. Je kan de fiets ook zonder trapondersteuning gebruiken.

  www.kokfietsen.nl  

Bloemen zonder rotzooi!

De duurzaamste gouden gecertificeerde bloemist van Nederland; Ad Hosman uit Utrecht levert voor Green Make Over de prachtige duurzame bloemen. Bloemen die zonder gif en rotzooi zijn grootgebracht en waarbij de mensen die bijvoorbeeld de bloemen plukken ook eerlijk betaald worden. Het resultaat spreekt voor zich! Kijk op https://www.barometerduurzamebloemist.nl/27/home.html voor een duurzaam gecertificeerde bloemist bij jou in de buurt.

 www.adhosman.nl  

Deel dit bericht